Streets: A Rock Opera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Savatage
Streets: A Rock Opera
nagylemez
Megjelent 1991. október 4.
Felvételek 1991. január–július, 321 Studios, New York
Stílus progresszív metal
Nyelv angol
Hossz 68:33
Kiadó Atlantic Records
Producer Paul O’Neill
Kritikák
Savatage-kronológia
Gutter Ballet
(1989)
Streets: A Rock Opera
(1991)
Edge of Thorns
(1993)
Kislemezek az albumról
 1. Jesus Saves
  Megjelent: 1991

A Streets: A Rock Opera (gyakran csak Streets) az amerikai Savatage 1991-ben megjelent nagylemeze. A Paul O’Neill producerkedésével készült anyagot az Atlantic Records jelentette meg. Az album egy konceptlemez, azaz a dalok egy összefüggő történetet mesélnek el. Az anyag felvétele csaknem egy évig tartott, ugyanis a dalokat már 1990 októberében elkezdték rögzíteni. Ez az utolsó olyan Savatage album (a 2001-es Poets and Madmen kivételével) melyet elejétől a végéig Jon Oliva énekelt fel.

Háttér[szerkesztés]

A lemezen hallható dalok által elbeszélt történet főszereplője, egy a karrierje mélypontján levő "DT Jesus" nevű rocksztár. A DT rövidítés valószínűleg a De-Tox vagy a Down-Town kifejezésekre utal. A lemez elején kiderül, hogy DT Jesus drogdílerként járja New York utcáit. A történet egyes pontjai azonban Jon Oliva életét tükrözik, aki ekkoriban komoly drog és alkohol problémákkal küszködött.[1]

A történet alapját Paul O’Neill 1979-ben írt könyve szolgáltatta, amely azonban nem önéletrajzi mű.[2] Végül Criss Oliva javasolta, hogy használják fel a könyvet a következő nagylemezükhöz. A lemez eredetileg a Ghost in the Ruins címet kapta volna, azonban Paul O'Neill döntésére Streets címen jelent meg. Jon Oliva-nak nem tetszett az ötlet, hogy a cím mögé illesztették a rockopera kifejezést, neki jobban tetszett volna a rövidebb Streets is.

A Ghost in the Ruins címet végül 1995-ben használták fel, mikor egy koncertlemezzel emlékeztek meg a tragikusan elhunyt Criss Oliva személye előtt.

A lemez újabb elismeréseket hozott a zenekarnak, mely zeneileg komplexebb lett minden korábbi albumuknál. A középtempós power metal dalokat ezennel Meat Loaf és Empire korszakos Queensryche hatásokkal fűszerezték.[1] Az albumon nagy figyelmet fordítottak a szokatlan érzékenységgel kidolgozott szövegvilágra, valamint a hangulati történéseket hűen vissza adó zenére. Videóklip a Jesus Saves dalra készült.[1]

További tudnivalók[szerkesztés]

 • Az eredeti bakelit kiadás nem tartalmazta a St. Patrick's, és az If I Go Away című dalokat.
 • Eredetileg dupla album készült volna, azonban a szalagok egy része eltűnt. Ebben az időben született egy DT Jesus címre keresztelt dal is, mely később a From the Gutter to the Stage dupla válogatásalbumon jelent meg. Több dalt is sikerült azonban újra rögzíteni, többek között a Desiree címűt is, mely az album 1997-es újrakiadására került fel bónusz dalként.
 • Paul O'Neill producer később elárulta, hogy direkten törekedtek egy minden korábbinál változatosabb albumra, mely összegzi a zenekar addig megjelent lemezeit. Így a Jesus Saves, a Ghost in the Ruins, vagy a Sammy and Tex dalok képviselték a karcos power metal hangzást, míg például a Believe, a Heal My Soul, vagy a A Little Too Far a zenekar líraibb énjét mutatta. A címadó Streets és a Strange Reality pedig egy szimfonikusabb, rockoperás irányt képviselt.
 • A Trans-Siberian Orchestra keretein belül több dalt is felvettek erről az albumról, például a Heal My Soul és a Believe címűeket.
 • A zenekar Jesus Saves videójában az a Gary Smith játssza "DT Jesus" szerepét, aki az együttes lemezborítóit készítette az 1987-es Hall of the Mountain King óta.
 • 2007-ben Jon Oliva saját együttesével a Jon Oliva's Painnel néhány koncert erejéig eljátszotta az albumot.

Dalok[szerkesztés]

Minden dalt Criss Oliva, Jon Oliva és Paul O’Neill írt.

 1. "Streets"  – 6:48
 2. "Jesus Saves"  – 5:13
 3. "Tonight He Grins Again"  – 3:28
 4. "Strange Reality"  – 4:56
 5. "A Little Too Far"  – 3:25
 6. "You're Alive"  – 1:51
 7. "Sammy and Tex"  – 3:07
 8. "St. Patrick's"  – 4:17
 9. "Can You Hear Me Now"  – 5:11
 10. "New York City Don't Mean Nothing"  – 4:01
 11. "Ghost in the Ruins"  – 5:32
 12. "If I Go Away"  – 5:17
 13. "Agony and Ecstasy"  – 3:33
 14. "Heal My Soul"  – 2:35
 15. "Somewhere in Time"  – 3:17
 16. "Believe"  – 5:42
1997-es CD kiadás bónuszai
 1. "Desiree" - 3:54
2002-es CD kiadás bónuszai
 1. "Ghost in the Ruins" (koncertfelvétel) - 5:20
 2. "Jesus Saves" (koncertfelvétel) - 4:02

Közreműködők[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

 1. a b Archivált másolat. [2013. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. november 24.)
 2. Savatage FAQ. Savatage.com. (Hozzáférés: 2007. augusztus 13.)