Stomaž

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stomaž
Stomaž látképe
Stomaž látképe
Közigazgatás
Ország Szlovénia
Statisztikai régióGoriška
KözségAjdovščina
Rangfalu
Irányítószám5263
Népesség
Teljes népesség289 fő (2020. jan. 1.)[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság289,8 m
Terület7,4 km²
IdőzónaUTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 45° 54′ 01″, k. h. 13° 51′ 27″Koordináták: é. sz. 45° 54′ 01″, k. h. 13° 51′ 27″
A Wikimédia Commons tartalmaz Stomaž témájú médiaállományokat.

Stomaž falu Szlovéniában, a Goriška statisztikai régióban, a Vipava-völgy északi szélén a hegyekben. Közigazgatásilag Ajdovščinához tartozik.[2][3] A településhez az alábbi településrészek tartoznak: Brith, Dolenja Vas (szlovénül: Dolenja vas), Hrib, Ljubljanica, Griže, Črnigoji, Bratini és Batagelji.

A falu temploma a Koperi egyházmegyéhez tartozik és Szent Tamás tiszteletére emelték.[4]

Nevének eredete[szerkesztés]

A falut az első írásos emlékek 1523-ban Sannd Thomas néven említik. Mai neve ennek rövidítése, ezért lett Stomaž, azaz szlovén nyelven: šent Tomaž (Szent Tamás). A település neve 1987-ben változott Štomažról Stomažra.

A Stomaž 1–4-tömegsír (szlovénül: Grobišče Stomaž 1–4) tizenhárom, vagy tizennégy szlovén civil áldozat földi maradványait rejtette, akik 1943-ban vesztették életüket. A tömegsír a falutól keletre található. Az első tömegsírt a Vrnivec-patak menti növényzet rejti, mintegy 90 méternyire északra a falu házaitól. A helyiek beszámolóin kívül nem lelhető fel más forrás a tömegsírról, melyet úgy fedeztek fel, hogy a patak egyszer megáradt és egy koponyát mosott ki a földből. A második tömegsír ugyanebben az irányban, mintegy 100 méternyire északra fekszik a falutól és 11 áldozat földi maradványait rejti, akikről annyit tudni, hogy exhumálták őket és valahol másutt újratemették a maradványaikat. A harmadik sír egy lány földi maradványait tartalmazza, aki Zalošče településről származott. A negyedik sír, melyet kereszt jelöl, az ajdovščinai tanító és feleségének földi maradványait rejti.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Stomaž, Ajdovščina című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Prebivalstvo - izbrani kazalniki, naselja, Slovenija, letno. Statistical Office of the Republic of Slovenia. (Hozzáférés: 2021. április 28.)
  2. Ajdovščina municipal site
  3. Ajdovščina municipal site. [2011. május 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 12.)
  4. Koper Diocese list of churches. [2009. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 12.)