Stan Sakai

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stan Sakai
Stan Sakai, 2006.jpg
Született 1953. május 25. (64 éves)[1][2]
Kiotó prefektúra
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása képregényalkotó
Iskolái University of Hawaii

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Stan Sakai témájú médiaállományokat.

Stan Sakai (Kiotó, 1953. május 25. –) Amerikában élő, harmadik generációs japán képregényrajzoló, az Usagi Yojimbo történetek írója.

1953. május 25-én született Kiotóban, Japánban. Hároméves volt, amikor családjával együtt a Hawaii szigetére költözött, majd később itt kapta művészeti diplomáját. Tanulmányát a pasadena-i művészképző iskolán folytatta tovább, Kaliforniában. Azután Los Angelesbe költözött, ahol itt készíti képregényeit. Jelenleg ott él és alkot. Gyakran vesz részt más amerikai képregény-fesztiválókon.

1986 nyarán részese lett a Turtle Soup (teknőcleves) nevű projekten, amit Peter Laird és Kevin Eastmen, a Tini Nindzsa Teknőcök képregények alkotói hozták létre. Ebben a projekten különböző művészek hozhatták létre saját történetüket a nindzsa teknősökről és saját figurájukat beleszerepeltetve. Innen származik 1987-ben készült története története, Teknőcleves és nyúlpörkölt című képregény, amit szorakózási célból készült. Ez sok hasonló történet jött létre: Peter a The crossing-ot készítette az Usagi Yojimbo 10. kötetben, míg Sakai a The treaty-t készítette a Mirage Studio által kiadott Shell Shock-jában.

A 90-es években készítette az Usagi Yojimbohoz hasonló, science fiction műfajú képregénysorozatot, a Space Uszagit, amit szintén a Mirage Studio adott ki és rajzfilm változatban is bemutatták, de ez a sorozat rövidéletű volt.

Munkái magyarul[szerkesztés]

  • Usagi Yojimbo 1-15 (Vad Virágok Könyvműhely, 2006 óta, fordította Frank Zita)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Lambiek Comiclopedia. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]