Varsói matematikai iskola

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A varsói matematikai iskola (lengyelül: Warszawska szkoła matematyczna) az 1915 és 1939 között Lengyelországban működő három matematikai iskola egyike volt. Az elnevezés nem hivatalos intézményt, hanem egy együttműködő tudóscsoportot jelöl. Az iskola a Varsói Egyetem (Uniwersytet Warszawski) és a Varsói Műszaki Egyetem (Politechnika Warszawska) körül szerveződött. Tagjainak fő kutatási területe a matematikai logika, a halmazelmélet, a topológia és a valós értékű függvények elmélete volt.

1920-ban Zygmunt Janiszewski, Stefan Mazurkiewicz és Wacław Sierpiński matematikusok – együttműködve az iskola más tagjaival – megalapították a Fundamenta Mathematicae c. tudományos folyóiratot.

Vezető képviselők[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Warszawska szkoła matematyczna című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.