Vida Gábor (író)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vida Gábor
Horváth László felvétele
Horváth László felvétele
Élete
Született1968. március 4. (56 éves)
Kisjenő
HázastársaVida Erika
Pályafutása
Jellemző műfaj(ok)próza

Vida Gábor (Kisjenő, 1968. március 4. –) magyar író, szerkesztő, a Látó című szépirodalmi folyóirat főszerkesztője.[1] Felesége Vida Erika (1970).

Élete és munkássága[szerkesztés]

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán járt egyetemre magyar–francia szakra. 1993-ban az Éber című egyetemi lap szerkesztője volt. 1994-ben szerzett diplomát, azóta Marosvásárhelyen él. A Látó szépirodalmi folyóirat próza rovatának szerkesztője, 2019-től főszerkesztője.

1998-ban vitaindító tanulmányt közölt a Látó folyóiratban, bíztatva írótársait a romániai magyar irodalom történetének megírására, a kérdés problémás voltának átgondolására.

Hagyományos prózát ír. Példaképeinek a klasszikus szerzőket tekinti mint (Jókai, Mikszáth, Krúdy, Móricz, Kemény Zsigmond, Hamvas Béla, Platón, Dosztojevszkij, Jack London), több interjúban is elhatárolódott a posztmodern irodalomtól.[2][3] Ars poétikáját a következő idézet tükrözi:

Azt hiszem, kijutottam a szövegirodalomból. Mindig hagyományos prózát akartam írni, magyarán szólva: történetet szeretek mondani. Három elbeszélés van a Fakusz három magányossága c. könyvemben, mindegyiknek van eleje, közepe, vége, vannak szereplők, események, tér és idő, mindent tudó narrátor. Minden úgy van, ahogy leírtam, jótállok érte. Nem fogom megújítani a magyar prózát. Ha nagyképű akarok lenni, azt mondom általában, hogy én medvét először erdőben láttam, nem állatkertben és nem a tévében."[2]

Kötetei[szerkesztés]

Szerkesztés[szerkesztés]

Műfordítás[szerkesztés]

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] Archiválva 2020. július 26-i dátummal a Wayback Machine-ben (lato.ro, hozzáférés: 2020-07-26)
  2. a b Lelkesült prózaállapot és egy korty Erdély - Vida Gábor íróval Gergely Edit beszélget. Új Könyvpiac Archiválva 2007. október 20-i dátummal a Wayback Machine-ben, 2005.04.08.
  3. Vida Gábort kérdeztük Nem szabad és nem királyi című novelláskötetéről Bárka Online
  4. Eugen Uricaru: A barbárokra várva. Moly.hu
  5. Ketten kapták meg idén a Déry-díjat. nepszava.hu (2017. október 13.) (Hozzáférés: 2017. október 13.) arch
  6. Merítés-díj 2018: Vida Gáboré a legjobb próza. (Hozzáférés: 2021. február 23.)
  7. Az Egy dadogás története Merítés-díjas. (Hozzáférés: 2021. február 23.)

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]