Steve Ditko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steve Ditko
Steve Ditko HS Yearbook.jpeg
Születési név Stephen J. Ditko
Született 1927november 2. (90 éves)
Johnstown, Pennsylvania
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége amerikai
Foglalkozása képregényrajzoló, kihúzó, író
Iskolái School of Visual Arts
Fontosabb munkái The Amazing Spider-Man #1–38
Díjak

Alley Award,

Eagle Award

Steve Ditko az IMDb-n
Steve Ditko PORT.hu-adatlapja
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steve Ditko témájú médiaállományokat.

Stephen J. "Steve" Ditko (Johnstown, Pennsylvania, 1927. november 2. –) amerikai képregényrajzoló. A műfaj ezüstkorának egyik kiemelkedő alkotója. Legismertebb alkotásai: Pókember és Doktor Strange.

Pályája[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Ditko a pennsylvaniai Johnstownban született. Apja, Stephen az egykori Csehszlovákiából áttelepült ács volt, anyja, Anna pedig házi asszony. A képregényeket apja szerettette meg Ditkóval, aki nagy rajongója volt a harmincas évek napilapjaiban megjelenő folytatásos sorozatoknak. Ditko maga leginkább Batmant és Will Eisner Spiritjét kedvelte.

Miután 1945-ben befejezte a középiskolát, katonai szolgálatra jelentkezett, amit a háború utáni Németországban teljesített. A sereg lapja megjelentette néhány alkotását. Leszerelése után beiratkozott a Cartoonists and Illustrators Schoolba, ahol a korábbi Batman-rajzoló, Jerry Robinson tanította.

Munkáival a nagyközönség először a DC Comics Fantastic Fearsének 5. számában találkozott 1953-ban. 1954-től 1986-os megszűnéséig rendszeresen alkotott a Charlton kiadónak. 1955-től kezdett a Marvel Comicsnak (akkori nevén Atlas) is rajzolni.

Korai művei horror-, sci-fi és fantasyképregények voltak. Első szuperhőse Captain Atom volt, aki a Space Adventures 33.-ban debütált.

A hatvanas évek[szerkesztés]

Ditko tovább dolgozott párhuzamosan a Marvelnek és a Charltonnak. Ez idő alatt egyre inkább újra divatba jöttek a szuperhősök. 1962-ben Stan Lee engedélyt kapott a kiadójától újszerű, kamasz hősének, a Pókembernek kiadásához. Miután Lee nem volt elégedett Jack Kirby vázlataival a karakterhez, Ditko-t bízta meg a történet megrajzolásával. Ditko ötlete volt az egész arcos maszk, a csuklóra szerelhető hálóvető és a pókszignál. Pókember az Amazing Fantasy utolsó, 15-ös számában debütált, néhány hónap múlva azonban saját sorozattal tért vissza, amelynek első harmincnyolc számát Steve Ditko rajzolta, ez idő alatt a legtöbb fontos szereplő bemutatkozott a sorozatban. Időközben egyre több beleszólást kapott a történetekbe is.

Másik híres, Lee-vel közösen alkotott szereplője Dr Strange szintén a hatvanas évek elején bukkant fel a Strange Tales (110-111, 114-146) lapjain. A sorozat ábrázolás módja misztikus tájképeivel és különös teremtményeivel igen újszerűen hatott.

Steve Ditko másik két híres Marvel karakteren is dolgozott egy rövid ideig. Vasember kalandjait a Tales of Suspense 47-49. számaiban rajzolhatta, ekkor szerepelt a hős először piros-arany páncélban. Hulkot pedig az első sorozatának utolsó számában, majd a Tales to Astonish 60-67. számaiban rajzolta. A zöld óriás főellensége az Irányító (Leader) ekkor bukkant fel a sorozatban.

Az évtized közepére Ditko viszonya Stan Lee-vel megromlott, ezért ott hagyta a Marvelt, és a továbbiakban leginkább a Charltonnak dolgozott. Ekkori munkái Blue Beetle (1967–1968), The Question (1967–1968) és a korábbi alkotása Captain Atom. 1966 és 1967 között tizenhat Archie Goodwinnal készített horror története jelent meg a Creepy és Eerie lapjain.

1967-ben jelentette meg legellentmondásosabb karakterét Mr. A-t. Kalandjait egészen a hetvenes évek végéig folytatta, majd 2000-ben és 2009-ben visszatért hozzá újra.

1968-ban rövid ideig dolgozott a DC comics-nak is. Ekkor alkotta Sólyom és Galamb (Hawk & Dove), és a Creeper karakterét.

A Hetvenes évektől napjainkig[szerkesztés]

A hetvenes évektől leginkább szabadúszóként dolgozott. Rövid ideig több kiadónál is dolgozott.

1998-ban jobbára visszavonult, néhány alkalmi kiadvánnyal jelentkezett azóta. Munkái közül azonban több napjainkig is elérhető.

Világnézete[szerkesztés]

Steve Ditko a nyilvánosságtól elvonult életet él. A hatvanas évek óta megtagad minden interjút és nyilvános szereplést. Saját bevallása szerint azt akarja, hogy a „munkája beszéljen helyette”

Ditko Ayn Rand Objektivizmus nevű filozófiai irányzatának a követője.

Fontosabb Munkái[szerkesztés]

DitkoThing.png

Marvel

Amazing Adult Fantasy #7–14; későbbi címén:
Amazing Fantasy #15

DC

Charlton

Warren

 • Eerie #3–10 (1966–1967)
 • Creepy #9–16 (1966–1967)

Atlas

Független

 • Avenging World (1973) (Szöveg, rajz és betűk. Azonos címen egy gyűjteményes kötet is megjelent, amely tartalmazza az említett munkát is.)

Díjak[szerkesztés]

 • 1962 Alley Award Legjobb rövid történet—"Origin of Spider-Man" Stan Lee & Steve Ditko, Amazing Fantasy #15 (Marvel Comics).
 • 1963 Alley Award Legjobb kalandképregény: The Amazing Spider-Man
 • 1963 Alley Award Legjobb hős: Spider-Man
 • 1964 Alley Award Legjobb kalandképregény hős: The Amazing Spider-Man
 • 1964 Alley Award Legjobb Óriás kalandképregény: The Amazing Spider-Man Annual]] #1
 • 1964 Alley Award Legjobb hős: Spider-Man
 • 1965 Alley Award Legjobb kalandképregény hős: The Amazing Spider-Man
 • 1965 Alley Award Legjobb hős: Spider-Man
 • 1985 Eagle Award: Roll of Honour
 • 1987, Ditko Comic-Con International Inkpot Award Ditko's World (Ditko visszautasította)

Jelölések

 • 1990 Jack Kirby Hall of Fame
 • 1994. Will Eisner Award Hall of Fame

Források[szerkesztés]