Végső állomás 5.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Végső állomás 5.
(Final Destination 5)
2011-es amerikai 3D-s film
RendezőSteven Quale
ProducerCraig Perry
Műfaj
ForgatókönyvíróEric Heisserer
FőszerepbenNicholas D’Agosto
Emma Bell
David Koechner
Tony Todd
Arlen Escarpeta
Jacqueline MacInnes Wood
ZeneBrian Tyler
OperatőrBrian Pearson
VágóEric A. Sears
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
OrszágUSA
Nyelvangol
Forgatási helyszínVancouver
Játékidő92 perc
Költségvetés40 millió dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország InterCom Zrt.
USA Warner Bros.
Bemutató
  • 2011
  • 2011. augusztus 25. (Németország)[3]
  • 2011. szeptember 9.
Korhatár18 IV. kategória (F/11425/J)
Bevétel157,9 millió dollár[2]
Kronológia
ElőzőVégső állomás 4. (2009)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Végső állomás 5. (eredeti cím: Final Destination 5) 2011-ben bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm, melyet Eric Heisserer forgatókönyvéből Steven Quale rendezett. A Végső állomás-filmsorozat ötödik része. A főbb szerepekben Nicholas D’Agosto, Emma Bell, Miles Fisher, Arlen Escarpeta és David Koechner látható.

Világpremierje 2011. augusztus 4-én volt a montréali Fantasia Nemzetközi Filmfesztiválon. Az Amerikai Egyesült Államokban 2011. augusztus 12-én mutatták be Real D 3D-ben és digitális IMAX 3D-ben. Magyarországon 2011. szeptember 8-án jelent meg szinkronizálva az InterCom Zrt. forgalmazásában. Ez rész kapta a legjobb kritikai fogadtatást a szériából.

Cselekmény[szerkesztés]

Sam Lawton a munkavégzés után, hazafelé tart a céges buszon a barátaival: Molly Harperrel, Peter Friedkinnel, Candice Hooperrel, Olivia Castle-lel, Nathan Searsszel, Isaac Palmerrel és Dennis Lapmannel. A North Bay hídon Samnek látomása lesz arról, hogy a híd összeomlik katasztrofális balesetet okozva, amely mindenkit megöl, saját magát is beleértve. A látomásban a híd elkezd repedezni, Sam és munkatársai észreveszik, és leszállnak a buszról. Candice alatt összeomlik a híd és beleesik egy hajó zászlajába, ami átszúrja őt. A többiek menekülnek, de Isaac is meghal, bennmaradt a buszban és azzal együtt a vízbe csapódik. Olivia menekül, de egy ember ellöki őt és leesik a szemüvege, messzire elrúgják, majd segítséget ordít. Sam Molly-t átvezeti egy vasrúdon a híd biztonságos oldalára, mikor meghallja Oliviát és rögtön megy segíteni. Oliviát is átvezetné, de a vasrúd eltörik és Olivia a vízbe esik. Még életben van, de egy autó ráesik, amitől meghal. Nathan gyorsan Samhez fut, de az egyik eszköz, ami a hidat tartotta elszakad, és befúródik az oldalába ami megöli őt. (Le is röpíti a hídról). A híd veszélyes oldalán még mindig ott vannak a többiek, mikor az lejjebb ereszkedik és sok ember leesik, köztük Dennis is. Dennis visszakapaszkodik, de rengeteg szurok ömlik rá, ami elégeti a testét. Sam és Peter átugrik a híd biztonságos oldalának a kerítésére, és a híd veszélyes oldala összeomlik. Peter erősen kapaszkodik, de egy kamionról sok vasrúd leesik, és átszúrja. Sam már majdnem fent van, de az eszköz, amiben a vasrudak vannak, leesik és kettévágja Samet, mikor felébred a látomásából. Sam bepánikol és meggyőzi az előbb felsorolt embereket, hogy hagyják el a hidat. A híd valóban összeomlik. Az FBI-ügynök, Jim Block nem hiszi el, hogy Sam lenne a felelős a híd tragédiája miatt, de azt ígéri, hogy rajta tartja a szemét. A gyászszertartás után, egy helyi halottkém, a rejtélyes William Bludworth, azt mondja a túlélőknek, hogy a Halál nem szereti, ha átverik. Azt hiszik, hogy ez csak egy ostobaság, ezért figyelmen kívül hagyják a figyelmeztetést. Később, Candice tornagyakorlatra megy Peterrel, de egy láncreakciót beindítva, Candice leesik a rúdról és kettétörik a gerince, ezzel Peter kiborul. A következő nap Isaac is meghal, amikor az akupunktúrás kezelés során a kínai Ming Yun üzletben tűz üt ki, és menekülés közben a fejét összenyomja a ráeső Buddha-szobor. Bludworth, aki jelen volt az eddigi két halálesetnél, azt mondja a túlélőnek, hogy megváltoztatták a sorsukat, azzal hogy elhagyták a hidat. Meg kellett volna halniuk, de ha átveszik az élők világából mások életét, addig fognak élni, ameddig ők éltek volna, mivel a haláluk kiváltja az életüket.

A New York-i North Bay híd, amely a nyitójelenetben összeomlik

Ugyanezen a napon Olivia szemműtétre megy a klinikára a rövidlátása miatt. Amíg az orvos pár adatot még megkeres, a gép meghibásodik és túlságosan erős lézereket bocsát ki, Olivia szemét és kezét szétégetve. Ezután, mivel nem lát, megbotlik és kiesik az ablakon.

Közben Sam és Molly nézegetik a halállistát, azt veszik észre, hogy Nathan következik a soron. Nathan épp visszatér az üzembe, majd hamarosan véletlenül megöli az egyik munkatársát, Roy Carsont, akit az emelő horgony alá lök. Roy kapaszkodott, de a horgony átszúrta a fejét. Nathan azt az információt mondja el az életben maradt túlélőknek, hogy ő ölte meg Royt, abban a hitben, hogy élhet helyette. Amikor Dennis megérkezik, hogy megkérdezze Nathant az esetről, egy eltévedt csavarkulcsot elröpít egy szalagcsiszológép és a fejébe fúródik. Aznap este Sam az étteremben dolgozik, és egyre óvatosabb, miközben járkál. Munka után megkérdezi a felettesét, hogy készíthet-e vacsorát Molly-nak. Peter, aki mostanra paranoiás őrült Candice halála miatt, félbeszakítja a vacsorát, hogy tájékoztassa őket arról, hogy egy idegen nőt majdnem kilökött egy teherautó elé, de meggyőzte magát, hogy képtelen lenne megölni egy ártatlan embert, ezért úgy dönt, hogy megöli Molly-t és élvezi a hátralévő élettartamát. Miután Peter egy pisztolyt ránt elő, lövéseket ad le, de Sam és Molly elmenekül az étterem konyhájába. Odakinn Block ügynök hallotta a lövéseket, és amikor a konfrontáció során bemegy az étterembe, lelőtte őt Peter, amitől meghal, abban a hitben, hogy Block életét éli. Sam biztonságban van a haláltól, de úgy dönt végez Molly-val és Sammel is, hogy ne legyenek tanúk. Miután dulakodnak, Peter rövidesen meg akarja Molly-t ölni egy konyhakéssel, de Sam hátba szúrja egy nagy grillezővel, mielőtt ártana Mollynak.

Két héttel később, Sam és Molly felszáll a Párizsba tartó Boeing 747-es repülőgépre és elfoglalják helyüket. Ahogy felszáll a gép, Sam és Molly észreveszi, hogy az egyik utasnak látomása volt arról, hogy a gép fel fog robbanni, és hogy a Volée Airlines 180-as járaton vannak. A levegőben, mielőtt rájönnének, túl késő, hogy megmentsék magukat, így mind ketten meghalnak. Molly kiesik és a gép szárnya kettévágja őt, Sam pedig a robbanásban hal meg. Eközben Roy megemlékezésénél, Nathan megtudja a munkatársától, Johntól, hogy Roy boncolása kimutatta; egyik artériája olyan gyenge volt, hogy bármikor megrepedhetett, és az orvos megmondta, úgyis meghalt volna. Nathan, arra gondol, hogy talán magát megmentette, de a felrobbant 180-as repülő futóműve a tetőn keresztül beomlik az épületbe és szétzúzza őt. Végül mindenki meghalt, aki leszállt a buszról.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hangja[4]
Nicholas D’Agosto Sam Lawton Sánta László
Emma Bell Molly Harper Vadász Bea
Miles Fisher Peter Friedkin Előd Álmos
Ellen Wroe Candice Hooper Czető Zsanett
Jacqueline MacInnes Wood Olivia Castle Bogdányi Titanilla
P. J. Byrne Isaac Palmer Fesztbaum Béla
Arlen Escarpeta Nathan Sears Berkes Bence
David Koechner Dennis Lapman Juhász György
Courtney B. Vance Jim Block ügynök Kálid Artúr
Tony Todd William Bludworth Vass Gábor
Brent Stait Roy Carson Seszták Szabolcs
Devon Sawa Alex Browning (archív felvétel) Markovics Tamás

Végső állomás-filmek[szerkesztés]

A Végső állomás 5. a Végső állomás (2000) előzménye, A "sorozat" korábbi részei a Végső állomás 4. (2009) a Végső állomás 2. (2003) és a Végső állomás 3. (2006).

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Végső állomás 5.. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  2. Final Destination 5. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2014. november 6.)
  3. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2016. augusztus 20.)
  4. ISzDb – ★VÉGSŐ ÁLLOMÁS 5.★ (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2014. november 6.)

További információk[szerkesztés]