Ótátrafüred

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Starý Smokovec szócikkből átirányítva)
Ótátrafüred (Starý Smokovec)
Ótátrafüred központja
Ótátrafüred központja
Ótátrafüred címere
Ótátrafüred címere
Közigazgatás
Ország Szlovákia
KerületEperjesi
JárásPoprádi
RangMagastátra településrésze
Első írásos említés1793
PolgármesterJán Mokoš
Irányítószám062 01
Körzethívószám+421-52
Népesség
Teljes népesség47 fő (2017)
Földrajzi adatok
Tszf. magasság990 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 49° 08′ 15″, k. h. 20° 13′ 05″Koordináták: é. sz. 49° 08′ 15″, k. h. 20° 13′ 05″
Ótátrafüred weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Ótátrafüred témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Adatok forrása: Szlovák Statisztikai Hivatal, http://obce.info

Ótátrafüred (szlovákul: Starý Smokovec, németül: Altschmecks, lengyelül: Stary Smokowiec) üdülőtelepülés, Magastátra város központi része Szlovákiában, a Magas-Tátrában, az Eperjesi kerület Poprádi járásában. A Magas-Tátra legnagyobb és legrégibb üdülőtelepülése.

Fekvése[szerkesztés]

A Magas-Tátrában, Poprádtól 12 km-re északnyugatra fekszik.

Nevének eredete[szerkesztés]

Neve Ivan Bohuš Tátra-kutató feltételezése szerint az ószláv smok (= kígyó, sárkány, manó) főnévből származik.

1846. július 31-én kapta mai nevét híres fürdőjére utalásul, azelőtt Schmeksnek hívták, mivel a régi történet szerint a környéken vadászó Csáky István a forrásnál ivó egyik falusi lányt németül így kérdezte: "Schmeckt es gut?". Korábban a forrást Schlangedorfer Sauerbrunnként hívták.

Története[szerkesztés]

A terület a 20. század előtt Malompatak (szlovákul Mlynica) határához tartozott. Savanyúvízforrását már 1723-ban említik, első épületét, egy vadászlakot birtokosa, gr. Csáky István építtette 1793-ban. Savanyúvízforrásainak köszönhetően gyorsan kiépült, 1824-ben már étterme is volt, fejlődésében környékbeli vállalkozók játszottak szerepet.

Ahogy Tátrafüred Csáky István grófnak köszönheti alapítását, úgy a felvirágoztatása Rainer János György érdeme. 1833-ban vette bérbe a telepet, amely akkor mindössze hat házból állt. Rövid megszakításokkal feleségével együtt vezette a telepet és amikor 1868-ban a bérlettől visszavonult, már 20 ház állt az egykori 6 helyén. Lakóházat, tánc-, játék- és éttermeket létesített, fürdőt rendezett be, a környéket szabályozta, sétautakat és gyalogutakat épített a közeli völgyekben. Az első fürdőorvost (Dr. Possewitz, 1840) ő alkalmazta és az ő közreműködésének tudható be, hogy Szepes vármegye kocsiutat épített Tátrafüredre. Működése alatt a település látogatottsága megsokszorozódott és nagy hírnévre tett szert.

1865-ben a Tar-pataki-völgyben felépíttette az első tátrai menedékházat, melyet később róla neveztek el Rainer-kunyhónak.

A Grandhotel 1904-ben épült

1873. augusztus 10-én Ótátrafüreden alakult meg a Magyarországi Kárpát Egyesület (MKE), Magyarország első, a világ hetedik turista klubja, mely rövid időn belül országos jelentőségű szervezetté vált. Meg kell említeni, hogy a tagdíjakon és adományokon kívül a tátrai fürdőbevételek egyharmada is a Magyarországi Kárpát Egyesületet illette. A Grandhotel 1904-ben, a Tarajkára (Hrebienok) felvivő sikló 1908-ban épült meg. A település 1920-ig Szepes vármegye Szepesszombati járásához tartozott.

A Sport Hotel 1930-ban épült. Ótátrafüred 1947-ben alakult önálló községgé és az ezzel egyidőben szervezett Magastátrai járás székhelye lett. Ennek a közigazgatási egységnek a határai nagyjából a mai Magastátra városéval estek egybe, de akkor még több község volt itt. A járás 1960-ban szűnt meg, beolvadva a Poprádi járásba.

Ótátrafüred temploma

Ótátrafüred ma a tátrai turizmus központja, ahonnan túrautak indulnak a Magas-Tátra különböző részeire, melyek közül legnépszerűbb a Tar-patak vízesése. A Tarajkai siklót 1951-ben és 1970-ben korszerűsítették.

1999 óta a település Magastátra város központja, itt van a város polgármesteri hivatala és önkormányzatának székhelye. A lakosság elsősorban a tátrai idegenforgalomból él, jelenleg a meglévő szállodák és éttermek korszerűsítése és bővítése mellett több új irodaház, üzleti és közlekedést szolgáló létesítmény építése folyik.

Látnivalók[szerkesztés]

Ótátrafüred ma a tátrai turizmus központja, ahonnan túrautak indulnak a Magas-Tátra különböző részeire, melyek közül legnépszerűbb a Tar-patak vízesése. A tarajkai siklót 1951-ben és 1970-ben korszerűsítették.

Közlekedése[szerkesztés]

Troli a századfordulón

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Az 1904-ben épült Grandhotel eredetileg egy épületből állt, ezt később háromszor bővítették.
  • Környéke bővelkedik a természeti szépségekben és kirándulóhelyekben.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]