Traianus vásárcsarnoka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 A Róma történelmi központja
világörökségi helyszín része
Traianus vásárcsarnoka
OrszágOlaszország
TelepülésRóma
NévadóTraianus római császár (ember)
Építés éve113
Típus
  • rom
  • régészeti lelőhely
Építész(ek)Apollodórosz
Elhelyezkedése
Traianus vásárcsarnoka (Róma)
Traianus vásárcsarnoka
Traianus vásárcsarnoka
Pozíció Róma térképén
é. sz. 41° 53′ 44″, k. h. 12° 29′ 10″Koordináták: é. sz. 41° 53′ 44″, k. h. 12° 29′ 10″
Térkép
Traianus vásárcsarnoka weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Traianus vásárcsarnoka témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Traianus fórumának alaprajza. Felül Traianus vásárcsarnoka

Traianus vásárcsarnoka az ókori Róma központjában, a Quirinalis-domb oldalában épült, Traianus fórumához csatlakozó, romjaiban is nagyszabású épületkomplexum. 2007-ben itt kapott helyet a Musei dei Fori imperiali, a római császári fórumok múzeuma, ami a Róma város tulajdonában lévő múzeumok hálózatának, a Musei in Comune-nek egyik részegysége.

Története, leírása[szerkesztés]

A nagyszabású épületcsoportot, ami valószínűleg a világ legrégebbi ilyen jellegű építménye, a császár megbízása alapján Apollodórosz hozta létre, együtt a császár fórumával. Az ötemeletes üzletház ívben veszi körül a teret és harmonikus egységet alkot vele.

Az épületkomplexumban mintegy 150 bolt helyezkedett el. A földszinten, a fórummal egy szinten gyümölcsöt és bort árultak, az első emeleten olajat és bort, a második és harmadik emeleten ritka fűszereket és egyéb keleti import-cikkeket árusítottak. A negyedik emeleten hivatalos ügyintézés folyt, itt osztották az állami pénz- és gabonaadományokat. Az ötödik emeleten – ami már egy szinten volt a domb tetején húzódó úttal, a mai Via IV Novembre utcával – folyami és tengeri halakat árusítottak.[1]

A császári fórumok múzeuma[szerkesztés]

A 2007-ben megnyílt múzeum fő feladata a római császári fórumokon folytatott ásatások során fellelt tárgyak és egyben Traianus vásárcsarnokának bemutatása.[2] A látogató a mai Via IV Novembre utcáról léphet be az ókori kereskedelmi létesítmény fő csarnokába. A korabeli környezetben elhelyezett, modern tudományos eszközökkel rekonstruált műtárgyak látványos képet adnak a császári fórumok egyes részleteiről. További műtárgyak vannak elhelyezve a csarnok távolabbi részeiben, valamint vetítések és részletesen tájékoztató információs táblák segítik a látogatót az eligazodásban. Elérhetők a legmodernebb információs eszközök is, így mobiltelefonos applikációk tölthetők le, amelyek további részletes tájékozódást tesznek lehetővé a műtárgyakról.

A múzeum távolabbi részei inkább csak az épületet magát mutatják be. Az emeleteken lefelé haladva elérhető Traianus fóruma, de itt nem lehet elhagyni a komplexumot, vissza kell kapaszkodni a bejárati szintre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ürögdy 85. o.
  2. Archivált másolat. [2014. november 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 15.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]