Strandkézilabda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Strandkézilabda
Legfelsőbb vezető testület Nemzetközi Kézilabda Szövetség IHF
Első játék 1992
Csapat létszáma 3 mezőnyjátékos
1 kapus
Kategória Labdajátékok
Labda Speciális kézilabda
Olimpiai nem, de a 2018 Ifjúsági Olimpián már szerepelni fog

A strandkézilabda mint önálló sportág viszonylag fiatalnak tekinthető.

Története[szerkesztés]

Kialakulása 1992-ben történt meg. Olaszországból indult el, ahol edzők és játékvezetők egy aktív kézilabdát akartak tervezni nyárra, a homokban. A fejlődés a nagy siker ellenére nagyon lassan indult meg. A kézilabda speciális válfaja lett a strandkézilabda. A nyári szezon ezzel a sporttal jól kitölthető. A rendes kézilabda játékosok így a nyári pihenőben is kellemesen tudnak készülni az őszi szezonra. Edzőtáborok érdekesebbek, izgalmasabbak. Egy szép sport újabb variánsát nyáron, jó időben nézhetjük.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Magyarországra PAPP LÁSZLÓ , az egykori Bp.ELEKTROMOS kézilabdázó , későbbi ját.vez. hozta be az ötletet Teramobol (Olaszország) , még 1993-ban . Három további kézilabda fanatikus segitett neki ( CSIHA ANDREA ex-Bp.Épitők játékos később ját.vez , BATÁRI SZABOLCS ex-ELEKTROMOS játékos későbbi ját.vez és MAROSI MÁTYÁS egykori NB I -es ját.vez . )

ŐK NÉGYEN HONOSITOTTÁK MEG A STRANDKÉZILABDÁT MAGYARORSZÁGON !

___________________________________________________________________________________________________

A magyar strandkézilabda születési helye és ideje  : Dunaújváros , Szalki sziget , 1994. augusztus 13. szombat .

Ekkor játszották az első strandkézi meccset Magyarországon : két akkor NB I -es gárda , a BP.ELEKTROMOS és a PEMÜ SE SOLYMÁR . Ját.vez : Marosi Mátyás . A meccset a PEMÜ SE nyerte . Kb. 100 néző volt kint a meccsen , leginkább a szűk szakma .

Mindenkinek tetszett a dolog , ezért a négy megszállott szervező a következő évben ismét létrehozott egy eseményt ,immár egy 6 csapatos ( 3 ffi , 3 női ) tornát .

Körmérkőzéses rendszerben került megrendezésre e verseny , igy aznap már hat meccset láthattak az érdeklődők,aki már sokkal többen voltak,mint egy évvel azelőtt.

1995 augusztus , szintén Dunaújváros , Szalki sziget . Az első hazai strandkézi torna az MHM kupáért .

Eredmény :

NŐK : 1. TFSE , 2 . Bp.Postás SE ifi , 3. Királymajor - Csepel

FÉRFIAK : 1. Dunaferr 2. Bp.ELEKTROMOS SE ifi , 3. Pilisvörösvár

A résztvevő csapatok és a szervezők is reménykedtek a folytatásban , de sajnos erre évekig kellett várni .

A szervezők hiába kilincseltek a szövetségnél , nem kaptak semmilyen támogatást sem ,igy mivel megunták ,hogy egyedül, saját pénzből , saját időből erre áldozzanak ,igy leálltak .

Aztán 1999-ben a szövetség megis úgy gondolta ,hogy érdemes foglalkozni a strandkézivel ,igy kiirták a bajnokságot , versenyeket szerveztek , csak ÉPPEN az alapitóknak elfelejtettek szólni . A 4 alapitóból már csak egy van a strandkézilabda közelében .

2000 -től egyre inkább beindult a bajnokság , immár rendeznek Magyar Kupát is , serd. ,ifi s gyerekkorosztalyok is jatszanak rendszeresen nyaranta .

Nemzetközi szinten is magasan jegyzik a magyar strandkézit : volt már BEK gyöztes noi csapatunk is , ifi EB-t is nyert mar a magyar csapat .

2016-ban Magyarorszagon rendezték a VB-t . Mindkét csapatunk a legjobb 4-ben zárt !

A fejlődés megállithatatlan  : a 2018 -az ifjúsági olimpián már szerepelni fog e sportág , remélhetőleg mihamarabb a felnőtt olimpiákon is láthatunk strandkézi meccseket .

Szurkoljunk ,hogy igy legyen , gyönyörű ez a sportág !

A csapatokról általában[szerkesztés]

A pálya mérete 27 × 12 m. A mérkőzéseket nők és férfiak vegyesen játszhatják. Egy csapat maximum 8 játékosból áll, amelyből a mérkőzés kezdetekor legalább 6 játékosnak jelen kell lennie. Ha játékosok száma 4 alá csökken, a játékot félbe kell szakítani. Az érintett csapat elvesztette a mérkőzést. A játéktéren csapatonként 4 játékos (3 mezőny játékos és a kapus) tartózkodhat. A többiek cserejátékosok, akik a saját cserehelyükön kötelesek tartózkodni. A játékos akkor rendelkezik részvételi jogosultsággal, ha a kezdésnél jelen van és neve bekerül a jegyzőkönyvbe. A részvételi jogosultsággal rendelkező játékos saját cserehelyénél bármikor beléphet a játéktérre. Ha egy olyan játékos lép a pályára aki nem volt beírva a jegyzőkönyvbe , kizárással kell büntetni. A mérkőzés az ellenfél javára ítélt szabaddobással folytatódik. A csapatnak az egész mérkőzés alatt a pályán egy játékost kapusként kell szerepeltetni. Az a játékos, akit kapusnak jelöltek, bármikor szerepelhet mezőnyjátékosként. A mezőnyjátékos is bármikor átveheti a kapus feladatkörét. A csapat a meccs folyamán legfeljebb 4 hivatalos személyt foglalkoztathat. A hivatalos személyek a mérkőzés alatt nem cserélhetők. Közülük egy személyt csapatvezetőként kell megjelölni. Csak ő jogosult az időmérővel, a titkárral és esetleg a játékvezetővel tárgyalni. A szabály elleni vétséget, a sportszerűtlen magatartást kell büntetni. A játékot az ellenfél javára megítélt szabaddobással kell folytatni. Sérülés esetén a játékvezetők engedélyt adhatnak a pályára való belépésre játékidő megszakítása után két személynek.

A mérkőzések győztesének eldöntése[szerkesztés]

Alapjában véve az a csapat nyer aki több gólt lő. De vannak a hagyományos kézilabda szabályaitól eltérő szabályok is. Ha valamely félidő végén az állás döntetlen az úgynevezett aranygól szabályt alkalmazzák, vagyis az nyeri a félidőt, aki ezek után hamarabb lő gólt. Abban az esetben, ha mindkét csapatnak van megnyert félideje, szétlövésre kerül sor, amikor csak egy játékos van a kapus ellen. A kapusoknak egy lábukkal kötelezően a gólvonalon kell állniuk. Az a csapat nyeri meg a mérkőzést, aki a szétlövés során több gól lő be az ellenfél kapujába. Azonban ha az egyik csapat létszáma a mérkőzés folyamán valamilyen okból (pl.:sérülés, kiállítás) 5 fő alá csökken, akkor azok eggyel kevesebbet lőhetnek majd a szétlövésnél.

További információk[szerkesztés]

A hazai strandkézilabdázás hivatalos honlapja

  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap