Square

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Squaresoft szócikkből átirányítva)
Square Co., Ltd.
株式会社スクウェア
Típusvideójáték-fejlesztő
Alapítva1983 szeptember
Megszűnt2003. április 1.
JogutódSquare Enix
SzékhelyJapán, Tokió
VezetőkTakecsi Tomojuki
Vada Joicsi
Szakagucsi Hironobu
AlapítóMijamoto Maszafumi
IparágInteraktív szórakoztatás
Formakabusiki gaisa
Termékekvideójáték
LeányvállalataiLásd leányvállalatai fejezetet
Square Co., Ltd. 株式会社スクウェア (Japán)
Square Co., Ltd. 株式会社スクウェア
Square Co., Ltd.
株式会社スクウェア
Pozíció Japán térképén
é. sz. 35° 38′, k. h. 139° 41′Koordináták: é. sz. 35° 38′, k. h. 139° 41′
A Square Co., Ltd.
株式会社スクウェア weboldala
SablonWikidataSegítség

A Square Co., Ltd. (株式会社スクウェア; Hepburn: Kabushiki-gaisha Sukuwea?) egy japán videójátékokkal foglalkozó cég volt. 1983 szeptemberében alapította Mijamoto Maszafumi. 2003-ban egyesült az Enixszel így létrehozva a Square Enixet.

A Square Squaresoft márkanév alatt is adott ki játékokat 1992 és 2003 között.

Története[szerkesztés]

A Square-t 1983 szeptemberében alapította Mijamoto Maszafumi Jokohamában miután befejezte tanulmányait a Vaszeda Tudományegyetemen. Akkoriban a Square a Den-Yu-Sha leányvállalata volt. A Den-Yu-Sha Masafumi apja birtokában volt. Ekkoriban a játékokat általában csak egy programozó készítette, de Maszafumi úgy gondolta, hogy a játékok jobbak lesznek ha vannak külön grafikus designerek, programozók és történetírók is. A Square első két játéka a The Death Trap és annak folytatása a Will: The Death Trap II lett. Mindkettőt Szakagucsi Hironobu tervezte aki ekkoriban még csak részmunkaidős alkalmazott volt.[1]

1985-ben jelent meg az első konzolos játékuk a Thexder Nintendo Famicomra.[1] 1986 szeptemberében a Square kivált a Den-Yu-Shából és különálló cég lett Square Co., Ltd néven.[2] Sakaguchi ekkor lett a cég egyik vezetője. Miután több sikertelen játékot is kiadtak Famicomra 1987-ben kiadták a Final Fantasyt. Ezt az Enix sikeres Dragon Quest játéka ihlette.[3] A Final Fantasyból több mint 400 ezer példányt adtak el és mára már a Final Fantasy sorozat a Square legfőbb franchise-ja.[1]

A Square ezen kívül több híres és sikeres játékot is gyártott: a Chrono Triggert, a Chrono Crosst, a Secret of Manát, a Seiken Densetsu 3-at, a Xenogearset, a Brave Fencer Musashit, a Parasite Eve-et, a Parasite Eve 2-t, a Saga Frontiert, a Romancing Sagát, a Vagrant Storyt, a Kingdom Heartset és a Super Mario RPG: Legend of the Seven Starsot.[3]

A Square egy azon sok cég közül akik játékokat akartak fejleszteni és kiadni Nintendo 64-re, de az alacsonyabb költségek miatt inkább PlayStationre adták ki ezeket.[4] A Final Fantasy VII játékukból 9,8 millió darabot adtak el és ezzel a második legjobban fogyó PlayStationös játék lett.[3]

Az Enix már 2000 óta fontolgatta a Square-rel való egyesülést, de a Final Fantasy: A Harc Szelleme film bukása miatt az Enix hezitált,[5] de 2003. április 1-jén egyesült a két cég így létrehozva a Square Enixet.

Leányvállalatai[szerkesztés]

Japánban[szerkesztés]

A Disk Original Group (DOG) 7 japán videójáték cég alapította: a Square Co., Ltd., a Micro Cabin, a Thinking Rabbit, a Carry Lab, a System Sacom, a XTALSOFT és a HummingBirdSoft. 1986. július 14-én alapították azzal a céllal, hogy Famicom Disk Systemre adnak majd ki játékokat. Mivel a Square vezette a DOG-ot ezért az összes DOG játékot a Square neve alatt adták ki. A Square-nek abból a 11 játékból amit a DOG fejlesztett csak néhányhoz volt valójában köze. A DOG összes játéka bukás volt.

A DigiCube-ot 1996 februárjában alapították azzal a céllal, hogy a játékokkal kapcsolatos tárgyakat adjanak ki Ázsiában. 2003 októberében csődbe ment.

Az Escape, Inc.-t 1998-ban alapították. Ők fejlesztették a Driving Emotion Type-S videójátékot.

A Square Visual Worksöt, A Square Soundsot, a Squartzot és a Square Nextet 1999 júniusában alapították. 2001-ben és 2002-ben belolvadtak a Square Co., Ltd.-be.

A Quest Corporation 1988 júliusában alakult. Leghíresebb játékaik az Ogre Battle sorozat. A cég több tagja, köztük Macuno Jaszumi, Minagava Hirosi és Josida Akihiko 1997-ben csatlakozott a Square-hez és olyan PlayStationös játékokon dolgoztak mint a Final Fantasy Tactics és a Vagrant Story. 2002 júniusában a Questet felvásárolta a Square.[6]

A The Game Designers Studio, Inc.-t (株式会社ゲームデザイナーズ・スタジオ; Hepburn: kabushiki-gaisha geimudezainaazu sutajio?) a Square azzal a céllal alapította, hogy Nintendo GameCube-ra készítsenek játékot, mert a Square megegyezett a Sony Computer Entertainmenttel, hogy csak PlayStation konzolokra adnak ki játékokat. A Square 49%-ot birtokolt a cégből míg Kavazu Akitosi a Square Production Team 2 stúdiójának vezetője 51%-ot. A Game Designers Studio csak a Final Fantasy Crystal Chronicles videójátékon dolgozott. A Final Fantasy Crystal Chronicles a Square Enix Production Team 2 csapata fejlesztette és a Nintendo adta ki.

A Square akkor egyesült az Enixszel amikor még a Crystal Chronicles még fejlesztés alatt állt. A Square Enix később a Game Designers Studio 100%-át felvásárolta és átnevezte SQEX Corporationre. 2005-ben a Square Enix felvásárolta a Taitot és a SQEX-t egyesítette vele így létrehozva a Taito Corporationt 2006 márciusában.

Külföld[szerkesztés]

A logó a Square Soft, Inc.
A logó a Square Soft, Inc.

A Square Soft, Inc. 1989 márciusában azzal a céllal, hogy Észak-Amerikában lefordítsa majd kiadja a Square játékait. Nem csak a Square játékait fordították le angol nyelvre hanem a Capcom Breath of Fire videójátékát SNES-re és a Sony Wild ARMs 3-jét PlayStation 2-re.

Square USA, Inc.-t (eredetileg Square LA, Inc.) 1995 augusztusában alapították. Főhadiszállásuk Los Angelesben és Honolulun található.

A Square Europe, Ltd.-t 1998 decemberében alapították, hogy kiadja a Square játékait Európában és Ausztráliában. Székhelye Londonban található.

Square Electronic Arts[szerkesztés]

A Square Electronic Arts L.L.C. illetve máik nevén a Square EA a Square és az Electronic Arts együttműködésével keletkezett. Székhelye Costa Mesában volt, elnöke pedig Ivaszaki Dzsun. A Square összes játékát ők adták ki Észak-Amerikában. A Electronic Arts Square, K.K.-t ugyanakkor alapították Japánban, hogy az Electronic Arts játékait kiadja Ázsiában. Az Electronic Arts a Square EA 30%-át, a Square az EA Square 30%-át birtokolta.

A Square EA nagyon sikeres volt abban az öt évben amíg létezett. Az EA Square ennél jóval kisebb sikerekkel büszkélkedhetett. Az EA Square fejlesztett egy játékot a X-Squadet is PlayStation 2-re.

2003-ban amikor bejelentették, hogy a Square egyesülni fog az Enixszel akkor megvásárolták az Electronic Arts részvényeit a Square EA-ből. Ezt átnevezték Square Soft, Inc.-re majd Square Enix USA, Inc.-re.

Square Pictures[szerkesztés]

A Square Pictures székhelye Honoluluban található. A Square filmes részlege. 1997-ben kezdtek el dolgozni egy CG-s Final Fantasy filmen. 2000-ben bejelentették, hogy ennek a filmnek a címe Final Fantasy: A Harc Szelleme lesz. A filmet 2001. július 11-én adták ki, nem lett sikeres.

A Wachowski testvéreknek (Mátrix) is készítettek egy kisfilmet Final Flight of the Osiris néven. 2003. június 3-án adták ki az Animátrix DVD-jén.

Játékok listája[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

  1. a b c Entrepreneurial choices of strategic options in Japan's RPG development” (PDF), Kiadó: Faculty of Economics, Okayama Egyetem. [2008. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)  
  2. A Square története. Square Enix. [2012. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)
  3. a b c Square Enix idővonal. [2007. május 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)
  4. A Sony hivatalalosan bejelentette a Square-rel való együttműködését. IGN. [2011. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)
  5. RPGamer > Square-Enix Gives Chrono Break Trademark Some Playmates. Rpgamer. [2011. augusztus 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)
  6. Square felvásárolta a Questet. [2012. február 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 23.)

További információk[szerkesztés]