Street Kitchen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Street Kitchen Magyarország egyik recept- és gasztromagazinja. Az online portálon kívül a nyomtatott lappiacon és a könyvpiacon is jelen van.

Története[szerkesztés]

A Street Kitchen (korábbi néven Szárnyas Ízvadász) története 2012 nyarán indult. Fördős Zé és Fördős Peti kölcsönkértek két kézi kamerát, ezekkel készítették az első videójukat. Zé főzött, Peti kamerázott. A felvételt átküldték egy televíziónak, de miután nem kaptak visszajelzést, feltöltötték a netre.

A videónak aztán néhány hónap alatt elég jó nézőszáma lett. A blog koncepciója eleinte az volt, hogy Zé siklóernyővel repked, beszerez valamilyen alapanyagot, amiből aztán főz, de végül maradt csak a főzés, mert kiderült, ez is elég érdekes a nézőknek, nincs feltétlen szükség a siklóernyős részre.

A Street Kitchen márka 2013-ban született, mikor a blog tovább fejlesztéseként a fiúk azt szerették volna, mások is főzzenek, ne csak Zé, ekkor csatlakozott a csapathoz például Jancsa Jani, a Burgerpápa, aki azóta is látható az oldalon. Egy év múlva pedig elindult a blog TV-s verziója, lement az első évad a főzőműsorból az RTL Klubon. De ekkor még csak receptvideókat gyártottak.

2015-ben saját gyártásban és kiadásban jelentették meg Zé első szakácskönyvét, majd 2016-ban az első nyomtatott magazinjukat, amely akkor még Fördős Zé magazin néven jelent meg országos terjesztésben.

2017-ben elindult a zemagazin.hu, ahol már nem csak videók, de rengeteg írott formátumú recept és cikk is helyet kapott, ennek az utódja a mai www.streetkitchen.hu portál.

Arculat[szerkesztés]

A Street Kitchen kabalája Kacsa úr.

Nyomtatott magazin és könyvek[szerkesztés]

A Street Kitchen márkanév alatt megjelennek könyvek és magazinok is.

A Street Kitchen magazin (korábbi nevén: Fördős Zé magazin) időszaki nyomtatott kiadvány, nyári és téli lapszámmal. Országosan terjeszti a Lapker, megtalálható újságárusoknál, benzinkutakon és élelmiszerboltokban.  

Könyvek[szerkesztés]

Felzabáltuk sorozat[szerkesztés]

Zé és a Street Kitchen többi tagja egész Európát végigjárva keresi a legjobb gasztrohelyeket a Felzabáltuk-videósorozatban. A nyári Felzabáltuk a Balatont!-sorozatban a magyar tenger legjobb vendéglátósait, cukrászdáit, fagyizóit mutatja meg.

Források[szerkesztés]

  • Tíz év múlva ne ismerjenek fel, Forbes. 2019. április
  • Fördős Zé: A cél az, hogy kiirtsam magam a cégből, Forbes. 2022. május
  • Te is csatlakozhatsz Fördős Zéhez, hogy támogasd az UNICEF gyerekekért folytatott munkáját.
  • A SPAR válasza a fogyasztói trendekre: Fördős Zé inspirálta az új termékeket, Index 2022. szeptember

További információk[szerkesztés]