Sternberg Zsigmond

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sternberg Zsigmond
Született 1921. június 2.[1]
Budapest
Elhunyt 2016. október 18. (95 évesen)[2][1]
Állampolgársága brit
Gyermekei Frances Aviva Blane
Foglalkozása üzletember
Kitüntetései

Sir Sigmund Sternberg, eredeti nevén Sternberg Zsigmond (Budapest. 1921. június 2.2016. október 18.) magyar származású brit üzletember, filantróp, a Munkáspárt szponzora.

1939-ben vándorolt ki az Egyesült Királyságba és 1947-ben lett brit állampolgár.

A vallások közti közeledés előremozdításában jelentős sikereket tudhat magának. Közreműködött az auschwitzi karmelita konvent körüli vita rendezésében, ő szervezte meg az első pápai látogatást egy zsinagógába, 1968-ban és tárgyalásokat folytatott a Vatikánnal Izrael állam elismeréséről.

1968-ban létrehozta a Sternberg Alapítványt (Sternberg Foundation) és társalapítója volt az 1997-ben létrehozott Three Faiths Forum nevű szervezetnek, amely a zsidók, keresztények és iszlám hitűek vallási kommunikációt szolgálja.

Érdekesség[szerkesztés]

Ajánlására választotta 2008-ban díszpolgárának a londoni City Czakó Borbála nagykövetet, az első magyarként Kossuth Lajos és Habsburg Ottó után.[3]

Elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sigmund Sternberg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.