Ven (Svédország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ven
Közigazgatás
Ország Svédország
MegyeSkåne
KözségLandskrona
Legnagyobb településTuna (település)
Népesség
Teljes népesség359 fő (2009)
Tuna (település) népessége232 fő (2010. dec 31.)[1] +/-
Földrajzi adatok
FekvéseØresund, Balti-tenger
Terület7,5 km²
Hosszúság3 km
Szélesség3 km
Tengerszint feletti magasság39 m
Legmagasabb pont39 m
Elhelyezkedése
Ven (Dél-Svédország)
Ven
Ven
Pozíció Dél-Svédország térképén
é. sz. 55° 54′ 21″, k. h. 12° 41′ 42″Koordináták: é. sz. 55° 54′ 21″, k. h. 12° 41′ 42″
A Wikimédia Commons tartalmaz Ven témájú médiaállományokat.

A Svédországhoz tartozó Ven (dánul Hven) egyike az Øresund három természetes szigetének.[2] A svéd partoktól mindössze 4,5, a dániai Sjællandtól 8,5 km-re, Landskronától 7 km-re fekszik. Közigazgatásilag Skåne megyehez és Landskrona községhez tartozik.

Földrajza[szerkesztés]

Az Øresund térképe
A svéd part Bäckviken felől

A szakóca alakú sziget területe alig 7 km². A lapos, homokos Amagertől és Saltholmtól eltérően Ven mészkősziklái meredeken emelkednek ki a tengerből, ezért a sziget a szoros dán és svéd oldaláról is jól látható. Déli partján a ráhordott homoktól sárgás színű mészkősziklák kb. 50 méteres meredéllyel törnek le a tengerbe. A szirtek között a szigetet a pleisztocén jégtakaró hátrahagyta till borítja. Az ebből kifejlődött, kedvező szerkezetű talajt évezredek óta művelik, az egykori belső domborzatot a jobb művelhetőség érdekében elegyengették.

Történelme[szerkesztés]

A sziget Hven néven 1658-ig Dániához tartozott. 1575-ben II. Frigyes dán király Tycho Brahénak ajándékozta, és ő itt építette fel kora legjobban felszerelt csillagvizsgálóit, Uraniborgot és Stjerneborgot (Stiernburg, Stellæburgus). Uraniborg (Uranienborg), minden idők egyik leghíresebb obszervatóriumának alapjait 1576-ban rakták le. Itt produkálták a távcső előtti csillagászat kimagaslóan legpontosabb megfigyeléseit, méréseit, egyebek között egy hat méter átmérőjű kvadránssal. Minden mérőeszközből négy példányt tartottak, és a kiválasztott égi objektum helyzetét négy csillagász párhuzamosan mérte. Ezzel a módszerrel sikerült a mérések hibáját a korábbiak töredékére (körülbelül két ívpercre) csökkenteni. Száz évvel később itt dolgozott a fiatal Ole Rømer is, aki elsőként határozta meg a fény terjedésének sebességét.

Miután 1588-ban II. Frigyes elhunyt, az új király, IV. Keresztély fokozatosan visszafogta a költségvetés Uraniborgra fordított hányadát (ami az előző uralkodó alatt elérte a dán költség vetés 10 %-át). 1597-re az obszervatóriumok pénzügyileg ellehetetlenültek, és Brahe némi kitérő után a Prágához közeli Benatky-kastélyba telepítette át azokat.

A szigetet az első északi háború első szakaszának végén, 1658-ban kötött roskildei béke juttatta Svédországnak; ezt a döntést a háborút végül lezáró koppenhágai béke megerősítette.

1716-ban a nagy északi háború részeként a szigetet megszálló orosz csapatok lerombolták a csillagvizsgáló maradványait.

Népessége és gazdasága[szerkesztés]

Kyrkbacken kikötője

Lakossága 2000-ben 371, 2009-ben 359 fő volt. A legtöbben, kb. 1300-an az 1930-as években lakták.

A hagyományosan mezőgazdasági terület fő terményei jelenleg a durumbúza és a szőlő.

Legnagyobb települése Tuna falu a sziget közepén. A part kis halászfalvai:

  • Bäckviken (délkeleten),
  • Norreborg (északkeleten) és
  • Kyrkbacken (délnyugaton).

A Tunát Bäckvikennel összekötő út mellett épült a sziget védőszentjéről elnevezett, alig pár házból álló Sankt Ibb.

Gazdasági életében az utóbbi időben mind jelentősebbé válik a turizmus: a sziget felkapott kiránduló- és üdülőhely lett.

Közlekedése[szerkesztés]

Szárazföldön nem érhető el. Bäckvikenből egész évben jár a komp Landskronába, a nyári hónapokban pedig Helsingborgba és Koppenhágába is. A kikötőt a sziget közepével összekötő M1354 út Tunában délnyugatnak fordul, és Kyrkbackenben ér véget.

Látnivalói[szerkesztés]

Ven déli partja

Természeti érdekessége a déli oldal látványos sziklafala.

Legjelentősebb műemlékei:

  • Tycho Brahe obszervatóriumai (régészeti feltárásuk még nem fejeződött be);
  • a sziget védőszentjének több száz éves műemlék temploma a róla elnevezett falucskában, kilátással a dániai Rungstedre. A 13. században épült templom népszerű házasságkötő hely;
  • a sziget közepén, Uraniborgtól nem messze álló fiatalabb templomot múzeummá alakították.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ven (Sweden) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ven (ö) című svéd Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tätorter 2010 (svéd nyelven) (pdf). Statistiska centralbyrån. (Hozzáférés: 2011. június 19.)
  2. Amager és Saltholm mellett. A tengerszorosban három mesterséges szigetet is építettek.

Források[szerkesztés]

Révai nagy lexikona X kötet (Hérold–Jób). Budapest: Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság. 1914. 430. o.