Västerbotten tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Västerbotten
Västerbotten címere
Västerbotten címere
Közigazgatás
Ország Svédország
Történelmi országrészNorrland
MegyeVästerbotten megye
Népesség
Teljes népesség228 239 fő (2020. dec. 31.)[1]
Földrajzi adatok
Terület
Összesen15 538 km²
Jellegzetes virág
svédülKung Karls spira
(Pálcás kakastaréj)
latinulPedicularis sceptrum-carolinum
Jellegzetes állatNagy póling
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
é. sz. 65° 00′, k. h. 17° 30′Koordináták: é. sz. 65° 00′, k. h. 17° 30′
A Wikimédia Commons tartalmaz Västerbotten témájú médiaállományokat.

Västerbotten (latinul: Botnia occidentalis) Svédország egyik tartománya az ország északkeleti részén. Keleten a Bottenviken és a Kvarken, délen Ångermanland, nyugaton és északon Lappföld, északon pedig Norrbotten tartományokkal határos. Legnagyobb városa Umeå.

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

A tartomány 1971-től a következő községekből áll:

Történelem[szerkesztés]

Västerbotten történelmi határa

Västerbotten régi határai a mai Finnországig terjedtek. Az 1808–1809-es finn háborúig és a Fredrikshamni Szerződésig Västerbotten tartomány a jelenlegi Finnország legészakibb területének egy kis részét is magában foglalta. Ezt a részt később Finnországban, Lappföldbe integrálták. Österbotten a tenger finn oldalán feküdt, és ez a tartománynév máig fennmaradt.

A Fredrikshamni szerződést követően, amely újra meghatározta Svédország körvonalait, 1810-ben Västerbotten megye két részre szakadt. Az északi rész Norrbotten megye lett. A megyehatárok fokozatosan a helyi tartományi identitás kialakulásához vezettek. Manapság Norrbotten külön tartománynak számít, pedig a tartományoknak 1810 előtt több száz évvel megszűnt mindenféle közigazgatási vagy jogi jelentősége.


Földrajz[szerkesztés]

Tavak és folyók[szerkesztés]

Tavak

Folyók

Folyók

Közlekedés[szerkesztés]

Västerbotten tartományban két repülőtér van: Umeå City Airport és Skellefteå Airport. A vasúthálózat a Norrland felső részén átvezető fővonalból és két keresztvonalból a tengerpart felé (Vännäs-Holmsund és Bastuträsk-Skelleftehamn) valamint két keresztvonalból a Belső vasútvonal felé (Hällnäs-Storuman és Jörn-Arvidsjaur) áll. Egy új vasút, Bothnia vasútvonal, a 2000-es évek elején épült a part mentén Västeraspby-től Umeåig. Tervezik a meghosszabbítását a Norrbotnia vonallal. Hagyományosan a vasút fontos volt az árufuvarozás szempontjából.

Az E4-es út a part mentén fut míg az E12-es Holmsundtól, Vännäs mellett elhaladva nyugatra folytatja az Ume folyó (Umeälven) mentén.

A parton négy kikötő található: Kåge, Skellefteå, Rönnskär és Umeå. Umeå-ból az utasforgalom a finnországi Vaasa-ba megy, de a kikötők legfontosabb szerepe az árufuvarozás.


  1. Folkmängd i landskapen den 31 december 2020. Svéd Statisztikai Hivatal