Stogastulpis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A stogastulpis („tetős oszlop”) hagyományos, fából faragott litván szentélyféle, neve a stogas (tető) és tulpis (oszlop) szavak összetételéből származik. Gyakran láthatók út szélén, mezőn, főtéren, parkban, erdőben és főleg temetőben. Egyes vélekedések szerint pogány eredetűek, a halálkultusz hordozói, sírok közepébe állították őket, ételt raktak ki a tövükbe az eltávozottaknak, és rítusokat űztek körülöttük. A kereszténység felvételével (1387) sem szűntek meg, csak keresztformát kaptak.

A stilizált tető néha háromrétegű is lehet, az oszlop egyszerű, vagy gazdagon dekorált.[1] A mai stogastulpisokon leggyakoribb a keresztény szimbolika és a hagyományos nap-, csillag- és természeti motívumok ötvözete.[2][3][4]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Stogastulpis című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]