Srđ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Srđ
A Srđ Dubrovnik felett
A Srđ Dubrovnik felett

Magasság412 m
Hely Horvátország
HegységDinári-hegység
Legmagasabb pont415 m
Kormezozoikum
Elhelyezkedése
Srđ (Horvátország)
Srđ
Srđ
Pozíció Horvátország térképén
é. sz. 42° 39′ 00″, k. h. 18° 06′ 40″Koordináták: é. sz. 42° 39′ 00″, k. h. 18° 06′ 40″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Srđ témájú médiaállományokat.

A Srđ egy hegy Horvátországban, Dalmácia területén. A Dinári-hegység része. A Srđ-hegy és az Imperijal-erőd mindig is kedvenc piknikező hely volt a dubrovniki emberek és vendégeik számára. A honvédő háború előtt a háború alatt elpusztított felvonó vezetett a Srđ legtetejére. A felvonót felújították és 2010. július 10-én avatták fel. Ma Pločétől az Imperijal-erődig visz fel. Srđ tetejére egy keskeny aszfaltúton is fel lehet jutni, amelyet felújítottak és újraaszfaltoztak, így autóval és gyalogosan szerpentineken lehet az adriai turistaútról felmenni.

Fekvése[szerkesztés]

A Srđ-hegy Dubrovnik városa felett, annak északi oldalán található. Lejtői leereszkednek egészen a tengerhez. A déli oldalon Dubrovnik városáig, északnyugaton a Rijeka dubrovačkáig, északon Šumetig, keleten pedig Župa dubrovačkáig terjed.

Nevének eredete[szerkesztés]

A hegy Dubrovnik legősibb védőszentjéről Szent Sergiusról (latinul Sanctus Sergius, horvátul Sveti Srđ) kapta a nevét.

Története[szerkesztés]

A Srđ-hegy emberemlékezet óta természetes menedéke Dubrovnik városának, mely védi a borától, de a különféle hódítók támadásaitól is, akik a történelem során többször is megpróbálták meghódítani az egykori Raguzai Köztársaságot.

Miután 1808-ban Napóleon serege csellel meghódította Dubrovnik városát a Srđ dombon megkezdődött az Imperijal-erőd építése, amelyet az Osztrák-Magyar Monarchia idején fejeztek be. Az erődnek az északi oldalról nagy stratégiai hatása volt a város védelmére.

Az erőd a horvátországi háború alatt játszotta a legjelentősebb szerepet építése óta. Az erődben és az erődön voltak a horvát hadsereg védelmi állásai, ahol a bátor védők sikeresen álltak ellen a szerb-csetnik hadsereg és a JNA leghevesebb támadásainak. 1991. október 1-jén az ellenséges JNA légierő az erőd nyugati oldalán elhelyezkedő tévéadót támadta rakétákkal. 1991. december 6-án a Dubrovnik elleni leghevesebb támadás során az ellenséges hadseregnek sikerült elérnie magát az erődöt, de a Srđ védőinek, tüzérségi tüzeléssel támogatva, emberfeletti erőfeszítésekkel sikerült megvédeni az erődöt, és így Dubrovnik városát. A támadás során megsemmisítették a hegyen álló kőkeresztet, amelyet 1997-ben újjáépítettek. Ma az erődben található a honvédő háború múzeuma.

Vizei[szerkesztés]

Srđ északi lejtőinek közvetlen közelében található az Omble-forrás, a Dinári-karszt egyik legbővizűbb karsztforrása, ahonnan Dubrovnik városát minőségi ivóvízzel látják el. Bár a medence már Bosznia-Hercegovina területén található, maga a forrás még Horvátországban van.

Növényvilág[szerkesztés]

A Srđ-hegy régen gazdag volt tölgyerdőkben, amelyet a dubrovnikiak dubravának neveztek, és amely a városnak a mai nevét adta. A déli lejtő fenyőerdőkben volt gazdag, de a 20. század második felében és a honvédő háború (1990-es évek) során keletkezett számos tűzvészben az erdő szinte teljesen leégett. Napjainkban a déli lejtőkön alacsony növényzet és makija nő. a jellemző mediterrán növények az üröm, a zsálya, a hanga, a rozmaring stb. Az északi lejtőkön ritka tölgyesek, a nyugati lejtőkön ritka fenyőerdő található. 2008-ban a déli lejtő kis részének kísérleti erdősítése történt meg, a teljes lejtő további erdősítése várható.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Dinarskogorje.com:Srđ (horvátul)