Star Wars: Episode I Racer

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Star Wars: Episode I Racer
Fejlesztő LucasArts
Kiadó LucasArts, Nintendo (csak a Nintendo 64-verzió)
Platformok Nintendo 64, Dreamcast, Game Boy Color, Microsoft Windows, Macintosh
Kiadási dátum 1999. április 30. (PC)
1999. május 19. (N64)
1999. november 30. (GBC)
1999. december 16. (Mac)
2000. április 4. (DC)
Műfaj Versenyszimulátor
Játékmódok Egyjátékos, többjátékos
Korhatár ESRB: E
USK: 6 (GBC 0)
ELSPA: 3+
SELL: TP
USK-besorolás USK 6
Adathordozó PC/Macintosh: 1 CD-ROM
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
PC:
Windows 95
166 MHz CPU, 32 MB RAM,
4 MB VGA, 350 MB HDD
3D-s gyorsító, DirectX 6.1
Macintosh:
PowerPC G3, Mac OS 8.1,
32 MB RAM, OpenGL,
4 MB VGA, DrawSprocket,
InputSprocket

A Star Wars: Episode I Racer (magyarul: Csillagok háborúja: I. rész verseny) a Csillagok háborúja I: Baljós árnyak című filmben látható légifogatversenyen alapuló versenyzős videojáték. A játékban nyolc bolygón összesen 25 különböző pálya, valamint a filmben szereplő összes és számos további versenyző is megtalálható. A játékban mutatkozott be Jake Lloyd, aki Anakin Skywalker hangját adta, illetve a filmben is eljátszotta. A játék eredeti neve Pod Racer lett volna, azonban ezzel a névvel már korábban is jelent meg videojáték.

Játékmódok[szerkesztés]

A következő játékmódok jelentek meg a játékban:

 • Tournament/Versenysorozat: A fő játékmód, melyben a játékosok pénzért versenyeznek, melyeken alkatrészeket és szerviz droidokat vásárolhatnak. Új pályákat, versenyzőket, és kiegészítő alkatrészeket oldhatnak fel a sikeres versenyzéssel. A gépi versenyzők teljesítménye változó. (Lásd még: Versenysorozat!)
 • Free Race/Szabad verseny: Ebben a játékmódban minden a Versenysorozatban már feloldott pályán lehet versenyezni, gyakorolni, bármely feloldott pilótával. Ebben a módban állítható a gépi versenyzők teljesítménye; a nehézség.
 • Time Attack/Gyorsasági mód: A Szabad versenyhez hasonló mód, azonban itt a gépi pilóták helyett az idővel kell versenyezni. A feladat a minél jobb kör- és futamidő elérése. A MIcrosoft Windows verzióból ez a játékmód hiányzik, azonban ott a Szabad verseny módban a gépi ellenfelek száma nullára csökkenthető.
 • 2 Player/Multi Player/Többjátékos mód: Ebben a módban több játékos is versenyezhet egymással (számítógépen IPX segítségével). Bármely már feloldott pálya és versenyző választható, illetve beállítható a gépi ellenfelek száma, teljesítménye.

Versenysorozat[szerkesztés]

A versenysorozatban a játékos egy-egy futam első négy vagy dobogós helyezéseiért küzd, melyekért „pénzjutalomban” részesül, esetenként a pálya legjobb versenyzőjét is megkapja, mint választási lehetőség, valamint továbbléphet a következő versenypályára. A pénzért fogatalkatrészeket lehet vásárolni, a járművet tuningolni.

Bolygók

Pályák:

 • Amateur Podracing Circuit
  1. The Boonta Training Course
  2. Mon Gazza Speedway
  3. Beedo's Wild Ride
  4. Aquilaris Classic
  5. Malastare 100
  6. Vengeance
  7. Spice Mine Run
 • Semipro Podracing Circuit
  1. Sunken City
  2. Howler Gorge
  3. Dug Derby
  4. Scrapper's Run
  5. Zugga Challenge
  6. Baroo Coast
  7. Bumpy's Breakers
 • Galactic Podracing Circuit
  1. Executioner
  2. Sebulba's Legacy
  3. Grabvine Gateway
  4. Andobi Mountain Run
  5. Dethro's Revenge
  6. Fire Mountain Rally
  7. The Boonta Classic
 • Invitational Podracing Circuit
  1. Ando Prime Centrum
  2. Abyss
  3. The Gauntlet
  4. Inferno

Pilóták:

Verziók[szerkesztés]

A Star Wars: Episode I Racer öt platformon jelent meg: Nintendo 64, PC (Microsoft Windows), Game Boy Color, Macintosh és Dreamcast.

Nintendo 64[szerkesztés]

A játék egy különleges kiadást is megélt; Nintendo 64-re. A Limited Edition Nintendo 64 Star Wars: Episode I Racer hardware Bundle (korlátozott példányszámú Nintendo 64 Star Wars: Episode I Racer hardvercsomag) a konzol egy szürke–fekete változatát és a játék egy példányát tartalmazta. Bár a Nintendo 64-kártya kihasználta az Expansion Pak memóriaegységének előnyeit a különböző terepek és felületek megjelenítésének során versenyzés közben, a kártya memórialimitje negatív hatásokkal járt. A játékban előre elkészített videók szerepeltek, és a filmzenéből csak egy téma maradhatott benne. Míg a Microsoft Windows-, Macintosh- és Dreamcast-verziókban minden pályán különböző, a filmből vett zene szólt, ebben a változatban minden futam utolsó körében hallható ugyan az a téma. A mozifilm premierjének napján, 1999. május 19-én került a boltokba.

Microsoft Windows[szerkesztés]

Előbb, 1999. április 30-án jelent meg a játék számítógépes verziója. A Microsoft Windows-változat majdnem egyezik a Nintendo 64 változattal, azonban a Toy Dampner nevű pilóta a Malvolent nevű pálya helyett az Executioner elnevezésűn versenyzik. Különböznek a csaláskódok, illetve a Windows verzióban a pályák elei bevezetővideók hosszabbak. Fejlettebb az aláfestő zenék használata (a WAV formátumban tárolt számok hallhatóak), valamint a sebességmérő bitmap helyett vektorgrafikát használ. Különböző továbbá címképernyő, illetve a Többjátékos mód IPX segítségével érhető el, és nem azonos platformról; így akár nyolc ember is részt vehetett egy futamban.

Game Boy Color[szerkesztés]

A Game Boy Color – az eredeti nyolcbites Game Boy hardver színes változata – technikailag nem volt képes megjelentetni a többi verzió által használt 3D-s grafikát, így ebben a változatban rövidített pályák szerepeltek 2D-s madártávlati nézettel. Ezen kívül számos kiadása tartalmaz egy úgynevezett Rumble (zörgő) beállítást, mellyel aktiválni lehet a játékkártyába helyezett akkumulátor vibrálását. 1999. november 30-án jelent meg.

Egyéb verziók[szerkesztés]

A nagy sikerre való tekintettel 1999. december 16-án jelent meg a játékmenetben az eredeti változatokkal azonos Macintosh-változat, melyhez azonban nem kötelező a 3D-s gyorsító. 2000. április 4-én került piacra a Dreamcaston a játék. Ez utóbbi változat rendelkezik a legjobb grafikával és a legtöbb átkötővideóval, ám így sem használta ki teljesen a Dreamcast nyújtotta lehetőségeket. Ez az első LucasArts-játék, ami megjelent a konzolon. A játékosok eredményeiket az interneten megosztva összehasonlíthatják magukat a többi játékossal.

Még 2000-ben megjelent az eredeti játéktól (főleg a pályákban) jelentősen különböző Arcade-verzió, a Star Wars: Racer Arcade. A tervek szerint elkészült volna PlayStationre is, de még 1999 júliusában bejelentették a projekt eltörlését. 2002. február 22-én jelent meg a nyolc évvel a Mos Espai verseny után játszódó PlayStation 2-változat, a Star Wars: Racer Revenge, mely Sebulba Anakin elleni bosszújáról szól.

Fogadtatás[szerkesztés]

2004 márciusában a GMR Magazine minden idők ötödik legjobb Csillagok háborúja-videojátékának sorolta be. Az egyes változatok MobyRankje – számos kritikából súlyozottan számolt átlagértékelése: 83% (Nintendo 64), 77% (Microsoft Windows), 74% (Dreamcast) és 64% (Game Boy Color). A Game Rankings hasonló jellegű adatbázisában a Dreamcast-változat 75,42%-ot; a Game Boy Color-megjelenés 69,44%-ot kapott. Az IGN 8 (Microsoft Windows), 7,2 (Nintendo 64) illetve 6 (Game Boy Color, Dreamcast) ponttal jutalmazta a maximális tízből. A GameSpot 8,4 (Nintendo 64), 8,2 (Microsoft Windows), 7,5 (Dreamcast) és 6,9 (Game Boy Color) pontra értékelte a játékot. Legtöbb kritika a könnyűsége miatt érte.

Hangszínészek[szerkesztés]

Színész Szereplő
Jake Lloyd Anakin Skywalker
Andrew Secombe Watto
Lewis MacLeod Sebulba
Scott Capurro Fode
Greg Proops Beed
Dominic Armato Ben Quadinaros/Kampós Clegg
Bob Bergen Ody Mandrell/Jinn Reeso/Cy Yunga/Gasgano
Gregg Berger Wan Sandage
Dave Fennoy Toy Dampner
Roger Jackson Ark „Bunkós” Roose/Ebe Endocott
Nick Jameson Aldar Beedo
David Jeremiah Dud Bolt/"Bullseye" Navior
Tom Kane Elan Mak/Slide Paramita
Peter Lurie Boles Roor/Neva Kee
Terence McGovern Ratts Tyerell/Bozzie Baranta
Michael Sorich Mawhonic/Teemto Pagalies
Jim Ward Mars Guo/Fud Sang

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Magyar kifejezések:

 • West Reynolds, David. Star Wars I. rész: Képes enciklopédia, ford. Radnóti Alíz, Varga Csaba, Budapest: Panemex (1999). ISBN 963-9090-35-2