Store Austanbotntind

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Store Austanbotntind
(Store Austanbotntind)
A Store Austanbotntind látképe
A Store Austanbotntind látképe

Magasság2203 m
OrszágNorvégia
HegységSkandináv-hegység
Relatív magasság450 m
Első megmászás1883 Carl Christian Hall és Mathias Soggemoen
Elhelyezkedése
Store Austanbotntind (Norvégia)
Store Austanbotntind
Store Austanbotntind
Pozíció Norvégia térképén
é. sz. 61° 25′ 53″, k. h. 7° 47′ 39″Koordináták: é. sz. 61° 25′ 53″, k. h. 7° 47′ 39″
Térkép

A Store Austanbotntind egy 2203 méter magas hegycsúcs Norvégiában, a Hurrungane-hegység nyugati részén, Sogn og Fjordane megyében Luster település közelében. A Store Austanbotntind csúcs a Jotunheimen Nemzeti parkban fekszik. Skjolden település a hegycsúcstól 12,5 kilométerre található.[1] A legközelebbi hegyek, mint például a Store Skagastølstinden, a Vetle Skagastølstind, és a Midtre Skagastølstind tőle északkeletre helyezkednek el.

Nevének eredete[szerkesztés]

Nevének előtagja az Austanbotnen-völgyre utal, míg a -tind utótag hegycsúcsot jelöl. A store kifejezés jelentése "a nagy". A völgy nevében az austan előtag a "keleti" jelentéssel bír, míg a -botn utótag a völgy végét, alját jelöli. Tehát a Store Austanbotntind földrajzi név jelentése: "A nagy keleti völgy végi hegycsúcs".

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Store Austanbotntind című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Store norske leksikon: Austanbotntindane (norvég nyelven). (Hozzáférés: 2012. október 28.)