Vörös-vörös koalíció

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vörös-vörös koalíció olyan kormányzat, amelyben egy szociáldemokrata párt radikálisabb demokratikus szocialista vagy szocialista párttal társul, tehát a középbalt a baloldallal, vagy a szélsőbaloldallal boronálja össze.

Története[szerkesztés]

Mint több más koalíciótípusra, a sokpártú modern Németországban voltak már példák. A németeknél a Szociáldemokrata Párt (SPD) és a kommunista utódpárt Baloldali Párt (illetve az utóbbi elődje, a Demokratikus Szocializmus Pártja, vagy PDS) szövetségét jelenti.

A német szövetségi parlamentben, a Bundestagban nem volt példa rá, a tartományokban azonban már igen: Brandenburgban, Berlinben (2001–2011) és Mecklenburg-Elő-Pomerániában (1998–2006). Szász-Anhaltban 1994 és 2002 között a PDS külső támogatásával kisebbségben kormányzott az SPD.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Red–red coalition című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.