Steller-tengeritehén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Steller tengeri tehene szócikkből átirányítva)
Steller-tengeritehén
Egy modell a Steller-tengeritehénről a londoni Természettudományi Múzeumban
Egy modell a Steller-tengeritehénről a londoni Természettudományi Múzeumban
Természetvédelmi státusz
Kihalt
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Afrotheria
Rend: Tengeritehenek (Sirenia)
Család: Dugongfélék (Dugongidae)
Alcsalád: Hydrodamalinae
Nem: Hydrodamalis
Retzius, 1794
Faj: H. gigas
Tudományos név
Hydrodamalis gigas
(Zimmermann, 1780)
Szinonimák
  • Manati balaenurus (Boddaert, 1785)
  • Haligyna borealis (Gmelin, 1788)
  • Hydrodamalis stelleri Retzius, 1794
  • Rytina cetacea (Illiger, 1815)
  • Rhytina stellerus
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Steller-tengeritehén témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Steller-tengeritehén témájú médiaállományokat és Steller-tengeritehén témájú kategóriát.

A Steller-tengeritehén (Hydrodamalis gigas) az emlősök (Mammalia) osztályának tengeritehenek (Sirenia) rendjébe, ezen belül a dugongfélék (Dugongidae) családjába tartozó kihalt faj.

A fajról az első – és egyetlen – részletes leírás egy hajótörést szenvedett orvos és természetbúvár, Georg Wilhelm Steller tollából származott, aki megfigyeléseit 1741-ben közölte. A híradás nyomán a helyszínre érkező hajók legénysége húsáért és zsírjáért gátlástalanul öldöste a tengeri teheneket. Steller leírása után mindössze 27 évvel az utolsó példányt is megszigonyozták, ezzel mindörökre eltüntetve a fajt a Földről.

Előfordulása[szerkesztés]

A tengeritehén a Parancsnok-szigetek körüli sekély, hideg vizek lakója volt. Csontjait megtalálták a Csendes-óceán északi részének partvidékén, ahol gyakori lehetett, délen Japánig és Kaliforniáig húzódott elterjedésének határa. Az utolsó populáció kiirtásának gyorsaságát alapul véve valószínűnek tartják, hogy eredeti elterjedési területéről a bennszülött vadászok irtották ki. Az is felmerült, hogy közvetett módon a tengeri vidrák (Enhydra lutris) számának megcsappanása is szerepet játszott a faj egyes területekről történt eltűnésében. A tengeri vidrákra szintén a bennszülöttek vadásztak, és ahol megfogyatkoztak, ott nagyon elszaporodtak a tengerisünök (Echinoidea), amelyek a tengeritehén táplálékát hozzáférhetetlenné tették. Valójában a bennszülöttek csak kis területeken irtották ki a vidrákat, a tengeritehén könnyű zsákmány volt a számukra, és valószínűleg a vidrák vadászata nélkül is teljesen kipusztították volna a fajt mindazon területekről, ahol hozzáfértek. Ezért volt lehetséges, hogy amikor Steller felfedezte a fajt, már csak lakatlan szigetek környékén volt megtalálható, és a kihalás szélére sodródott.

Megjelenése[szerkesztés]

Hossza elérte a 8-9 métert, testtömege a 8-10 tonnát.[1]

Életmódja[szerkesztés]

Az erősen hullámzó tengerben a szikláktól és a jégtábláktól 3 centiméter vastag bőre és 20 centiméteres zsírréteg védte, egyben jó hőszigetelést is biztosítva. A nagy mennyiségű zsír felhajtóereje miatt az állat valószínűleg nem volt képes mélyre merülni (bár ezt némiképp ellensúlyozták a rendkívül nehéz, tömör csontok), és a felszín közelében található moszatokat fogyasztotta. Mivel fogai nem voltak, táplálékát az állkapcsok mélyen barázdált szarulemezeivel őrölte meg.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Scheffer, Victor B. (1972. november 1.). „The Weight of the Steller Sea Cow”. Journal of Mammalogy 53 (4), 912–914. o. DOI:10.2307/1379236.  

Források[szerkesztés]