Stana Katić

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stana Katić
Stana Katić 2010 májusában
Stana Katić 2010 májusában
Életrajzi adatok
Születési név Stana Katić
Született 1978április 26. (38 éves)
Hamilton, Ontario,  Kanada
Pályafutása
Aktív évek 1999-től jelenleg is

Stana Katić weboldala
Stana Katić az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Stana Katić témájú médiaállományokat.

Stana Katić (Hamilton, Ontario, Kanada, 1978. április 26.) film- és tv-színésznő. Leghíresebb szerepeként Kate Beckett nyomozót játssza az ABC jelenleg is futó Castle című bűnügyi sorozatában.

Életrajz[szerkesztés]

Stana Katić a kanadai Hamiltonban született. Szerb apja és horvát édesanyja Jugoszláviából emigrált. Édesapja Vrlika-ból, édesanyja Sinj környékéről származik. Katić később költözött családjával Aurorába (Illinois, USA). A következő években Kanada és az Egyesült Államok között ingázott. Miután leérettségizett a West Aurora High Schoolban 1996-ban, színészetet tanult a Chicago's Goodman School of Drama intézményében. Négy bátyja és egy nővére van. Az angol mellett beszél horvát, szerb, szlovén, olasz és francia nyelven is.

2015 áprilisában Horvátországban, egy privát ceremónia keretein belül házasságot kötött a szintén horvát származású Kris Brkljac-al.[1]

Karrier[szerkesztés]

Katić játszotta Hana Gitelman karakterét a Hősök-ben, Colette Stenger-t a 24 című televíziós sorozat ötödik évadjában, és Jennyt a Morgan Freeman főszereplésével készült A szerelem bősége című filmben. A Quantum csendje című James Bond-filmben is szerepelt 2008-ban, majd ugyanezen év augusztusában az ABC bejelentette az új sorozatát, a Castle-t, Stana Katić és Nathan Fillion főszereplésével. Stana Kate Beckett nyomozónőt alakítja, míg az utóbbi színész Rick Castle regényírót. Szerepelt A titkok könyvtára 3. - A Júdás-kehely átka c. filmben is, amelyben egy vámpírt alakított.

Közhasznú tevékenységei[szerkesztés]

Katić 2010-ben elindított egy kezdeményezést "The Alternative Travel Project" néven. A program kiindulópontja az alternatív közlekedési módokra való figyelemfelhívás volt Los Angelesben. A program ma szerte a világon népszerűsíti a kerékpározást és más alternatív közlekedési módokat.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]