Ugrás a tartalomhoz

Stoner film

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A stoner film a filmvígjátékok egyik alműfaja, melynek központi témája a kannabisz élvezeti cikként történő fogyasztása.

A műfaj megteremtőjének a Cheech Marin és Tommy Chong főszereplésével készült, 1978-ban bemutatott A nagy szívás című filmet tartják.[1] A haverfilmekhez hasonlóan visszatérő elem két főszereplő együttes megjelenítése, akiknek valamilyen triviálisnak tűnő (és a drogfogyasztáshoz gyakran kapcsolódó) küldetést kell teljesíteniük. Ellenlábasaik gyakran a drogfogyasztást ellenző, autoriter személyek (szülők, rendőrök, biztonsági őrök stb.).

A stoner filmek a marihuánafogyasztás növekvő társadalmi elfogadottságával váltak egyre népszerűbbekké.[2]

Fontosabb művek listája[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Televízió[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a stoner film című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hoad, Phil: Back with a bong: why we need stoner movies more than ever (angol nyelven). The Guardian, 2014. december 25. (Hozzáférés: 2020. május 13.)
  2. Monroe, Justin; Barone, Matt: The Best Stoner Movies of All Time (angol nyelven). Complex, 2020. április 20. (Hozzáférés: 2020. május 13.)

Források[szerkesztés]

Baski Sándor: Füst által homályosan (Filmvilág, 2016/08. 34-36. old.)

További információk[szerkesztés]