Srí Lanka-i konyhaművészet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Srí Lanka-i konyha szócikkből átirányítva)
Egy rizses, currys étel

A Srí Lanka-i konyha számos történelmi, kulturális hatásnak köszönhetően fejlődött ki. Az első komolyabb külső hatást a holland gyarmatosítók fejtettek ki, akik a saját ételeiket hozták a szigetre, emellett az indonéz konyha és India déli területének a konyhája is hatással volt. A Srí Lanka-i konyha alapja a rizs, a kókusz és a fűszerek.[1]

Ételek[szerkesztés]

A Srí Lanka-i konyha legfőbb étele a rizs, amit gőzölve és párolva is esznek. A rizset hal, csirke, marha vagy birkahúsos curryvel fogyasztják, emellett a különböző zöldséges és gyümölcsös curryket.

Az ételek köreteiként a savanyú zöldségek és gyümölcsök szolgálnak, illetve a csatnik, szambolok. Ez utóbbira példa a kókuszszambol (Pol Sambol), amelyben kókuszreszeléket kevernek csilipaprikával, Maldív-hallal és a lime levével.

Kiribat[szerkesztés]

Srí Lanka legjellegzetesebb hagyományos étele a kiribat, amely nem más, mint rizs kókusztejben megfőzve. Számos ünnepi alkalommal fogyasztják. Lehet enni édesen vagy sós-fűszeres mártásokkal is.[2]

Kottu[szerkesztés]

A kottu egy rázva pirított fűszeres, szaggatott roti kenyér zöldséggel, amelynek jellemző hozzávalói a tojás, hús és a sajt is.

Hoppers[szerkesztés]

Egy erjesztett felfújt, amit rizslisztből kókusztejjel és fűszerekkel készítenek. Az ételt serpenyőben sütik, illetve párolva. A felfújtat élesztővel vagy pálmaborral erjesztik. A hoppers variáció lehetnek pikánsak (mint a mézes, tojásos vagy a tésztahoppers), illetve édesek ( mint a vandu appa és pani appa).[3] A pikáns hoppersek köreteként a lunumiris fűszerkeveréket tálalják, amely vöröshagymából és más fűszerekből készül.

Lamprais[szerkesztés]

A Srí Lanka-i holland gyarmatosítók étele, amelyben gőzölt rizst fasírttal, padlizsáncurryvel, blacsannal, illetve seeni szambollal tálalnak.

Pittu[szerkesztés]

Hengerben gőzölt rizs reszelt kókusszal.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sri Lankan recipes and Sri Lankan food. (Hozzáférés: 2017. április 21.)
  2. Hema Mages: Kiri bath (angol nyelven). Hemamagesh.com. (Hozzáférés: 2020. január 13.)
  3. Easy recipe for Aappa (Hoppers). (Hozzáférés: 2017. április 21.)
  4. Pittu. (Hozzáférés: 2017. április 21.)

Források[szerkesztés]