Star Wars VII. rész – Az ébredő Erő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Star Wars: Az ébredő Erő szócikkből átirányítva)
Star Wars: Az ébredő Erő
(Star Wars: The Force Awakens)
2015-ös amerikai nagyjátékfilm

Az ébredő Erő magyar moziplakátja
Az ébredő Erő magyar moziplakátja
RendezőJ. J. Abrams
Producer
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneJohn Williams
OperatőrDaniel Mindel
Vágó
JelmeztervezőMichael Kaplan
DíszlettervezőRick Carter
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv
Forgatási helyszín
Játékidő135 perc
Költségvetés306 millió $
Képarány2,39:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA PG-13 (mozi)
  • Magyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel2,066 milliárd $[1]
Kronológia
ElőzőStar Wars: Ellenállás
KövetkezőStar Wars: Az utolsó Jedik
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Star Wars: Az ébredő Erő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Star Wars: Az ébredő Erő vagy Star Wars VII. rész – Az ébredő Erő (eredeti cím: Star Wars: The Force Awakens)[2] 2015-ben bemutatott amerikai film, amely a Csillagok háborúja sorozat hetedik része,[3][4] J. J. Abrams rendezésében. Főszereplői John Boyega, Daisy Ridley, Adam Driver, Oscar Isaac, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, Peter Mayhew és Kenny Baker.[5]

A történet A Jedi visszatér eseményei, a Galaktikus Birodalmat vezető Palpatine császár (azaz az Uralkodó) bukása és halála után 30 évvel játszódik, új főszereplőket hoz a történetbe, de mellékszereplőként az ún. eredeti trilógia (retroaktív számozással a IV., V. és VI. rész) főhősei és az őket eredetileg alakító színészek is megjelennek.[6] A történet hátterét a Birodalom romjaiból feltámadt és gyorsan terjeszkedő militarista szervezet, egy sötét erőhasználó fővezér vezette Első Rend és a Birodalmat megdöntő Lázadó Szövetségből alakult Új Köztársaság katonai szárnyának küzdelme adja.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2015. december 18-án mutatták be, Magyarországon szintén ezen a napon magyar szinkronnal, a Fórum Hungary forgalmazásában.

A film folytatását, Az utolsó jediket 2017. december 14-én mutatták be a hazai mozik. Az Ébredő Erő alapja lett a Csillagok háborúja franchise mozisorozatként való második újjáéledésének, első epizódja a mozisorozat harmadik hullámának, amelyet két folytatás (az Ébredő Erővel együtt ezek alkotják az ún. sequel trilógiát) mellett számos, a Disney és a Lucasfilm által közösen készített spinoff követett – ezek közt legalább két mozifilm (ezek még az eredeti trilógia karakterközpontú bővítései, Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet és a Solo spinoff), számos, a Disney+ streaming csatornán vetített és bejelentett televíziós sorozat, valamint többnyire, de nem kizárólag, a Lucas által rendezett prequel trilógiához kapcsolódó animációs sorozatok vagy ezek új évadokkal bővítése követett.

Az Ébredő Erőnek kezdetben teljesen pozitív volt a fogadtatása mind a szakma, mind a rajongók részéről. Azonban a sequel trilógia lezárását jelentő, a rajongók egy szignifikáns része által nagyon kedvezőtlenül fogadott Skywalker kora c. (Star Wars IX.) epizód megjelenése után a IX. epizóddal kapcsolatos ellentmondások visszahatnak az Ébredő Erő megítélésére is.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Körülbelül harminc évvel járunk a második Halálcsillag elpusztítása után. Luke Skywalker, az utolsó élő jedi eltűnt. Mind a Galaktikus Birodalom utóda, az Első Rend, és az Új Köztársaságért harcoló ellenállók (akiket Luke testvére, Leia Organa tábornok vezet) lázasan keresik őt. A Jakku sivatagos bolygó egyik falujában az ellenállók pilótája, Poe Dameron találkozik a falu vezetőjével, Lor San Tekkával, akinek a birtokában van egy térkép, mely Luke nyomára vezethet. A rejtélyes Kylo Ren vezetésével váratlanul rohamosztagosok érkeznek és elpusztítják a falut, majd elfogják Poe-t. Kis droidja, BB-8 azonban megmenekül: az ő memóriájában van elrejtve a térkép. A robotot Rey találja meg egy guberálónál.

Miután Ren az Erő segítségével akarja kivallatni Poe-t BB-8 hollétéről, az egyik rohamosztagos (FN-2187) váratlanul dezertál és segít Poe-nak a szökésben. Ketten elkötnek egy TIE-vadászgépet, de lezuhannak vele a Jakkun, és a jelek szerint egyedül FN-2187, illetve immár Finn, élte túl a becsapódást. Ezt követően találkozik Reyjel és BB-8-cal, akiknek elmondja, hogy ő is az ellenállók tagja. Az Első Rend nem sokkal később a nyomukra bukkan, ezért menekülniük kell, miközben bombázzák őket. Egy ősrégi, lepukkant hajót lopnak el, ami nem más, mint az Ezeréves Sólyom. A hajó hamarosan lerobban, és nem sokkal ezt követően megtalálja őket annak két igazi tulajdonosa: Han Solo és Csubakka. Han elmeséli nekik, hogy Luke azért tűnt el, mert az endori ütközet után megpróbálta ugyan újra létrehozni a Jedi-rendet, de egy tanítványa, aki a Kylo Ren nevet viseli, átállt a sötét oldalra, és elpusztította mindazt, amit ő addig létrehozott. Az utolsó információ az eltűnése óta az volt róla, hogy meg akarta keresni a jedik elveszett legelső templomát. Közben a Starkiller bázison, amely nem más, mint egy szuperfegyverré alakított pusztító bolygó, Kylo Ren megtudja Snoke fővezértől, hogy csak egyféleképpen tudja magát kételyek nélkül elkötelezni a sötét oldalnak: ha végez a saját apjával, Han Solóval.

Az Ezeréves Sólyom és utasai a Takodana bolygóra utaznak, ahol találkoznak Maz Kanatával, aki segíthet BB-8-at eljuttatni az ellenállókhoz. Ekkor Finn úgy dönt, hogy a maga útját fogja inkább járni. Rey kutakodni kezd, és megtalálja Luke Skywalker fénykardját, aminek hatására rémlátomás tör rá. Finn biztonsági okokból úgy dönt, ő teszi el a fénykardot. Közben az Első Rend megtámadja a bolygót, miután a Starkiller-bázis elpusztítja a Köztársasághoz tartozó Hosnian-rendszert. Han, Csubakka, és Finn szembeszállnak velük, hogy segítsék a lázadók flottáját, amit a halottnak hitt Poe vezet. Reyt azonban Ren sikeresen elfogja és a Starkiller-bázisra viszi. Megpróbálja kiolvasni a térképet a lány gondolatából, de nem jár sikerrel, mert a lány az Erő segítségével ellenáll neki. Rey később egy Jedi-elmetrükk segítségével megszökik a börtönből. Han és Leia újra találkoznak, amikor a csapat többi tagja az ellenállás D'Quar-i bázisára mennek. BB-8 találkozik R2-D2-val, akit Luke eltűnése óta nem lehet bekapcsolni, letargiában van.

A Starkiller bázis a D'Qar elpusztítására készül, ezért az ellenállók úgy döntenek, hogy megpróbálnak eljutni a bolygóra, hogy a pajzsvédelmet kiiktatva gyenge pontot találhassanak rajta. Han, Csubakka, és Finn az Ezeréves Sólyommal odarepülnek, és egyúttal megmentik Reyt. Az ellenállók a pajzs kiiktatása ellenére sem tudják érdemben megtámadni a bázist, ezért robbantaniuk kell. Ren ekkor megérkezik, hogy megállítsa őket. Han megpróbálja őt megállítani, az igazi nevén, Ben-nek szólítja, és megkísérli visszatéríteni a jó oldalra. Nem jár sikerrel, Ren a fénykardjával megöli az apját, aki a mélységbe zuhan. Közben a lázadók sikerrel járnak, és a láncreakció miatt a Starkiller-bázis megsemmisül.

Ren üldözőbe veszi Finnt és Reyt, Finn pedig szembe akar vele szállni Skywalker fénykardjával. Amikor megsebesül, Rey veszi el tőle a kardot és csap össze Rennel, akit váratlan módon legyőz és súlyosan meg is sebesít. Ezután még a bolygó robbanása előtt elmenekülnek az Ezeréves Sólyommal. A D'Quar-on az érzelmek vegyesek: örülnek a sikernek, de mélyen gyászolják Han Solót. R2-D2 váratlanul bekapcsol, és előkerül a memóriájából a térkép másik fele. Ennek birtokában Rey eljut egy távoli bolygóra, ahol egy óceán közepén lévő szigeten megtalálja Luke Skywalkert és felmutatja neki a fénykardot.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Rey Daisy Ridley Sallai Nóra
Cailey Fleming (fiatalon) Szűcs Anna Viola
Kylo Ren / Ben Solo Adam Driver Zöld Csaba
Finn / FN-2187 John Boyega Szatory Dávid
Poe Dameron Oscar Isaac Rajkai Zoltán
BB-8 Droid Eredeti hang
Snoke legfőbb vezér Andy Serkis Fekete Ernő
Armitage Hux Domhnall Gleeson Fehér Tibor
Han Solo[5] Harrison Ford Csernák János
Leia Organa[5] Carrie Fisher Kovács Nóra
C-3PO[5] Anthony Daniels Józsa Imre
Csubakka[5] Peter Mayhew Eredeti hang
Maz Kanata Lupita Nyong’o Varga Gabriella
Phasma százados Gwendoline Christie Ruttkay Laura
Temmin 'Snap' Wexley Greg Grunberg Barabás Kiss Zoltán
Jess 'Testor' Pava Jessica Henwick Solecki Janka
Ematt őrnagy Andrew Jack Barbinek Péter
Statura admirális Ken Leung Czvetkó Sándor
Gial Ackbar Tim Rose Horányi László
Erik Bauersfeld (hangja)
Dr. Kalonia Harriet Walter Menszátor Magdolna
Bala-Tik Brian Vernel Takátsy Péter
Unkar Plutt Simon Pegg Borbiczki Ferenc
R2-D2[5] Kenny Baker Eredeti hang
Luke Skywalker[5] Mark Hamill Nem szólal meg
Lor San Tekka Max von Sydow[5] Tordy Géza
Yolo Ziff Stefan Grube Czető Roland
Niv Lek James McArdle Miller Zoltán
Brance Emun Elliott
FN-1824 Daniel Craig Király Attila
Mitaka hadnagy Sebastian Armesto Csőre Gábor
Kaplan ezredes Pip Torrens Jakab Csaba
Első Rendi Tisztek Jefferson Hall
Richard Riddel
Tom Edden
Dolmány Attila
Seder Gábor
Maday Gábor
Obi-Wan Kenobi Alec Guinness (archív felvétel) Fodor Tamás
Ewan McGregor
Yoda Frank Oz Versényi László

További magyar hangok: Bálint Adrienn, Bálizs Anett, Bognár Tamás, Csadi Zoltán, Csík Csaba Krisztián, Fehér Péter, Fellegi Lénárd, Galiotti Barbara, Gardi Tamás, Gubányi György István, Hegedüs Miklós, Horváth-Töreki Gergely, Imre István, Joó Gábor, Juhász Zoltán, Király Adrián, Kisfalusi Lehel, Laurinyecz Réka, Makranczi Zalán, Markovics Tamás, Mezei Kitty, Minárovits Péter, Molnár Judit, Németh Attila, Oroszi Tamás, Pál Tamás, Presits Tamás, Sipos Eszter Anna, Solecki Janka, Sörös Miklós, Szabó Andor, Szolnoki Péter, Szórádi Erika, Urbán Andrea, Vámos Mónika[7]

Szerepelnek még a filmben: Crystal Clarke, Iko Uwais, Pip Anderson,[8] Christina Chong,[9] Miltos Yerolemou,[10] Greg Grunberg,[11] Warwick Davis,[12] és Carrie Fisher lánya, Billie Lourd.

Forgatás[szerkesztés]

2014 februárjában J.J. Abrams azt nyilatkozta, hogy a forgatás májusban kezdődik és nagyjából három hónapig tart.[13] Források alapján a Hitfix weboldalon megjelent, hogy a forgatás 2014 szeptemberében fejeződik be.[14] A hivatalos bejelentés március 18-án történt, amikor a Disney és a Lucasfilm bejelentette a májusi kezdést a buckinghamshire-i Pinewood Stúdióban.[15] Márciusban az is kiderült, hogy az előkészületek Izlandon kezdődnek.[16] Április 2-án a Walt Disney Studios elnöke, Alan Horn megerősítette, hogy a forgatás megkezdődött,[17][18][19] Ugyanabban a hónapban az is kiderült, hogy egyes jeleneteket IMAX formátumban is forgatnak.[20]

Június 12-én Harrison Ford eltörte a lábát a forgatás alatt, amikor egy hidraulikus ajtó ráesett, a színész kórházba került, a forgatást két hétre felfüggesztették.[21] Ford fia, Ben azt nyilatkozta, hogy apja bokáját csavarozni kellett, és a színész felgyógyulásáig csak deréktól fölfelé fogják felvenni a jelenetekben.[22] Jake Steinfeld, Ford személyi edzője júliusban mondta, hogy Ford gyorsan felgyógyult.[23]

Július 29-én három napig Skellig Michaelben zajlottak a felvételek Mark Hamill és Daisy Ridley részvételével.[24][25] Augusztus elején két hétre leállt a forgatás, így Abrams tudott dolgozni a Harrison Ford nélkül felvett jeleneteken, majd augusztus közepén folytatták a meggyógyult színésszel együtt. A felvételeket 2014 végére tervezték befejezni.[26][27] Végül a felvételekkel november 3-án végeztek.[28] Augusztusban Adam Driver azt nyilatkozta, nem hiszi, hogy Lucas jelen lesz a forgatáson.[29]

Bemutató[szerkesztés]

2013 novemberében jelentették be, hogy a film bemutatója 2015. december 18-án lesz.[30] 2014. márciusban a Disney megerősítette, hogy a sorozat 7. része IMAX formátumban is látható lesz.[31] 2014. november 6-án jelent meg a hivatalos bejelentés, hogy a film eredeti címe a Star Wars: The Force Awakens.[32]

DVD- és Blu-ray-megjelenés[szerkesztés]

Amerikában a film 2016. április 1-jén jelent meg DVD-n és április 5-én Blu-ray-en. Magyarországon április 27-én jelent meg mindkét formában, annak ellenére, hogy a Disney korábban úgy döntött, hogy filmjeit itthon nem jelenteti meg BD formátumban.[33] A különböző kiadásokon persze nagyon sok extrát találhatunk:

  • Secrets of The Force Awakens: A Cinematic Journey címmel egy részletes dokumentumfilmet, sok interjúval, az előkészületektől a forgatásig,
  • The Story Awakens: The Table Read címmel a régi és új színészek beszámolóját az első napról, amikor közösen olvasták fel a forgatókönyvet,
  • egy BB-8 megalkotásáról szóló kisfilmet,
  • egy különböző lények megalkotásáról szóló kisfilmet,
  • a Rey és Kylo Ren közti párbaj színfalai mögé bepillantó kisfilmet,
  • John Williams: The Seventh Symphony címmel a zeneszerző gondolatait,
  • ILM: The Visual Magic of The Force címmel az effektes csapat bemutatását,
  • A Force For Change jótékonysági akció hatásait bemutató kisfilmet,
  • És több kimaradt jelenetet.

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevétel[szerkesztés]

Az ébredő Erő produkciós költsége 259 millió dollár volt, míg a film teljes költségvetése 776,5 millió dollárt számlált. A film 780,11 millió dollár tiszta hasznot hozott a stúdiónak, ezzel a 2015-es év legnyereségesebb produkciója lett, a Disney égisze alatt készülő Star Wars produkciók közül pedig a legnyereségesebb alkotás a film.[34]

Mikor 2015. december 18-án megjelent a film, csak Amerikában 120,5 millió dollárt, míg más országokban már akkor 129,5 millió dollárt hozott vissza a film. Így összesen 250 millió dollárt hozott az első napon úgy, hogy a film teljes költségvetése 200 millió dollár volt.[35] 2016 februárjában a bevétel elérte a 2 milliárd dollárt.[36]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes oldal szerint a film kritikáinak 90%-a pozitív volt. Az oldal összefoglalójában ez olvasható: „Tele van akcióval és új és régi karakterekkel egyaránt. A Star Wars: az ébredő erő sikeresen állítja vissza a sorozat egykori dicsőségét, de friss energiát is tölt belé.” [37] A Metacriticen 81 pontot ért el a 100-ból.[38] A CinemaScore mérése szerint a közönség „A” osztályzatot adott a filmnek, egy „A+”-tól „F”-ig terjedő skálán.

Bár a kritikusok körében nagy sikert aratott, ámde sok rajongó szerint a film csak az Új reménynek az újraforgatott változata, [39] Hasonló kritikákat Bob Iger Disney-Disney CEO szerint maga George Lucas is megfogalmazta, amikor Kathleen Kennedy társaságában előzetes értékelésre levetítették neki a filmet (Lucas ekkor már nem volt sem meghatározó, sem kreatív konzultánsként tanácsadó pozícióban, de a Lucasfilm és a Disney még kikérte a tanácsát): Lucas szerint a film semmi újdonságot nem tartalmaz, hiányzik belőle bármiféle technikai és vizuális módszertani újítás. Lucas eleinte még aktívan részt vett a film készítésében, de hamarosan kiszállt a tárgyalásokból, mivel a Disney teljesen eltért az ő forgatókönyv-ötleteitől. Lucas eredeti terve az volt, hogy ”a sorozat meglátogatja a mikrobiotikus világot„, és a rajongók komoly része által korábban mélységesen utált ötlet, a midikloriánokhoz hasonló mikrobák (akiket a Whilleknek nevezett) segítségével végleg megmagyarázza az Erő és az Univerzum működését. A történetfelfogás okozta eltérések végül a teljes szakításhoz vezettek a Disneyvel.

Kritikák érték a filmet kidolgozatlansága, logikátlansága, értelmetlensége és számtalan a történet által felvetett, de megválaszolatlan kérdés (pl. Rey származása) miatt.[40] Komoly érvek szólnak amellett, hogy az Ébredő erő egy rosszul megírt, átgondolatlan koncepcióra alapozott film, amely tele van cselekménylyukakkal, önellentmondásokkal, a kitalált univerzumon belül sem működő irrealitásokkal, és a Csillagok háborúja univerzuma bevett szabályainak való állandó ellentmondásokkal, azaz a csillogó felszín és a látszólagos retro mögött az eredeti sorozat szellemiségét sem tiszteli.[41]

Továbbá Kylo Ren karakterét (és kinézetét) is sokat kritizálták, mondván, hogy a karakter egy „emo stílusú gyermek” lelkivilágával (és frizurájával) van megáldva. Egy rajongó külön Twitter fiókot is létrehozott, melyben Ren emo-s viselkedését parodizálja ki.[42] Hivatásos kritikusok (The Guardian, IGN) ellenben értékelték mind Kylo Rent, mind Adam Drivert, aki alakította.

Idehaza is hasonló volt a fogadtatása: a magyar filmes portálok kritikusai is túlnyomórészt dicsérték a filmet bemutatásakor, csak pár médium fogalmazott meg kritikákat vele kapcsolatban, de a nézők közt már itthon sem volt egyértelmű siker; egy hét évvel később megjelent cikkben – amikorra már sok fejlemény állt be a franchise világában – viszont a cikk szerzője, Szűcs Gyula is elismerte utólag az akkori dicséretének tévedését, majd idézi az azóta sokszor felemlegetett kifogásokat a film dramaturgiája kapcsán, amik főleg az újrahasznosított történetet, a jellegtelen és háttér nélküli új szereplőket, a logikátlanságokat, valamint azt érintették, hogy sok körülményre a film helyett más termékekben, képregényben, videójátékokban volt csak válasz.[43]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Disney megbízásából az SDI Media Hungary készítette.

Magyar szöveg: Blahut Viktor, Petőcz István

Hangmérnök: Kránitz Lajos András

Vágó: Kránitz Bence

Gyártásvezető: Németh Piroska

Szinkronrendező: Dobay Brigitta

Produkciós vezető: Máhr Rita, Szabó Nicolette

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Csillagok háborúja 7.: Bevétel. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2016. január 7.)
  2. Star Wars: Episode VII The Force Awakens. StarWars.com . Lucasfilm. (Hozzáférés: 2014. december 1.)
  3. McNary, Dave. „Star Wars Movies Coming in 2015, 2017 and 2019”, Variety, 2013. április 17. (Hozzáférés: 2013. május 26.) 
  4. New Star Wars Movies Announced as Disney Enters Agreement to Acquire Lucasfilm Ltd. StarWars.com, 2012. október 30. (Hozzáférés: 2013. május 25.)
  5. a b c d e f g h STAR WARS: EPISODE VII CAST ANNOUNCED. Starwars.com, 2014. április 29. [2014. április 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 7.)
  6. STAR WARS: EPISODE VII SET TO ROLL CAMERAS MAY 2014. StarWars.com, 2014. március 18. [2014. április 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 23.)
  7. Csillagok háborúja VII. - Az ébredő Erő (magyar nyelven). iszdb.hu, 2015 (Hozzáférés: 2015)
  8. Star Wars Episode VII Production Update. StarWars.com, 2014. július 6. (Hozzáférés: 2014. július 6.)
  9. Kroll, Justin: 'Star Wars Episode VII' Casts Newcomer Christna Chong. Variety, 2014. július 17. (Hozzáférés: 2014. július 17.)
  10. Mzimba, Lizo: Game of Thrones swordsman joins Star Wars film. BBC News, 2014. szeptember 1. (Hozzáférés: 2014. szeptember 1.)
  11. Han, Angie: 'Star Wars Episode 7' Adds a J.J. Abrams Regular. Slashfilm, 2014. szeptember 12. (Hozzáférés: 2014. szeptember 12.)
  12. Jagernauth, Kevin: Warwick Davis aka Wicket Returns For 'Star Wars: Episode 7'. The Playlist, 2014. október 16. [2014. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 16.)
  13. Micke, Sébastien: J.J. ABRAMS UN LIVRE ET DES ÉTOILES. Paris Match, 2014. február 22. (Hozzáférés: 2014. május 23.)
  14. McWeeny, Drew: CONFIRMED: COMPLETE 'STAR WARS: EPISODE VII' SHOOTING DATES REVEALED. Hitfix, 2014. február 10. (Hozzáférés: 2014. május 23.)
  15. Episode VII filming to begin in UK in May”, BBC News, 2014. március 18. (Hozzáférés: 2014. március 18.) 
  16. Westbrook, Caroline: Star Wars 7 Iceland rumours spark speculation of return to Hoth. Metro, 2014. március 22. (Hozzáférés: 2014. március 22.)
  17. Appelo, Tim. „Disney Chief Reveals 'Star Wars: VII' Casting Almost Complete, Says Film Is Already Shooting (Video)”, The Hollywood Reporter, 2014. április 5. (Hozzáférés: 2014. április 6.) 
  18. Abu Dhabi is First Location for Star Wars: Episode VII. twofour54, 2014. március 21. [2014. május 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. május 26.)
  19. Newbould, Chris: Disney confirms that Star Wars: Episode 7 is filming in Abu Dhabi desert. The National, 2014. április 23. (Hozzáférés: 2014. április 25.)
  20. Fordham, Joe: Film Renaissance. Cinefex Blog, 2014. április 20. [2016. január 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  21. Harrison Ford's Leg Injury To Halt 'Star Wars: Episode VII' Production For 2 Weeks. The Huffington Post, 2014. július 7. (Hozzáférés: 2014. július 7.)
  22. Ford, Rebecca: Harrison Ford's 'Star Wars' Injury: New Details!. Yahoo!, 2014. június 14. [2014. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. június 14.)
  23. Showbiz, Bang: Harrison Ford - Harrison Ford is recovering rapidly. ContactMusic.com, 2014. július 4. (Hozzáférés: 2014. július 4.)
  24. And . . . action! New 'Star Wars' film shoot kicks off on Skellig Michael. Irish Independent, 2014. július 29. (Hozzáférés: 2014. augusztus 1.)
  25. An island far, far away: Filming for Star Wars Episode 7 takes place on remote Irish island under veil of secrecy. Daily Mail, 2014. július 29. (Hozzáférés: 2014. augusztus 1.)
  26. 'Star Wars: Episode VII' to resume filming. CNN, 2014. augusztus 13. (Hozzáférés: 2014. augusztus 13.)
  27. Harrison Ford to return to 'Star Wars'. Chron, 2014. augusztus 14. [2014. augusztus 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 14.)
  28. Butler, Tom: Star Wars 7: 'Extraordinary' Cast and Crew Hailed As Film Wraps. Yahoo!, 2014. november 3. (Hozzáférés: 2014. november 3.)
  29. A galaxy faraway, so close: Adam Driver on the intimacy of 'Star Wars: Episode VII'. Entertainment Weekly, 2014. augusztus 15. (Hozzáférés: 2014. augusztus 15.)
  30. Breznican, Anthony: 'Star Wars: Episode VII': Release set for December 18, 2015. Entertainment Weekly, 2013. november 7. [2013. november 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. november 7.)
  31. Disney to Release Avengers: Age of Ultron, Star Wars: Episode VII in IMAX. ComingSoon.net, 2014. március 20. [2014. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. március 20.)
  32. Hayden, Erik: 'Star Wars: Episode VII' Title Revealed. The Hollywood Reporter, 2014. november 6. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  33. Minden, amit a Star Wars: Az ébredő erő magyar DVD- és BD-megjelenéséről tudni érdemes. IGN Hungary. (Hozzáférés: 2016. május 21.)
  34. Anthony D'Alessandro: ‘Star Wars: Rise Of Skywalker’ Lowest Profit Of Disney Trilogy Titles: No. 9 On Deadline’s 2019 Most Valuable Blockbuster Tournament. Deadline, 2020. április 22. (Hozzáférés: 2020. április 23.)
  35. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=starwars7.htm
  36. Már 2 milliárd dollárnál jár az új Star Wars. Gamekapocs. (Hozzáférés: 2016. február 8.)
  37. http://www.rottentomatoes.com/m/star_wars_episode_vii_the_force_awakens/
  38. http://www.metacritic.com/movie/star-wars-episode-vii---the-force-awakens
  39. How The Force Awakens Is A Remake Of A New Hope - Looper. www.looper.com. (Hozzáférés: 2016. február 8.)
  40. Star Wars: The Force Awakens destroys society (magyar nyelven). Anarchy-online, 2016. január 9. (Hozzáférés: 2016. március 17.)
  41. A Critique of Star Wars: A force Awakens.
  42. Emo Kylo Ren (@KyloR3n) | Twitter. twitter.com. (Hozzáférés: 2016. február 8.)
  43. 7 éve szidjuk a Star Wars 7-et, gyerekkorunk tönkretevőjét port.hu, 2022. december 18.

További információk[szerkesztés]