Speechless (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Speechless szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Lady Gaga
Speechless
dal a(z) The Fame Monster albumról
Megjelent 2009. november 18.
Felvételek 2009
Stílus Pop-rock, Rock and Roll[1]
Nyelv angol
Hossz 4:30
Kiadó Streamline, Kon Live, Cherrytree, Interscope
Szerző Lady Gaga
Producer Ron Fair
A(z) The Fame Monster album dalai
Monster
(3)
Speechless
(4)
Dance in the Dark
(5)
Hangminta
SablonWikidataSegítség

A Speechless Lady Gaga amerikai énekesnő The Fame Monster című második albumának negyedik dala. Gaga a dalt édesapjának írta, aki súlyos szívműtéten esett át. Arra igyekszik felhívni a fiatalabb rajongóinak figyelmét, hogy jobban becsüljék meg a szüleiket. A Billboard Hot 100-as listáján a 94-edik helyen debütált a 2009. december 12-dikei héten.

A dal megoszotta a kritikusokat. Pozitívan értékelték, hogy a számban erősen érződik a Queen-együttes hatása,[2] ugyanakkor „mesterkéltsége” negatív érzést is kiváltott.[3] A The Monster Ball Tour című turnéján Gaga minden alkalommal zongorán játszva adta elő, illetve hallható volt élőben többek között a 2009-es American Music Awardson, a Royal Variety Performance gálán is, és a 2010-es Grammy-díjátadón, Elton Johnnal duettezve.

Háttér[szerkesztés]

Gaga egy 2009 novemberében adott interjújában elmondta, hogy édesapja, Joseph Germanotta már közel tizenöt éve szívbetegséggel küzd. Elmagyarázta, hogy mindössze harmadannyi vért pumpál a szíve a testében szívütésenként, mint egy egészséges embernél. Hozzátette,

„Anyukám felhívott és nagyon lehangolt. Épp turnéztam és nem tudtam hazamenni, úgyhogy bementem a stúdióba, ahol megírtam a Speechless (»Szótlanul«) című számot, ami ezekről a hívásokról szól. Apukám néha felhívott miután ivott, és nem tudtam mit mondjak neki. Csak hallgattam, és féltem, hogy el fogom őt veszíteni és nem leszek ott mellette.”[4]

Gaga azért írta a számot, hogy ezzel vegye rá édesapját, hogy vetesse alá magát a gyógyulásához szükséges műtétnek.[5] 2009 októberében Gaga beszámolt róla, hogy sikerült meggyőznie apját. „Apukámnak ma volt nyitott szívműtétje. Hosszú órák és sok könny után meggyógyították a beteg szívét és ezzel az enyémet is.” – írta Gaga Twitter-oldalán. Elmondta, azt reméli a dal majd arra készteti fiatal rajongóit, hogy még jobban értékeljék szüleiket. „Van egy csomó imádnivaló rajongóm, fiatalok, akik tele vannak problémákkal. Ezzel szeretném őket emlékeztetni rá, hogy csak egy édesanyjuk és apjuk van” – mondta.[6]

Kompozíció[szerkesztés]

Lady Gaga a Speechless előadása közben a VEVO Launch Eventen.

Zeneileg a Speechless egy ballada,[7] amelyre az 1970-es évek rockzenéje,[8] a blues-rock,[3] a glam rock[9] és a country is hatott.[7] Stílusát tekintve hasonlít egyes David Bowie,[9] Queen[2] és Pink dalokra.[10] A PopMatters kritikusa külön ki is emelte a gitárbetétek és Gaga éneklésének hasonlóságát Freddie Mercury és a Queen dalaihoz.[2] A dal élő hangszerekkel lett felvéve, köztük dobokkal, gitárral és zongorával – ez utóbbit Gaga szólaltatja meg a számban.[11] A Speechless ütemmutatója 4/4, percenkénti leütésszáma 76. C-moll hangnemben íródott, és Gaga hangterjedelme G3-tól C5-ig terjed.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Speechless vegyes visszajelzéseket kapott a kritikusoktól. Kitty Empire, a The Observer című brit lap egyik írója negatívan értékelte a számot, megjegyezve, hogy szerinte a balladák Gaga „gyenge pontjai”.[12] Sal Cinquemani a Slant Magazine-tól az egyetlen gyenge dalnak nevezte a számot Lady Gaga The Fame Monster című albumáról, „nem azért, mert rossz szám vagy rosszul van előadva, hanem mert, akárcsak a The Fame albumon, amikor Gaga megpróbálja megmutatni lágyabb oldalát, nagyon mesterkéltnek hat.”[3] A negatív kritikák ellenére a szám élő előadásai igen pozitív visszajelzéseket kaptak, és többen könnyfakasztónak nevezték. Gaga a The Monster Ball nevű koncertsorozatának állomásain is előadja a számot, és több kritikus is a show egyik legmeghatározóbb pillanatának nevezte a zongorán előadott dalt. Jane Stevenson, a Toronto Star írója a koncert érzelmi csúcspontjának tartja a számot.[13] Jay Hanna a PerthNow-tól ezt írta:„ Legnagyobb meglepetésemre a Speechless alatt, amikor is Gaga egy zongora mögé ült, az énekesnő bebizonyította hogy nem pusztán jó pop hanggal rendelkezik, de hangterjedelme és mélysége gyönyörűen alkalmazkodik a bluesosabb számokhoz is.”[14]

Élő előadások[szerkesztés]

Lady Gaga egy lángoló zongorán játszva adja elő a Speechlesst The Monster Ball című turnéjának egy 2011-es, torontói állomásán.

Speechless című dalát Gaga először a 30 éves születésnapját ünneplő Los Angeles-i Kortárs Művészetek Múzeumában adta elő 2009. november 14-én. Gaga egy rózsaszín, pillangókkal díszített zongorán játszotta el a számot. Az előadást balett-táncosok produkciója kísérte.[15][16] A 2009-es American Music Awardson Gaga Bad Romance című dalával együtt adta elő a Speechlesst. Csillogó, csontvázra emlékeztető jelmezben énekelt. A Bad Romance végén a mikrofonálvánnyal betört egy hatalmas üvegkockát, hogy hozzáférjen a zongorához. Ezután leült a zongora elé, és előadta a Speechlesst, miközben a zongora lángokba borult.[17] 2009. november 25-én, a The Ellen DeGeneres Showban Gaga szintén a Bad Romance-szel együtt adta elő balladáját.[18] A Royal Variety Performance nevű rendezvényen Gaga találkozhatott II. Erzsébet brit királynővel, akinek egy piros, I. Erzsébet korát idéző PVC-ruhában adta elő a dalt. A zongora és a szék, amin Gaga ült az előadás közben, három méter magasan a levegőben volt. A zongorához az inspirációt a Salvador Dali 1946-os, The Temptation of St.Anthony nevű festményén látható óriási elefántok nyújtották.[19][20] 2009. december 8-án a Vevo internetes oldal egy rendezvényén énekelte el a számot.[21] Az 52. Grammy-díjátadón Gaga a Poker Face előadása után, egy Elton Johnnal való zongoraduett keretében adta elő a Speechless egy részletét, vegyítve Elton Your Song-jával.[22] A MAC kozmetikai cég egy tokiói rendezvényén, 2010. április 20-án Gaga a Speechless egy részletével nyitotta meg előadását, melynek keretében elénekelte az Alejandrót és a Bad Romance-et is.[23][24]

Gaga The Monster Ball nevű turnéjának mindkét verzióján előadja a dalt. A világ körüli változaton a zongora lángba borul az előadás közben. A turné első koncertjén (Montréal, Kanada) a számmal elsődlegesen megcélzott személy, Gaga édesapja is jelen volt. Gaga egy fekete vállrésszel ellátott ruhát viselt, illetve fekete álarcot.[25][26] 2010. május 27-én, a turné nottinghami állomásán Gaga elmondta a közönségnek, hogy a nagyapja beteg, és ez alkalommal neki ajánlotta a Speechlesst.[27] Később, miután nagyapja elhunyt, ismét őelőtte tisztelgett a dallal, és az előadás előtt ezt mondta a közönségnek: „Apukám megígértette velem, hogy ma éjjel az én drága, drága nagypapámnak ajánlom ezt a dalt, aki már a mennyben van. [...] Szóljon [a dal] az én [...] nagypapámnak és minden szeretteteknek akiket elveszítettetek.”[28]

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Bár nem került kiadásra kislemezként, a Speechless bekerült a Billboard Hot 100-as listájára; a kilencvennegyedik helyen debütált 2009. december 12-én.[29] A brit kislemezlistán a 106. helyre jutott a digitális letöltéseknek köszönhetően. Egy héttel a listára jutása után le is került a listáról, de 2009. december 27-én 88. helyen visszakerült rá.[30] A kanadai Hot 100-as listán a 66. helyre került.[31] A dal Grammy-díjátadón való előadása után első helyre került a Hot Singles Sales listán, s ezzel Gaga harmadik első helyezését érte el ezen a listán.[32]

Slágerlista (2009) Legjobb
helyezés
Brit kislemezlista 88
Kanadai Hot 100 kislemezlista 67
USA Billboard Hot 100 94

Közreműködők[szerkesztés]

 • Dalszöveg – Lady Gaga
 • Producer – Ron Fair, Lady Gaga (társ-producer), Tal Herzberg (társ-producer)
 • A&R – Ron Fair
 • Hangkeverés – Jack Joseph Puig
 • Hangmérnök – Tal Herzberg, Frank Wolff
 • Vokál – Lady Gaga
 • Zongora – Lady Gaga
 • Dobfelszerelés – Abraham Laboriel Jr.
 • Basszusgitár – Tal Herzberg
 • Gitár – John Goux

Forrás:[33]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Erlewine, Stephen Thomas: [Speechless (dal) az AllMusicon The Fame Monster > Overview]. AllMusic. Rovi Corporation, 2009. november 23. (Hozzáférés: 2010. november 21.)
 2. a b c Sawdey, Evan: Lady Gaga: The Fame Monster < Reviews. PopMatters, 2009. november 23. (Hozzáférés: 2009. november 23.)
 3. a b c Cinquemani, Sal: Lady GaGa: The Fame Monster. 'Slant Magazine', 2009. november 18. (Hozzáférés: 2009. november 28.)
 4. Vena, Jocelyn. „Lady Gaga Says She Wrote 'Speechless' As 'Plea' To Father”, 'MTV', MTV Networks, 2009. november 23. (Hozzáférés ideje: 2009. november 28.) 
 5. Reporter, NBC. „Lady Gaga on Her Halloween Costume, Kanye West & Her Emotional New Album”, NBC Los Angeles, NBC Universal, Inc., 2009. október 30. (Hozzáférés ideje: 2009. november 28.) 
 6. Vena, Jocelyn. „Lady Gaga Opens Up About Her Dad's Heart Condition”, 'MTV', MTV Networks, 2009. november 27. (Hozzáférés ideje: 2009. november 28.) 
 7. a b Farley, Christopher John. „New Music Preview: Adam Lambert’s “For Your Entertainment”; Susan Boyle’s “I Dreamed a Dream”; Plus Shakira, Rihanna, and Lady Gaga”, The Wall Street Journal, Dow Jones & Company, 2009. november 23. (Hozzáférés ideje: 2009. november 28.) 
 8. Price, Simon. „Album: Lady Gaga, The Fame Monster (Polydor)”, The Independent, Independent News & Media, 2009. november 22. (Hozzáférés ideje: 2009. november 23.) 
 9. a b Wood, Mikael. „Album review: Lady Gaga's 'The Fame Monster'”, Los Angeles Times, Tribune Company, 2009. november 23. (Hozzáférés ideje: 2009. november 24.) 
 10. Lester, Paul. „Lady Gaga The Fame Monster Review”, 'BBC', BBC Online, 2009. november 20. (Hozzáférés ideje: 2009. november 23.) 
 11. Hiatt, Brian. „Inside The Monster Ball: Lady Gaga Reveals Plans for Ambitious New Tour”, Rolling Stone, Jann Wenner, 2009. október 21.. [2009. október 27-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. november 24.) 
 12. Empire, Kitty. „Lady Gaga: The Fame Monster”, The Guardian, Guardian Media Group, 2009. november 22. (Hozzáférés ideje: 2009. november 23.) 
 13. Stevenson, Jane. „Lady Gaga puts on a Monster show”, Toronto Sun, Sun Media Corporation, 2009. november 29.. [2017. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. november 30.) 
 14. Perth goes gaga over Lady Gaga's Monster Ball”, PerthNow, 2010. április 2.. [2010. április 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. augusztus 3.) 
 15. Jackson, Candace. „Brad Pitt, Angelina Jolie, Christina Ricci, Lady Gaga Lend Star Power to MOCA 30th Anniversary Gala”, The Wall Street Journal, Dow Jones & Company, 2009. november 15. (Hozzáférés ideje: 2009. november 28.) 
 16. Vena, Jocelyn. „Lady Gaga Is 'Fantastic Creature,' Say Fellow Celebs”, 'MTV', MTV Networks, 2009. november 16. (Hozzáférés ideje: 2009. november 18.) 
 17. Kung, Michelle. „American Music Awards 2009: Adam Lambert, Lady Gaga Dazzle”, The Wall Street Journal, Dow Jones & Company, 2009. november 22. (Hozzáférés ideje: 2009. november 23.) 
 18. Vena, Jocelyn. „Lady Gaga Tells Fans 'It's OK' To Be A Freak”, 'MTV', MTV Networks, 2009. november 25. (Hozzáférés ideje: 2009. november 30.) 
 19. Lawter, Daniel. „Lady GaGa meets the Queen at Royal Variety Performance”, Daily Mirror, Trinity Mirror, 2009. december 8. (Hozzáférés ideje: 2009. december 9.) 
 20. Smith, Lizzie. „Now Queen goes GaGa over Lady in red as she performs at Royal Variety show dressed as Elizabeth I in latex”, Daily Mail, Daily Mail and General Trust, 2009. december 8. (Hozzáférés ideje: 2009. december 23.) 
 21. Sandoval, Greg. „CES: Lady Gaga can't get enough of tech”, CNET Networks, 2010. január 5.. [2012. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. január 10.) 
 22. Smith, Elizabeth. „Elton John gets dirty with Lady Gaga as they duet at the Grammys”, Daily Mail, Associated Newspapers, 2010. február 2. (Hozzáférés ideje: 2010. február 3.) 
 23. Reporter, MTV. „Lady Gaga Puts On White Hot Viva Glam Performance in Japan”, 'MTV', MTV Networks, 2010. április 22.. [2010. április 24-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2010. április 22.) 
 24. Little John, Georgina. „Lady Gaga shows off doily-inspired outfit at Tokyo concert”, Daily Mail, Associated Newspapers, 2010. április 21. (Hozzáférés ideje: 2010. április 22.) 
 25. Dunlevy, T'Cha. „Concert review: Lady Gaga romances Bell Centre crowd, Nov. 27”, The Gazette, Canwest, 2009. november 28.. [2010. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. november 28.) 
 26. Kaufman, Gil. „Lady Gaga Showered With Hometown Love At New York Show”, 'MTV', MTV Networks, 2010. január 21. (Hozzáférés ideje: 2010. február 15.) 
 27. Dinh, James. „Lady Gaga Dedicates 'Speechless' To Ailing Grandfather”, MTV, 2010. május 28. (Hozzáférés ideje: 2010. október 24.) 
 28. Love, Ryan. „Lady GaGa 'dedicates song to grandfather'”, Digital Spy, 2010. október 15. (Hozzáférés ideje: 2010. október 24.) 
 29. Pietrolungo, Silvio. „Jay-Z And Alicia Keys' 'Empire' Stays Put On Hot 100”, Billboard, Nielsen Business Media, Inc, 2009. december 3. (Hozzáférés ideje: 2009. december 4.) 
 30. Chart Stats – Lady Gaga. The Official Charts Company ChartStats.com. [2012. június 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 22.)
 31. Canadian Hot 100. Billboard. acharts.us, 2009. december 12. (Hozzáférés: 2009. december 4.)
 32. Raymond, Ron. „Ask Billboard: Energizer-Bunny Albums”, Billboard, Nielsen Business Media, Inc, 2010. február 15. (Hozzáférés ideje: 2010. február 12.) 
 33. Lady Gaga - The Fame Monster. Discogs. (Hozzáférés: 2010. augusztus 23.)

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Speechless című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]