Villard de Honnecourt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Villard de Honnecourt
Részlet Villard de Honnecourt vázlataiból (1230 körül)
Részlet Villard de Honnecourt vázlataiból (1230 körül)
Született1200[1][2]
Honnecourt-sur-Escaut
Elhunyt1250 (49-50 évesen)[1][2]
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Villard de Honnecourt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Perpetuum Mobile Villard de Honnecourt vázlatai között (1230 körül).

Villard de Honnecourt (Wilars dehonecort, Vilars de Honecourt) észak-franciaországi származású 13. századi építész, a középkori művészet egyik kiemelkedő alakja. Valószínűleg 1200 és 1270 között élt.

Pályafutása[szerkesztés]

Hírnevét annak köszönheti, hogy fennmaradt egy 33 pergamenből álló vázlatgyűjteménye, mely több mint 250 rajzát őrizte meg. Maga a vázlatgyűjtemény rendkívül sok témát fog át, találunk személyeket ábrázoló, talán szobrászati célokat szolgáló vázlatokat, épületterveket, épületrajzokat, gépeket ábrázoló ábrákat. E sokszínűség miatt nehéz meghatározni, hogy mi is volt a gyűjtemény célja.

Egyes elképzelések szerint nem mindegyik rajz Villard műve, hanem a későbbi századokban az ő könyvéből tanulók bővíthették a gyűjteményt, ugyanis maga Villard is egyfajta tankönyvnek szánta művét:

Villard de Honnecourt üdvözöl benneteket, és kéri mindazokat, akik azokkal az eszközökkel fognak dolgozni, melyek ebben a könyvben találhatók, hogy imádkozzanak lelkéért, és emlékezzenek meg róla. Mert ebben a könyvben nagy útmutatás található a kőművesség nagy mesterségéről és az ácsmesterség szerkezeteiről. És megtaláljátok a rajzolás mesterségét, a vonalakat, ahogyan ezt a geometria művészete megköveteli és tanítja.
– Villard de Honnecourt

A szerző életére szinte csak a vázlatgyűjteményből következtethetünk. Valószínűleg építész volt, de nincs jele annak, hogy akárhol is részt vett volna építési vagy tervezési munkákban. Műve azonban értékes forrás a laoni katedrális, és a reimsi katedrális építésére nézve.

Villard büszkén számol be arról, hogy megfordult Magyarországon is, ahol sok napot töltött:

20. lap. Lássátok itt az egyik reimsi ablakkeret formáját a hajó szakaszaiból, olyat, amilyenek két pillér között vannak. Amikor ezt lerajzoltam, mert ezt szerettem leginkább,[280] Magyarország földjére küldtek.
– Villard de Honnecourt

Kutatók úgy vélik, hogy ezen útja során küldöttként járt el és, hogy azért jött Magyarországra, hogy az épülő cambrai-i katedrálishoz egy Szent Erzsébet-relikviát szerezzen. Maga Szent Erzsébet ugyanis adományt ajánlott föl a katedrális építésére, és a cambrai-i káptalan ezért egy kápolnát szándékozott Erzsébetnek ajánlani hálából az épülő katedrálisban.

A vázlatgyűjtemény mechanikus szerkezeteket ábrázoló rajzai közül kiemelkedik egy perpetuum mobile, egy vízierővel hajtott fűrész, néhány önműködő gép, emelőszerkezetek, harci eszközök (hajítógépek). Sok anatómiai és geometriai vázlatot is hátrahagyott.

Villard-t sokszínű érdeklődése miatt gyakran Leonardo da Vincihez hasonlítják, aki hasonlóan sok területen hagyott hátra rajzokat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Villard de Honnecourt című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Athenaeum. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2021. október 18.)

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Rostás Tibor: "Magyarország földjére küldtek". Villard de Honnecourt és az érett gótika megjelenése Közép-Európában. A klosterneuburgi Capella Speciosa és Pannonhalma francia kapcsolatai; tan. Pintér Farkas, Bajnóczi Bernadett; szerzői, Nagykőrös, 2014