Tökös csávó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tökös csávó
(Bad Ass)
2012-es amerikai film
RendezőCraig Moss
ProducerAsh R. Shah
Ben Feingold
Jim Busfield
Műfaj
ForgatókönyvíróElliot Tishman
FőszerepbenDanny Trejo
Charles S. Dutton
Ron Perlman
ZeneTodd Haberman
OperatőrJohn Barr
VágóJim Flynn
Gyártás
GyártóAmber Lamps, LLC
Silver Nitrate
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínSanta Rosa
Játékidő90 perc
Képarány1,85 : 1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató USA 2012. április 13.
 Magyarország (DVD-n)
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
KövetkezőTökös csávó 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Tökös csávó (eredeti cím: Bad Ass) egy 2012-ben bemutatott amerikai akció-thriller, melyet Craig Moss rendezett. A főszerepben Danny Trejo, Charles S. Dutton és Ron Perlman.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2012. április 13-án mutatták be, Magyarországon kizárólag DVD-n jelent meg.

Cselekménye[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Los Angeles, USA

Frank Vega (Danny Trejo), a vietnámi háborúban kitüntetett veterán két szkinhedet megfékez egy városi buszon, amikor azok egy idősebb néger férfiba akarnak belekötni. A jelenetet az utasok közül többen felveszik videóra és valaki felteszi a YouTube-ra is. Frank kisebb ismertségre tesz szert, mert az embereknek tetszik, hogy szembeszállt az erőszakoskodókkal. Amikor elmegy a közeli kisboltba italt venni, megakadályoz egy fegyveres bolti rablást, amit hárman akarnak elkövetni.

Frank egyedül élt az anyjával, és amikor anyja meghal, a legjobb barátja, Klondike, aki Vietnámban megmentette az életét, Frankhez költözik. Klondike átad Franknek egy pendrive-ot, hogy vigyázzon rá, Frank azonban nem tulajdonít neki jelentőséget, mivel nem ért a számítógéphez. Klondike-tól már aznap este két ismerőse követeli a pendrive-ot, ő azonban puszta kézzel szembeszáll velük. Azonban az egyik támadó fegyvert vesz elő és lelövi az öreget.

Frank többször elmegy a rendőrségre, de látja, hogy a nyomozók nem nagyon törik magukat az ügy érdekében, ezért saját maga kezd nyomozni. A helyszínen talál egy fegyverhüvelyt, ami egy Berettához tartozik és egy nyakláncot, amin egy nő arcképe van. Ezen a nyomon elindulva több rosszfiút elkap, bár fegyvert sehol sem használ. Végül egy politikus, a korrupt polgármester is képbe kerül, akit a rendőrség letartóztat.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereposztás[szerkesztés]

(Zárójelben a magyar hangok feltüntetve)[1]

A film készítése[szerkesztés]

A Tökös csávó a valóságban megtörtént eset ötletén alapul: egy 67-éves fehér férfi, Thomas Bruso megvédte magát egy 50-éves fekete férfival szemben, aki provokálta őt a buszon. Az esetet videóra vette valaki és feltette a YouTube-ra, ahol igen népszerű lett.[2][3]

Megjelenése[szerkesztés]

A film forgatását 2011 májusában fejezték be. Az Egyesült Államokban a Samuel Goldwyn Films foglalkozott a mozikban való megjelenéssel, ami 2012. április 13-án kezdődött meg. A Twentieth Century Fox a járulékos jogokkal és a nemzetközi terjesztéssel foglalkozik.

Forgatási helyszínek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ISzDb – Tökös csávó (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2016. november 1.)
  2. Staff. „First look at Hollywood movie based on bus fight video that became an internet sensation... but is it for real?”, Daily Mail , 2011. december 29. (Hozzáférés: 2011. december 31.) 
  3. Staff: Danny Trejo is Epic Beard Man in "Bad Ass" Trailer. Worst Previews, 2011. december 24. (Hozzáférés: 2011. december 29.)

További információk[szerkesztés]