Steven Culp

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steven Culp
SzületettSteven Bradford Culp
1955december 3. (68 éves)
La Jolla, Kalifornia, USA
Állampolgárságaamerikai
Nemzetiségeamerikai
Foglalkozása
  • színész
  • televíziós színész
  • filmszínész
Iskolái
  • College of William & Mary
  • Brandeis Egyetem
  • Exeteri Egyetem
  • First Colonial High School
Színészi pályafutása
Aktív évek1993 – napjainkig
Híres szerepei
Tevékenységszínész

SablonWikidataSegítség

Steven Bradford Culp (La Jolla, Kalifornia, 1955. december 3. –) amerikai színész.

Élete[szerkesztés]

Steven Culp 1955. december 3-án született La Jollában, Kaliforniában tengerésztiszt édesapa gyermekeként. Gyermekkorában szülei elváltak és édesanyja, az ohiói születésű Mary Ann „Anjo” Joseph újból férjhez ment, méghozzá John Raymond Gradinsky-hez. Steven az első gyarmati középiskola tanulója volt. A William & Mary Főiskolán szerzett diplomát és az Exeter University-n is tanult Angliában.

Pályafutása[szerkesztés]

Culp legismertebb visszatérő szerepei: Clayton Webb a JAG – Becsületbeli ügyek (1997–2004), és Major J. Hayes szerepe a Star Trek: Enterprise (2003–2004) című sorozatokban. A 2004-es év folyamán Steve lett az első olyan színész, aki egyidejűleg négy televíziós sorozatban tűnt fel visszatérő szereplőként.

Steven kétszer is eljátszhatta Robert F. Kennedy-t: először a Norma Jean & Marilyn (1996) című mozifilmben, majd 2000-ben a Tizenhárom nap című filmben tűnt fel újra ebben a szerepben. Szintén eljátszotta Martin Madden parancsnok szerepét a Star Trek Nemesis-ben (2002). Karaktere helyettesítette William Riker-t, aki ezentúl mint az Enterprise elsőtisztje tűnt fel a képernyőkön. Azonban mivel a film a kelleténél hosszabb ideig futott, Culp jeleneteit (sok más jelenettel együtt) kivágták a befejező részből, így Martin Madden csak a Nemesis DVD törölt jeleneteiben látható.

Egyéb szerepei közé tartozik Peter Drummond karaktere a homoszexuális televíziós mozifilmben, a Hogyan csináljunk szörnyet, melyben ellenszenves számítógépes játékprogramozók véletlenül életre keltik a halálos Al-t. A szoftvertársaság emberei felváltva kísérleteznek a játék kiiktatásán, miközben saját életükért küzdenek. Ő játszotta egy évad erejéig Rex Van de Kamp-ot, a Marcia Cross által alakított Bree Van de Kamp férjét a Született feleségek című tv-sorozatban. Az évad végén a karakter halálával kiírták a sorozatból. Culp szintén feltűnt a Nyugati szárny című tv-show-ban a republikánus Jeff Haffley-ház szóvivőjeként. Steven a 24 című sorozat második évadjának néhány epizódjában is megjelent Ted Simmons titkosügynök szerepében.

Steve megnyerte a Sztárpóker-leszámolás 7. évadának bajnokságát. Pillanatnyilag Steven az ABC új sorozatában, Az utazóban látható Fred Chambers titkosszolgálati különleges ügynök szerepében.

2006. január 1-je reggelén féltestvérét, Kathry Harvey-t férjével és két gyermekével együtt meggyilkolták Richmondban, Virginia államban. A gyilkossággal vádolt Ricky Javon Grayt halálbüntetésre ítélték.

Filmjei[szerkesztés]

Év Cím Eredeti cím Szerep
2008 Impact - A becsapódás napja 1-2. Impact az amerikai elnök
2007 Traveler – Az utolsó vakáció Traveler Különleges ügynök
2005 A három nővér The Sisters Dr. Harry Glass
2005 Deck the Halls Dr. Olsen
2004 Született feleségek Rex Van de Kamp
2001 Horrortár - Szörnyek szülője How to Make a Monster Drummond
2000 Gyilkos sorok - Rideg harcos Murder, She Wrote: A Story to Die For William Batsby
2000 Tizenhárom nap – Az idegháború Thirteen Days Robert F. Kennedy
1995 Az ismeretlen donor Donor Unknown Joel
1995 JAG – Becsületbeli ügyek JAG Clayton Webb

További információk[szerkesztés]