van Canto

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
van Canto
Információk
EredetNémetország
Alapítva2006
Aktív évek2006 – napjainkig
Műfajheavy metal, a cappella, power metal
KiadóGUN Records / Sony BMG, Napalm Records, Nuclear Blast
Tagok
Dennis Schunke
Inga Scharf
Stefan Schmidt
Ross Thompson
Ingo Sterzinger
Bastian Emig
Korábbi tagok
Dennis Strillinger

A van Canto weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz van Canto témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A van Canto egy német a capellaheavy metal együttes. Egyedi felállásában 5 énekes (köztük egy nő) és egy dobos szerepel.

A zenekar neve[szerkesztés]

Egy interjúban a név magyarázata a következő: Canto a latin cantare szóból származik (jel: énekel, dalol), a Van nem bír konkrét jelentéssel, de jól néz ki a plakátokon.

Történet[szerkesztés]

Alapítás és az első album[szerkesztés]

A zenekart 2006-ban alapította Stefan Schmidt, decemberben jelent meg első saját gyártású albuma, az „A Storm To Come”. Ezen hét saját szám, valamint Metallica-feldolgozások szerepelnek.

A második album[szerkesztés]

2007-ben a zenekar aláírt egy lemezszerződést a GUN Records-szal és a Sony BMG-vel. A Storm To Come-ot aztán újra kiadták 2007 decemberében. Dennis Strillinger dobost Bastian Emig váltotta.

2008-ban turnéztak Brazíliában, és több német metalfesztiválon (többek között a Wacken Open Airen) is felléptek. A zenekar ezután bejelentette második albumukat, a Herot, melyet 2008 szeptemberében adtak ki. Ezen az albumon szerepel Blind Guardian (The Bard's Song - In the forest), Iron Maiden (Fear of the Dark), Manowar (Kings of metal), és Deep Purple szám feldolgozása is. Blind Guardian Bard's Song-jának feldolgozása jól illusztrálja a stilisztikai közelséget. 2008 őszétől 2009 júliusáig a turnéztak a „Heroes on Tour” részeként Németországban, Svájcban és Ausztriában.

Változás: Napalm Records, és a harmadik album[szerkesztés]

2009 februárjában bejelentették az új CD-t, a Tribe a Force-t, és, hogy ezen lévő, Magic Taborea című számuk a hivatalos zenéje a Runes of Magic számítógépes játéknak. Ebben a számban egyedül zenekari kíséret van. Harmadik albumukat a Napalm Records segítségével készítették el, és 2010 februárjában világszerte megjelent a másik két albumuk kíséretében.

13 dal, köztük a Metallicától a Master of Puppets és a Grave Diggertől a Rebellion, három pedig világszerte ismert művészekkel: Victor Somolski, Tony Kakko, Chris Boltendahl .

Stílus[szerkesztés]

Bár a Heavy metal tipikus eszköze, az elektromos gitár hiányzik, a zenekar a színpadi jelenlét, a hangok és a kiválasztott feldolgozásoknak köszönhetően metalzenekarnak tekinthető. A szólógitárt, a basszusgitárt, a billentyűsök hangjait az énekesek utánozzák.

A zenekar tagjai[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

  • Hagen "Hagel" Hirschmann – ének
  • Inga Scharf – magasabb ének
  • Stefan Schmidt – alacsonyabb „rakkatakka” és „wah-wah” gitárszóló ének
  • Ross Thompson – magasabb „rakkatakka” ének
  • Ingo Sterzinger (Ike) – a legmélyebb „dandan” ének
  • Bastian Emig – dob

Korábbi tagok[szerkesztés]

  • Dennis Strickland (2006–2007) – dob

Diszkográfia[szerkesztés]

  • 2006: A Storm To Come (újra kiadás: 2007)
  • 2008: Hero
  • 2010: Tribe of Force
  • 2011: Break the Silence
  • 2014: Dawn of the Brave

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Van Canto című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Van Canto című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]