Stephanosaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stephanosaurus
Evolúciós időszak: késő kréta
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Család: Hadrosauridae
Alcsalád: Stephanosaurinae
Lambe, 1920
Nem: Stephanosaurus
Lambe, 1914
Fajok
  • S. marginatus (Lambe, 1902) (típus)

A Stephanosaurus a hadrosaurida dinoszauruszok egyik kétséges neme, amely bonyolult taxonómiai történettel rendelkezik.

1902-ben, Lawrence Lambe a Trachodon marginatus nevet adta egy Albertából származó hadrosaurida végtagból és egyéb csontokból álló (eredetileg a GSC 419 jelzésű) új leletanyag számára.[1] Az őslénykutatók az 1910-es években a jelenleg Dinosaur Park Formáció néven ismert, a (késő kréta időszakbeli) campaniai korszakban keletkezett területen jobb állapotú hadrosaurida maradványokat fedeztek fel. Lambe két új koponyát a T. marginatus fajhoz kapcsolt, 1914-ben pedig az új információk alapján létrehozta a Stephanosaurus nemet a faj számára.[2] Lambe a Stephanosaurus típuspéldányát sajnos nem az új, teljes hadrosaurida koponyákhoz kapcsolta, hanem az eredeti, töredékes lábcsontokhoz és koponya darabokhoz. A végtagcsontokról és a koponya darabokról nem állítható biztosan, hogy ugyanattól az állattól származnak, amelytől a teljes koponyák, illetve nem különböztethetők meg a többi hadrosaurida hasonló maradványaitól. Mivel nem lehetett a teljes koponyákat a korábbi marginatus anyaghoz kapcsolni, 1923-ban William Parks egy újabb nemet és fajt hozott létre a koponyák számára Lambeosaurus lambei néven, Lambe tiszteletére (a GSC 2869 jelzésű típuspéldány alapján).[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lambe, Lawrence M. (1902). „On Vertebrata of the mid-Cretaceous of the Northwest Territory. 2. New genera and species from the Belly River Series (mid-Cretaceous)”. Contributions to Canadian Paleontology 3, 25–81. o.  
  2. Lambe, Lawrence M. (1914). „On a new genus and species of carnivorous dinosaur from the Belly River Formation of Alberta, with a description of the skull of Stephanosaurus marginatus from the same horizon”. Ottawa Naturalist 28, 13–20. o.  
  3. Parks, William A. (1923). „Corythosaurus intermedius, a new species of trachodont dinosaur”. University of Toronto Studies, Geological Series 15, 1–57. o.  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stephanosaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.