Sztagira

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Stagira szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Sztagira és környéke madártávlatból
Régészeti feltárás Sztagirában

Sztagira (Στάγειρα) (Halkidiki, Közép-Makedónia régió) fennsíkon fekvő görög falu a Kalkidiké- (más írásmódban Haldiki-) félszigeten, a Khalkidiké prefektúrában. Az Argirolofosz domb lábánál fekszik és főképp Arisztotelész görög filozófus szülőhelyeként nevezetes. Sztagirában ma is áll Arisztotelész szobra. Arisztotelész a mai falutól néhány kilométerre északra fekvő Sztageira városában született (nem messze a mai Olympiastól). Az egykori város területén ma régészeti feltárások is folynak.

A falu lélekszáma kb. 5-900 fő, a közigazgatásilag egybe tartozik Sztratonikivel, így összesen kb. 1500 fő él itt.[1]

Történelme[szerkesztés]

Sztageira[szerkesztés]

Az antik várost i. e. 655-ben Androsz-szigeti ión telepesek alapították. Egy másik, valószínűleg későbbi bevándorlási hullám jöhetett az euboiai Chalcis-ból is.[2]

i. e. 480-ban Xerxész perzsa király elfoglalta.

Nem sokkal ezután csatlakozott az Athén vezette Déloszi Szövetséghez, de i. e. 424-ben a peloponnészoszi háború során elszakadt. Emiatt Kleón athéni demagóg megostromolta, de nem sikerült bevennie [3].

i. e. 349-ben II. Philipposz makedón király sikeresen megostromolta, és lerombolta a várost. Azonban - Diogenész Laertiosz szerint - fiának, III. Alexandrosznak (Nagy Sándor) nevelése fejében fizetségül nemcsak újjáépíttette Arisztotelész számára,[4] hanem megerősítette és kibővíttette, és rabszolgasorba hajtott lakosait is felszabadította és visszatelepítette. Ekkor épült teljesen vagy részben (későbbi bővítésekkel) például két Démétér-szentély és egy templom.

Arisztipposz szerint Arisztotelész új alkotmányt vagy törvényeket adott a városnak. Az újjáépítésben való szerepe miatt a polgárok, halála után, héroszként tisztelték Arisztotelészt, emlékére rendszeresen ünnepet is tartottak (Aristoteleia).[5]

Középkor[szerkesztés]

A bizánci időkben Siderokafsia („vasolvasztó kohó”) néven volt ismert. Valóban még ma is látható sok kohó romja a környéken, egy út mentén. A 16. században a szultáni pénzverde volt itt. A központi bazilika 1814-ben épült[6]

Látnivalók[szerkesztés]

 • Arisztotelész-szobor
 • Központi bazilika
 • A török időkből maradt hotel, kastély, és nyilvános fürdők romjai
 • Természeti környezet, a fennsík, a gazdag erdős-gyepes vegetációval, és a környéken található forrásokkal[6]
 • április 23-án rendszeres Szent György-napi helyi ünnepség a hegytetőn álló templomban

Hivatkozások[szerkesztés]

Megjegyzések[szerkesztés]

Ez a cikk egyelőre összevont tartalommal bír, a görög Sztagira faluval és az antik Sztageira várossal is foglalkozik.

Források[szerkesztés]

 1. Stagira. Parallel Distributed Processing Laboratory (PDP Lab), a Macedónia-Thesszaloniki Egyetem (Görögország) honlapján.
 2. Zeller-Costelloe: Aristotle and the Earlier Peripatetics. Google könyvekbeli elektronikus könyv; 5-6. old. Hiv. beill. 2010. augusztus 5.
 3. Thuküdidész: Hisztoria.
 4. Arisztipposz: A régiek fényűzéséről. Idézi: Diogenész Laertiosz: A filozófiában jeleskedők élete és nézetei.
 5. Pecz Vilmos: Ókori lexikon / Aristoteles. 1902–1904. Magyar Elektronikus Könyvtárbeli elektronikus könyv. Hiv. beillesztése: 2010. augusztus 8.
 6. ^ a b Útisugó.hu. Link beill.: 2010. július 30.

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Sztagira témájú médiaállományokat.