Stuttgart 21

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Stuttgart 21
Baustelle Bahnhof Stuttgart 21 (Tag der offenen baustelle 2020, Januar) 01.jpg
Ország Németország
Település Stuttgart
Névadó Stuttgart
A Stuttgart 21 weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Stuttgart 21 témájú médiaállományokat.
A Stuttgart 21 projekt áttekintő térképe

A Stuttgart 21 egy tervezett közlekedés- és városfejlesztési projekt, amely a stuttgarti vasúti csomópont teljes átépítését és újjászervezését tartalmazza. A szintén tervezési fázisban lévő Wendlingen–Ulm nagysebességű vasútvonallal együtt hivatalosan Bahnprojekt Stuttgart–Ulmnak nevezik.

A projekt a stuttgarti vasúti csomópont teljes átszervezését és modernizálását foglalja magába. Az átalakítás központi eleme a stuttgarti főpályaudvar átépítése 17 vágányos fejpályaudvarból 8 vágányos földalatti átmenő pályaudvarrá.[1] Ehhez minden irányból ki kell építeni a csatlakozó vonalakat is, amelyeket többnyire nagy sebességet lehetővé tevő alagutakban vezetnek. A feleslegessé váló felszíni vágányok helyén mintegy 100 hektárnyi terület szabadul fel, amit a városfejlesztési projektek rendelkezésére bocsátanak. Azonban az építkezést kezdetektől fogva nagy társadalmi ellenállás kíséri, így még kérdéses, hogy az eredeti tervekből mennyi valósul majd meg.

A projektet hivatalosan 1994 áprilisában jelentették be, a munkálatok azonban csak 2010. február 2-án indultak meg. A Deutsche Bahn eredetileg 2020-ban tervezte befejezni, és egyes becslések szerint 2024 előtt nem várható hogy elkészüljön. Az eredetileg 2,6 milliárd euróra tervezett költségek eltörpülnek az eddigi kiadásoktól, a vitatott projekt költségei a Der Spiegel 2022. február 6-i összeállítása szerint 9,2 milliárd euróra[2] rúgnak.

Stuttgart, 13. August 2010

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Eugene Gerden: Germany may suspend implementation of Stuttgart 21 project (angol nyelven). Railwaybulletin.com, 2013. február 20. (Hozzáférés: 2013. február 25.)[halott link]
  2. Reiermann, Christian. „(S+) Deutsche Bahn: Stuttgart 21 wird noch mal eine Milliarde Euro teurer”, Der Spiegel, 2022. február 4. (Hozzáférés ideje: 2022. február 9.) (német nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stuttgart 21 című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Stuttgart 21
A Wikimédia Commons tartalmaz Stuttgart 21 témájú médiaállományokat.