České dráhy

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
České dráhy
TípusBejegyzett részvénytársaság
JogelődCsehszlovák Államvasutak
AlapítvaPrága (2003)
SzékhelyPrága, Csehország
AlapítóMinistry of Transport of the Czech Republic
IparágVasúti közlekedés
TulajdonosMinistry of Transport of the Czech Republic (1)[1]
Formacseh részvénytársaság
Termékekvasút
ÁrbevételNövekedés 41 000 millió CZK (2010)[2]
Alkalmazottak számaCsökkenés 38 046 (2010)[2]
LeányvállalataiČD Cargo
A(z) České dráhy weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz České dráhy témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A České dráhy akciová společnost (lefordítva Cseh Vasutak Rt., rövidítve ČD) Csehország legjelentősebb vasúttársasága.

Története[szerkesztés]

Cseh Pendolino

Mivel a mai Csehország területe az első világháború végéig a Ausztriához tartozott, ezért addig a Császári és Királyi Osztrák Államvasutak tulajdonában volt a vasúthálózat.

Vonalak[szerkesztés]

9 492 kilométeres normál nyomtávolságú vonalhálózatából 3047 km villamosított (32%). Különlegesség, hogy vonalainak északi fele 3000 V egyenárammal, déli része pedig 25 kV 50 Hz váltakozó árammal üzemel. Ennek eredményeképpen háromféle vontatójármű közlekedik a ČD vonalain, egyenáramú (általában zöld festésű), váltóáramú (piros) és kétáramnemű (kék).

A brünni főpályaudvar, háttérben a város fő nevezetessége

Fővonalai:

Vonatnemek[szerkesztés]

A 363-as kétáramnemű ČD mozdony
Dízel motorvonat a brnói főpályaudvaron
  • SCSuperCity, a Cseh Vasút nagysebességű Pendolino motorvonata. Prágából indul, célállomásai: Ostrava, Bohumín, Františkovy Lázně, Cheb és Kassa. Helyjegy váltása kötelező.[3]
  • ECEuroCity vonat, MÁV, ČD, PKP vagy DB-kocsikkal. A helyjegyváltás fakultatív.
  • ENEuroNight, Minőségi éjszakai nemzetközi vonat. A helyjegyváltás fakultatív.
  • RJRailjet, Minőségi nemzetközi vonat Prága és Graz között, Bécs érintésével. A helyjegyváltás fakultatív.
  • NJNightjet, Minőségi éjszakai nemzetközi vonat Berlin és Bécs között, Ostrava érintésével. A helyjegyváltás fakultatív.
  • ICInterCity, Minőségi belföldi és nemzetközi vonat. Általában csak a nagyobb városokban állnak meg. A helyjegyváltás kötelező.
  • J - InterJet, Minőségi belföldi vonat.
  • Ex – expresní vlak (expresszvonat), Prágából München, Linz, Varsó, Zsolna és Kassa felé. Egyes vonalakon nagyvárosok között belföldi forgalomban is közlekednek expresszvonatok. Csak a nagyobb városokban állnak meg. Helyjegy váltható. Az EuroCity vonatokat belföldi forgalomban sokszor expresszvonatként is feltüntetik.
  • R – rychlík (gyorsvonat), nagyvárosok között, illetve turisztikai célpontok felé közlekedik, és csak a nagyobb településeken áll meg. Helyjegy is váltható.
  • Sp – spěšný vlak (sebesvonat), egy fontosabb csomópontból indulva a kisebb forgalmú megállókat kihagyja, majd adott állomástól mindenhol megáll; egyes vonalakon a néhány megállót kihagyó vonatokat is sebesvonatként tüntetik fel.
  • Os – osobní vlak (személyvonat), a legtöbb állomáson és megállóhelyen megáll.
  • Rx – Rychlík vyšší kvality (minőségi gyorsvonat), belföldi forgalomban. Nagyvárosok között közlekedett és csak a nagyobb városokban állt meg. Jelenleg nem használják.
  • ER – EuRegio, jelenleg nem használják.

Magyarországról Csehországba több nemzetközi vonat is közlekedik. Párkányon és Pozsonyon át a Metropolitan EuroCity, a Hungária EuroCity és a Báthory EuroCity, valamint a Metropol EuroNight közvetlen kocsijai egész évben közlekednek. A Hungária Németországig közlekedik (Drezda, Berlin, Hamburg).

Fejlesztések[szerkesztés]

A társaság három szerződést írt alá két gördülőanyag gyártóval, több mint 4 milliárd cseh korona értékben, regionális vonatállománya döntő részének megújítása céljából. A Škoda Holding elérte, hogy 15 db háromrészes villamos motorvonatot gyárthat, 2,06 milliárd cseh koronáért az Ústí nad Labem, Pardubice, Hradec Králové, Olomouc, és Dél-Csehország régiói részére, és 4 db kétkocsis villamos motorvonatot 448 millió cseh koronáért Dél-Csehország vasútvonalaira. A 160 km/h sebességű vonatokat 2012 év közepétől 2014 közepéig szállítják le.

Eközben a PESA 2 milliárd cseh korona értékben írt alá szállítási szerződést, 31 db kétkocsis Link dízel motorvonat szállítására, az ország nyugati felén lévő Karlovy Vary és Děčín, valamint délkeleti Zlin régiók személyszállítására. A vonatok 120 ülőhellyel rendelkeznek, és két 390 kW teljesítményű motorral, melyek megfelelnek az EU III.a kibocsátási szabványának. Az EU regionális közlekedési alapjából a teljes beruházási összeg 40 százalékát fedezi.[4]

Használt személykocsi-beszerzések[szerkesztés]

A České dráhy több részletben is vásárolt használt személykocsikat a szomszédos Ausztriából:

  • 2014: 50 kocsi;[5]
  • 2017 eleje: 47 kocsi;[6]
  • 2017 vége: 41 kocsi[7]

Források[szerkesztés]

  1. http://www.ceskedrahy.cz/assets/pro-investory/financni-zpravy/vyrocni-zpravy/vz_cd-2017_cz_f.pdf
  2. a b Annual Report of the České dráhy, a.s. for the Year 2010, auditor Deloitte Audit s.r.o.
  3. Naše vlaky. České dráhy. (Hozzáférés: 2020. augusztus 6.)
  4. Skoda és a Pesa szállítja a cseh regionális vonatokat (application/pdf objektum). vasutgepeszet.hu, 2011 [last update]. [2011. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. november 3.)
  5. Használt osztrák, új cseh – az ÖBB-től vesz kocsikat a ČD
  6. Ausztriai bevásárlókörúton a ČD
  7. Újabb osztrák kocsikat vesznek a csehek

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]