Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnázium és Szakközépiskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Salgótarjáni Szakképzési Centrum, Stromfeld Aurél Szakgimnázium és Szakközépiskola ("GT")
Alapítva 1950
Hely Magyarország, Salgótarján
Korábbi nevei Gépipari Technikum; Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája
Oktatók száma 46
Tanulólétszám kb. 575
Igazgató Bozó János ( igazgató - helyettesek : Visnyovszky Krisztián, Faluhelyi Csaba)
Elérhetőség
Cím 3100 Salgótarján, Rákóczi út 60
Postacím Magyarország, 3100 Salgótarján, Rákóczi út 60
[www.stromfeld.starjan.hu A Salgótarjáni Szakképzési Centrum, Stromfeld Aurél Szakgimnázium és Szakközépiskola weboldala]

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája középiskola Salgótarjánban. Az intézményben több szakma is tanulható.

Az iskoláról[szerkesztés]

Az első tanítási év 1950 volt. Ekkor egy általános gépészképzés indult.

1951-ben már Nógrád megyében több helyről érkeztek diákok, hogy szakmát tanulhassanak. Ekkor 6 tagú tanári kar és óraadók segítségével folyt az oktatás.

1954-ben elköltözött az iskola régi helyéről, és a jelenleg is működő épületben folyt a tanítás. Még ebben az évben felvette az intézmény Stromfeld Aurél nevét.

1955 és 1956 fontos év volt az intézmény életében, hiszen átvette a megszűnő kisvárdai és a nagykanizsai technikum egy-egy osztályát.

1960-ra a GT (Gépipari Technikum) lett Nógrád megye legkorszerűbb berendezéseivel felszerelt iskolája. A tanulók létszáma már meghaladta a 400-at.

1969-ben gépészeti és gépgyártástechnológiai szakközépiskolává alakult át.

10 évvel később, 1979-ben szakmunkásképzési célú szakközépiskolává alakult.

1990-ben rohamtempóban fejlődni kezdett az informatika. Így beindult a gépgyártás-technológia-számítástechnika szak. Az iskola csak 2005-ben vette fel az Informatika jelzőt.

25 évvel később, 2015-ben az intézmény nagy változásokon ment át. Szakképzési centrumokat hoztak létre. Az iskola teljes neve így Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Gépipari, Építőipari és Informatikai Szakközépiskolája lett.

2016-ban az iskola újra változásokon ment át. Az új képzési rendszer szerint a szakközépiskolák szakgimnáziumokká alakultak át. Mivel az iskolában az osztályok egy része még a szakközépiskolai rendszer szerint, másik része már a szakgimnáziumi rendszer szerint tanul, így az iskola felvette a Szakgimnázium nevet. Valószínűleg ha az utolsó, szakközépiskolai rendszer szerinti osztály elballag, az iskola elhagyja a Szakközépiskola jelzőt.

Az iskola épülete mögött található a nemrég épült TISZK épület, melyben irodák és tantermek is helyet kaptak. Itt zajlik többek közt az érettségi után szakmát tanuló diákok oktatása is. Valamint szintén az intézmény épülete mögött helyezkedik el az iskola tanműhelye, ahol az építészeti és gépészeti fakultációs osztályok tanítása folyik.

Az iskolában jelenleg 1 igazgató, 2 igazgatóhelyettes, 45 pedagógus és 6 irodai, illetve karbantartó dolgozik. A tanulók száma kb. 550 (2017).

Az intézményben ECDL-vizsga letételére is van lehetőség.

Az iskola jelenleg a Rákóczi út 60 alatt található.

Információk[szerkesztés]

A 2018/2019-es tanévben a következő iskolai rendszerű szakok indulnak:

 • CAD-CAM informatikus, szakgimnáziumi képzés, nyelvi előkészítő évfolyammal
 • Informatikai rendszerüzemeltető, szakgimnáziumi képzés
 • Gépgyártástechnológiai technikus, szakgimnáziumi képzés
 • Magasépítő technikus, szakgimnáziumi képzés
 • Gépi forgácsoló, szakközépiskolai képzés

Nappali rendszerű szakképzések[szerkesztés]

 • CAD-CAM informatikus
 • Informatikai rendszerüzemeltető (Cisco)
 • Gépgyártás-technológiai technikus
 • Magasépítő technikus

Jelenleg szakgimnaziumi és szakközépiskolai képzés is zajlik. Az iskola neve 2018. szeptember 1-től: Salgótarjáni Szakképzési Centrum Stromfeld Aurél Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája.

Érdekességek[szerkesztés]

 • Az iskola 2017 óta használja a KRÉTA iskola alaprendszert.
 • Az iskola tanulói között ( régi és jelenlegi ) rengetegen értek el megyei, országos, európai versenyen kiemelkedő helyezést.