Submarine (film, 2010)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Submarine
(Submarine)
2010-es brit–amerikai film

Submarine - Logo.png
Rendező Richard Ayoade
Producer Ben Stiller
Mark Herbert
Andy Stebbing
Mary Burke
AlapműSubmarine
Joe Dunthorne
Műfaj
 • ifjúsági film
 • felnövéstörténet
 • filmdráma
 • romantikus vígjáték
Forgatókönyvíró Richard Ayoade
Főszerepben Craig Roberts
Yasmin Paige
Sally Hawkins
Noah Taylor
Paddy Considine
Zene Andrew Hewitt
Alex Turner
Operatőr
 • Chris Dickens
 • Erik Wilson
Vágó
 • Chris Dickens
 • Nick Fenton
Gyártás
Gyártó
 • Film4 Productions
 • Red Hour Productions
 • Warp Films
Ország UK  USA
Nyelv angol
Játékidő 97 perc
Költségvetés 1,2 millió font
Forgalmazás
Forgalmazó Optimum Releasing (Egyesült Királyság)
The Weinstein Company (USA)
Bemutató2010. szeptember 12.
Korhatár12 II. kategória (F/11508/J)
Bevétel
 • 4 581 937 amerikai dollár (világszerte)
 • 467 602 amerikai dollár (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Submarine egy 2010-es brit–amerikai dráma, amely az azonos címet viselő Joe Dunthorne regényből készült. Dunthorne ezzel a regénnyel robbant be a köztudatba. A walesi származású Dunthorne a regényíráson felül költészettel és újságírással is foglalkozik.[1] A filmet Richard Ayoade írta és rendezte, a főbb szerepekben láthatjuk Craig Roberts , Yasmine Paige, Sally Hawkins , Noah Taylor és Paddy Considine színészeket. A Submarine Ayoade első filmje.

Tartalom[szerkesztés]

1986-ban járunk, mikor a 15 éves Swansea-ben élő Oliver Tate beleszeret Jordana nevű iskolatársnőjébe. Jordana titkos találkozókra hívja Olivert iskola után, és képeket készít magukról, amint csókolóznak, abban reménykedve, hogy ezzel a volt barátját féltékennyé tudja tenni. A terv bár balul sül el, Jordana Oliver barátnője lesz.

A helyzet otthon sem hoz sok megnyugvást Oliver számára, egyre inkább aggódni kezd szülei miatt. Az apja depresszióssá válik, a szomszédba költöző New Age-guru és annak barátnője pedig egyenesen megbotránkoztatják a fiatal Olivert, főleg miután világossá válik, hogy a szomszéd és Oliver anyja, Jill között volt valami annak idején. A kettejük közt zajló flört egyre jobban nyugtalanítja Oivert.

Oliver és Jordana kapcsolata egyre inkább elmélyül, amikor kiderül, hogy Jordana anyjának agytumora van. Jordana számít Oliverre, aki viszont úgy dönt, hogy megszakítja a kapcsolatot a lánnyal.

Eközben Oliver azt gyanítja, hogy anyjának viszonya van a szomszéd New Age guruval, Grahammel, és megpróbálja saját kezébe venni az irányítást, és rendbe hozni szülei házasságát. Szilveszter éjszakáján az anyja és Graham a tengerpartra mennek a többi városlakóval egyetemben, és míg Oliver őket keresi a parton, meglátja Jordánát egy másik fiúval. Összetört szívvel indul haza, és útközben legnagyobb balszerencséjére meglátja anyját és Grahamat, és a legrosszabbat feltételezi. Dühtől felbuzdulva betör Graham házába, lerészegedik, és vandalizmusban igyekszik levezetni a haragját. Mikor Graham hazaér, hazaviszi Olivert, és az ügy végül nem okoz nagyobb felfordulást. Másnap, mikor Oliver felébred, mindkét szülője a szobájában van vele, és egyikük sem haragszik, a házasságuk láthatóan kezd helyrejönni.

Oliver még sokáig szenved Jordana elvesztése miatt, míg nem egyik nap meglátja őt a parton, és odaszalad hozzá. Elmondja a lánynak, hogy miért tette, amit tett, és megtudja, Jordana azóta már szakított az előző barátjával. A film azzal zárul, hogy a két fiatal szereplő a tengerbe sétálnak mosolygó arccal.

Szereplők[szerkesztés]

Zene[szerkesztés]

A film zenéjét Alex Turner az Arctic Monkeys frontembere írta és adta is elő.

Megjelenés[szerkesztés]

A film a 2010-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon debütált 2010 szeptemberében. Általánosságban pozitív kritikákat kapott, és a Weinstein Company jelentette meg Észak-Amerikában.

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Submarine (2010 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]