Steep (videójáték)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Steep (videojáték) szócikkből átirányítva)
Steep
FejlesztőUbisoft Annecy[* 1]
KiadóUbisoft
Forgalmazó
RendezőIgor Monceau
MotorAnvilNext 2.0
PlatformokMicrosoft Windows
PlayStation 4
Xbox One
Kiadási dátumWindows, PS4, Xbox One
  • WW: 2016. december 2.
MűfajExtrémsport
JátékmódokEgy- és többjátékos
USK-besorolásUSK 0
Adathordozó
A Steep weboldala
SablonWikidataSegítség

A Steep (stilizlva StEEP) extrémsport-videójáték, melyet a Ubisoft Annecy fejlesztett és a Ubisoft jelentetett meg. A játék 2016. december 2-án jelent meg világszerte Microsoft Windows, PlayStation 4 és Xbox One platformokra. A játék nagy hangsúlyt fektet az interneten keresztüli többjátékos módra, játékmenete a többi internetes játékossal való különböző télisportokban szereplő kihívások teljesítése körül épül fel.

Játékmenet[szerkesztés]

A Steep extrémsportjáték az Alpok és a Denali hegységeken alapuló nyitott világú környezettel, melyet a játékosok szabadon bejárhatnak.[1] A játék belső- és külsőnézetes perspektívából is játszható, melyek között a játékosok bármikor szabadon válthatnak. A játék belső nézetes kamerállását „GoPro-nézetnek” hívják, mivel az összes szereplő sisakjára van egy kamera erősítve.[2] A játék négy fő tevékenysége a síelés, a szárnyasruha-repülés, a snowboardozás és a siklóernyőzés, melyeket letölthető tartalmak képében szánkózással, sugárhajtású szárnyasruha-repüléssel, ski glidinggal és bázisugrással egészítettek ki. A játékosok ezen tevékenységek között egy menükerék segítségével válthatnak.

A Steep onlineközpontú játék, melyben az összes játékos ugyanabban a játékvilágban jelenik meg, s közben egymással karöltve különböző sporttevékenységeket végezhetnek.[3] A játékosok csak akkor ütközhetnek egymással, ha azt kifejezetten engedélyezték a beállításokban.[4] A játékosok a környezet gyorsabb bejárását elősegítve használhatják a „hegynézet” módot, melyben a játék különböző „kidobási körletei” láthatóak. Ezek a zónák gyors utazási pontokként szolgálnak, melyek lehetőséget biztosítanak a játékosoknak arra, hogy a játék világának különböző részeire érjenek anélkül, hogy az odavezető távolságot ténylegesen megtennék. Számos különböző típusú verseny, kihívás és rejtett terület is van, melyek a világ bejárásával fedezhetőek fel és nyithatóak meg.[5] A játékosoknak egy távcső is rendelkezésre áll, mellyel új helyszínek fedezhetőek fel.[6]

A játékban egy trükkrendszer is szerepel, mely lehetőséget biztosít a játékosok számára, hogy speciális technikákat, így például síelés és snowboardozás közben fordulatokat és grabeket hajtsanak végre. A játékosok pontokat kapnak a trükközésért.[7] A játékosok versenyeken elért teljesítményét érmekel díjazza a játék. Ha a játékos egy kihívás közben elesik, akkor akár azonnal elölről kezdheti azt,[8] illetve a bukás során a játékos szereplőjére ható G erő is fel van tüntetve.[9] Amikor a játékosok részt vesznek valamilyen extrémsport-tevékenységben, akkor az útjuk automatikusan rögzítésre kerül, melyet a hegynézet-módba való belépéssel lehet megtekinteni. A játékosok megállíthatják, visszatekerhetik és újra lejátszhatják a megtett útjukat, hogy képernyőképeket készítsenek belőle és összehasonlítsák a saját teljesítményüket más játékosokéval.[3] A visszajátszások különböző közösségi hálózatokon keresztül is megoszthatóak. A játékosok a megtett útjukat kihívás képében megoszthatják a többi játékossal.[3]

A játékban négy játékstílus van. A „felfedező” stílus feladata a világ bejárása és új kihívások és helyszínek felfedezése, a „szabad stílusú” pedig a trükkök precizitására ls pontosságára összpontosít. A „csontgyűjtő” játékstílus az abszurd trükkök kivitelezésért és a bukásokért jutalmazza a játékost. Az utolsó játékstílus, a „szabadúszó” az előző három stílus keveréke, amelyben a játékosok a világ bejárásáért, pontos trükkök kivitelezésért és a veszélyes trükkök végrehajtásárt kapnak pontokat.[10]

Fejlesztés[szerkesztés]

A játékot a Ubisoft Annecy francia stúdió fejlesztette, mely korábban az Assassin’s Creed franchise többjátékos módjain munkálkodott, illetve a Tom Clancy’s The Division fejlesztésében is segédkezett. A játék társfejlesztői voltak a Ubisoft kijevi és montpellieri irodái.[11] A Steep volt a Ubisoft Annecy első saját játéka.[3] A játék fejlesztése 2013 végén indult meg.[12] A koncepciót a fejlesztő Alpokhoz való közelsége, illetve egy másik Ubisoft-játék, a Tom Clancy’s Ghost Recon Wildlands inspirálta, melyben a nagy nyitott világ arra kényszerítette a Ubisoft Paris fejlesztőit, hogy olyan utazási módokat ültessenek át mint a siklóernyőzés. A Trials sorozat is hatással volt a játék tervezésére.[11] A Ubisoftot kezdetben nem győzte meg a fejlesztőcsapat, azonban később szabad utat adtak a projekt fejlesztésének, elsősorban a YouTube videomegosztó weboldalon való extrémsportvideók népszerűségének hála.[13] A fejlesztőket a Skate 3 gördeszkázós játék videókészítők Let’s Play-tartalmainak köszönhető megújult népszerűsége is inspirálta.[14] Igor Manceau, a játék fejlesztője szerint a csapat azért mutatta be a projektet a Ubisoftnak, mivel hitték, hogy a játék online felépítése és nyitott világú elemei újdonságnak számítanak a sportjátékok műfajában.[11]

Manceau állítása szerint a játék „szenvedélyprojekt” és „természetes előrehaladás” volt a stúdió számára,[15] és azt úgy tervezték, hogy az egyszerre az újoncok számára is hozzáférhető legyen, miközben a műfaj rajongóinak is elég komplexitást nyújt.[3] A csapat együttműködött a sportiparral és számos síelő és extrémsport-atléta és szakértő véleményét kikérték, így többek között Louis Aikinsét, Kévin Rollandét, Sammy Luebke-ét és Horacio Llorensét is.[16] A játék egyik promóciós kisfilmjének chile-i forgatása során Matilda Rapaport profi síelő egy hirtelen megindult lavinában életét vesztette.[17]

2016 februárjában a Ubisoft bejelentette, hogy a 2017-es üzleti évben megjelentetett játékaik „többjátékos-központúak” lesznek,[18] a Steepet pedig „nagy potenciálú”, erős online hangsúlyú projektnek írta le.[19] A játékot a 2016-os Electronic Entertainment Expón, a Ubisoft sajtótájékoztatójának záró eseményeként mutatták be, mely egy előzetes videóból és egy játszható demóból állt.[20] A játék megjelenése előtt egy nyílt bétatesztet is tartottak.[21] A Steep 2016. december 2-án jelent meg Microsoft Windows, PlayStation 4 és Xbox One platformokra.[22]

2017. január 12-én bejelentették, hogy a játéknak meg fog jelenni egy Nintendo Switch-átirata is,[23] azonban 2018. augusztus 9-én bejelentették, hogy a Switch-változat fejlesztését leállították.[24]

A játék megjelenése után nem sokkal egy ingyenes frissítés képében egy új régiót, az Alaszkai-hegységet adták hozzá a játékhoz.[2] A játékhoz több letölthető tartalom is megjelent: a 2017. május 3-án megjelent Winterfest új sportágként hozzáadta a játékhoz a szánkózást,[25] melyet a 2017. június 27-én kiadott Xtreme Packben a sugárhajtású szárnyasruha-repülés, a ski gliding és a bázisugrás követett.[26] A Ubisoft a 2017-es Electronic Entertainment Expón Steep: Road to the Olympics címmel bejelentett egy téli olimpiai kiegészítőcsomagot, amely 2017. december 5-én jelent meg.[27]

Fogadtatás[szerkesztés]

A Steep a Metacritic kritikaösszegző oldal adatai szerint megosztott kritikai fogadtatásban részesült; az Xbox One- és a Windows-változat 72/100-as, míg a PlayStation 4-verzió 71/100-as átlagpontszámon áll.[28][29][30]

Eladások[szerkesztés]

A játék az eladási listák huszonnegyedik helyen mutatkozott be az Egyesült Királyságban,[40] míg Japánban a PlayStation 4-verzió a negyvenötödik helyen.[41]


Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Kisebb feladatok: Ubisoft Kiev és Ubisoft Montpellier

Források[szerkesztés]

  1. Orry, James: Ubisoft reveals extreme winter sports game Steep. VideoGamer.com, 2016. június 13. (Hozzáférés: 2016. június 13.)
  2. a b Miller, Ross: Steep is Ubisoft's new extreme sports game, complete with 'GoPro view'. The Verge, 2016. június 13. (Hozzáférés: 2016. június 13.)
  3. a b c d e Makuch, Eddie: Ubisoft's Open-World Action Sports Game Is a Challenging Thrill. GameSpot, 2016. június 14. (Hozzáférés: 2016. június 14.)
  4. Futter, Mike: Ubisoft's Steep Is A Connected Action Sports Game In The Alps. Game Informer, 2016. június 13. (Hozzáférés: 2016. június 17.)
  5. Blain, Louise: Steep is beautiful but its open world leaves me cold. GamesRadar, 2016. június 17. (Hozzáférés: 2016. június 17.)
  6. Furniss, Zack: Ubisoft's Steep is scratching my SSX itch. Destructoid, 2013. június 13. (Hozzáférés: 2016. június 17.)
  7. Coffey, Helen: Experience extreme skiing without the risk in new video game Steep. The Telegraph, 2016. június 14. (Hozzáférés: 2016. június 17.)
  8. Kollar, Phillip: Steep: Watch 15 minutes of Ubisoft's new extreme sports game. Polygon, 2016. június 15. (Hozzáférés: 2016. június 15.)
  9. Senior, Tom: Steep pits you and your friends against the mountain. PC Gamer, 2016. június 17. (Hozzáférés: 2016. június 17.)
  10. Reparez, Mikel: Steep: How You'll Go From Scrub To Legend. Ubisoft, 2016. június 21. [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. augusztus 2.)
  11. a b c Partridge, Jon: Find your own way down the mountain in Steep. Red Bull, 2016. június 13. (Hozzáférés: 2016. június 13.)
  12. Makuch, Eddie: Ubisoft Announces Open-World Action Sports Game for Console, PC. GameSpot, 2016. június 14. (Hozzáférés: 2016. június 14.)
  13. Dring, Christopher: The story behind Ubisoft's new open world action sports game Steep. MCV, 2016. június 13. [2016. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. június 13.)
  14. Dring, Christopher: How PewDiePie and Skate inspired Ubisoft's Steep. GamesIndustry.biz, 2017. január 4. (Hozzáférés: 2017. január 17.)
  15. Schwartz, Terri: E3 2016: Ubisoft's Steep Link Open World And Sports. IGN, 2016. június 13. (Hozzáférés: 2016. június 13.)
  16. Takahashi, Dean: Ubisoft’s Steep is a daredevil sim for winter sports. VentureBeat, 2016. június 13. (Hozzáférés: 2016. június 13.)
  17. Hilliard, Kyle: Pro Skier Matilda Rapaport Dies During Promotional Film Shoot For Ubisoft's Steep. GameSpot, 2016. július 19. (Hozzáférés: 2016. július 20.)
  18. Sinclair, Brandon: Industry has become less hit-driven, more dependable - Ubisoft. Gameindustry.biz, 2016. február 18. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
  19. Makuch, Eddie: Ubisoft's AAA New IP Is "Multiplayer-Centric," But Also Has Single-Player. GameSpot, 2016. február 18. (Hozzáférés: 2016. február 18.)
  20. Grayson, Nathan: Steep Is Ubisoft's Open World Alpine Sports Game. Kotaku, 2016. június 13. (Hozzáférés: 2016. június 13.)
  21. Skipper, Ben: Steep: Ubisoft announces new open world skiing and snowboarding game at E3 2016. International Business Times, 2016. június 13. (Hozzáférés: 2016. június 17.)
  22. Frank, Allegra: Steep drops this December. Polygon, 2016. augusztus 17. (Hozzáférés: 2016. augusztus 17.)
  23. Watters, Chris: Ubisoft Reveals Nintendo Switch Lineup. Ubisoft Blog , 2017. január 12. [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 30.)
  24. https://www.polygon.com/platform/amp/2018/8/9/17673002/steep-nintendo-switch-olympics
  25. https://steep.ubisoft.com/game/en-US/news/152-288883-16/steep-winterfest-dlc-brings-sleds-new-challenges-and-more-may-3
  26. https://steep.ubisoft.com/game/en-us/news/152-294100-16/steep-xtreme-pack-available-now
  27. Frank, Allegra: Steep’s first expansion is all about the Winter Olympics. Polygon , 2017. június 12. (Hozzáférés: 2017. július 22.)
  28. a b Steep for PC Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  29. a b Steep for Xbox One Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  30. a b Steep for PlayStation 4 Reviews. Metacritic. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  31. Makedonski, Brett: Review: Steep. Destructoid, 2016. december 6. (Hozzáférés: 2016. december 6.)
  32. Carsillo, Ray: Steep review. Electronic Gaming Monthly, 2016. december 8. [2016. december 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. december 8.)
  33. Kato, Matthew: Mountain High - Steep - PlayStation 4. Game Informer, 2016. december 9. (Hozzáférés: 2016. december 9.)
  34. Leack, Jonathan: Steep Review. Game Revolution, 2016. december 6. (Hozzáférés: 2016. december 6.)
  35. Johnson, Leif: Steep Review. GameSpot, 2016. december 16. (Hozzáférés: 2016. december 16.)
  36. Loveridge, Sam: Steep review: 'A peaceful distraction that eventually wears thin'. GamesRadar, 2016. december 11. (Hozzáférés: 2016. december 11.)
  37. Hafer, TJ: Steep Review. IGN, 2016. december 7. (Hozzáférés: 2016. december 7.)
  38. Reynolds, Whitney: Steep review. Polygon, 2016. december 12. (Hozzáférés: 2016. december 12.)
  39. Feb 2017, p.116
  40. Archivált másolat. [2017. december 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. november 29.)
  41. http://www.perfectly-nintendo.com/japan-media-create-sales-for-week-51-2016-dec-19-25/

További információk[szerkesztés]