Velencei biennálé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Velencei biennálé
HelyszínVelence
Aktív évek1895
Elhelyezkedése
Velencei biennálé (Olaszország)
Velencei biennálé
Velencei biennálé
Pozíció Olaszország térképén
é. sz. 45° 25′ 44″, k. h. 12° 21′ 31″Koordináták: é. sz. 45° 25′ 44″, k. h. 12° 21′ 31″
A Velencei biennálé weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Velencei biennálé témájú médiaállományokat.


A Velencei Biennálé (La Biennale di Venezia) az olaszországi Velence városában rendezett sokoldalú művészeti fesztivál, a világ egyik legelismertebb, legrangosabb kulturális eseménye. Hetven ország alkotói vesznek részt kétévenként a művészeti, politikai és társadalmi seregszemlén, amelyet 1895-ben az akkori modern képzőművészet elismertetésének céljával rendeztek meg első alkalommal.

A Biennálé rendezvénysorozatai[szerkesztés]

A Biennálé-kertek bejárata

A Biennálé Alapítványa (Fondazione della Biennale) szervezi a Velencei Nemzetközi Művészeti Kiállítást (Esposizione Internazionale d'Arte), a Velencei Építészeti Biennálét (Mostra Internazionale di Achitettura) és a Velencei Nemzetközi Filmfesztivált (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica). Nem új keletű esemény a Velencei Biennálé történetében a Zenei Fesztivál (Festival della Musica), a Táncfesztivál (Festival della Danza) illetve a Színházfesztivál (Festival del Teatro) sem.

Fontos szerepe van a modern kortársművészeti tendenciák ismertetésében, bemutatásában. 2007-ig a Filmfesztivált 64 alkalommal rendezték meg, míg a Képzőművészeti kiállítást kétévente összesen 52-szer láthatta a közönség. Az építészeti bemutatót 2018-ra 16 alkalommal rendezték meg, a zenei fesztivált 51-szer, a Színházfesztivált 39-szer, a Táncfesztivált pedig ötször élvezhették a látogatók. A Biennálé nagy figyelmet fordít a művészetek promóciójára a médiában is. Mindezek mellett azonban archívumot tart fenn a jelenkori művészetek történetének, áramlatainak feldolgozására, ez a Kortárs Művészetek Történeti Archívuma (ASAC, vagy l'Archivio Storico delle Arti Contemporanee).

Velencei helyszínek[szerkesztés]

Az Alapítvány több helyszínen tartja kiállításait, rendezvényeit, mivel nagy nemzetközi igényt elégít ki. Évente ma már mintegy 320 000 főnyi nézősereg özönlik a modern műfajok vonzásában a Biennálé területére, melynek centruma a Castello negyedben fekvő, csak a bemutatók idején nyitva tartó ún. Biennálé-kertek (Giardini di Castello), amely a képzőművészeti és az építészeti bemutatótermek otthona, illetve a Filmpalota (Palazzo del Cinema) és a Kaszinópalota (Palazzo del Casinò) a Lidón, ahol a filmművészeti seregszemle zajlik. További termeket bocsátanak rendelkezésre az Arzenál (Arsenale) a Tese Színház (Teatro alle Tese) és a Kis Arzenál Színház (Teatro Piccolo Arsenale) – a színházi és táncos előadások helyszínéül.

Velencei Nemzetközi Művészeti Kiállítás[szerkesztés]

A kiállítás részlete, 2005
"Pump Room", Kicsiny Balázs alkotása a 2005. évi velencei biennálén
IMMAGINE&POESIA: alkotása a 2011. évi velencei biennálén – Torino Esposizioni, Sala Nervi

2007[szerkesztés]

2007-ben Robert Storr amerikai kurátor vezetésével rendezték meg az 52. Velencei Biennálét „Think with the Senses – Feel with the Mind” címmel. Június 10. és november 21. között látogathatták a kortárs művészet rajongói a rendezvénysorozatot, a már befutott sztárművészek alkotásait tekintve meg. A kiállítók listája mindig hosszú, pár jól csengő név az utolsó bemutatóról: Eija-Liisa Ahtila, Monica Bonvicini, Marlene Dumas, Jenny Holzer, Barbara Kruger, Bruce Nauman, Gabriel Orozco, Antoni Tàpies, Rachel Whiteread, illetve Francis Bacon, Philip Guston, Agnes Martin, Guerrilla Girls, Oleg Kulik és Leigh Bowery.

Magyar részvétel Velencében[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Általános információk:

A 2007. évi kiállításokról

Korábbi kiállításokról

A 2009. évi Magyar Pavilon kiállítása

Commons:Category:Venice Biennale
A Wikimédia Commons tartalmaz Velencei biennálé témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]