Album Top 40 slágerlista

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Top 40 album-, DVD- és válogatáslemez-lista szócikkből átirányítva)

Az Album Top 40 (korábbi nevén Top 40 album-, DVD- és válogatáslemez-lista) a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége által heti szinten közzétett slágerlista, mely a magyarországi kiskereskedelmi forgalomban értékesített albumok eladásait tükrözi a zenei streaming szolgáltatók hallgatási adataival ötvözve.

Története[szerkesztés]

1990 októberében a Universitas Diákszövetkezet (Közgáz) munkatársai kezdték összegyűjteni a legkelendőbb albumok listáját (kéthetente 26 budapesti és 24 vidéki bolt adatai alapján), 1994 júniusában a Szonda Ipsos vette át a lekérdezést (40 budapesti és 80 vidéki üzlet). 2002 szeptembere óta a Top 40-es album sikerlistát a Szonda Ipsos és a Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége közösen állítja össze a jelentősebb lemezboltok, áruházak heti eladási adatai alapján (összesen kb. 120 kereskedelmi egység). 2000 májusától 2017 decemberéig a válogatás- és mixlemezek külön szerepeltek a Top 120-as lista kivonatának segítségével.

2002 szeptembere óta a Top 40-es albumlista a jelentősebb lemezboltok, áruházak pontos, darabszám szerinti, elektronikus úton lekérdezett heti eladási adatai alapján készül. Ehhez társulnak továbbá a koncerthelyszíni és egyéb direkt (zenekari webshop, dedikálás, stb.) értékesítések is. A 2012-es év 27. hetétől a DVD Top 20 lista megszűnésével a CD-k és a digitális albumletöltések mellett a zenei DVD-k is ezen a listán szerepelnek. Ebben az időben Top 40 album-, DVD- és válogatáslemez-lista néven működtették. 2013 óta az online zeneáruházak albumeladásait is tartalmazza a lista.

2023 júliusa óta a a zenei streaming szolgáltatók (Spotify, Apple Music, Deezer) hallgatási adatait is magába foglalja egy speciális streamkonverziós módszertan és számítási metódus alkalmazásával. A listába kizárólag a Magyarországon hivatalosan elérhető szolgáltatások adatai számítanak bele. A Telex információi szerint a Youtube anyacégével még zajlanak a tárgyalások, így a Youtube-adatok egyelőre még nem jelennek meg az összesítésben.[1] Ezzel egyidőben hozták létre az Album Top 40 „fizikai hanghordozók” című változatát, mely az eredeti szemlélet szerint továbbra is kizárólag a fizikai (CD, vinyl, DVD, kazetta) értékesítések alapján áll össze.[2]

Rekordok[szerkesztés]

A legtöbb hétig vezető magyar albumok[szerkesztés]

22 hét
21 hét
20 hét
16 hét
15 hét
14 hét
13 hét
12 hét
11 hét

A legtöbb hétig vezető külföldi albumok[szerkesztés]

23 hét
15 hét
10 hét
9 hét
8 hét
7 hét
6 hét
5 hét

Előadók a legtöbb első helyezést elért albummal (magyar)[szerkesztés]

28 albummal
  • Ákos (Karcolatok; Élő dalok; Beavatás; ÚjRaMIX; Ikon; Ismerj fel - Best of Ákos; Hűség; Új törvény; Andante; Még közelebb; 40+; A katona imája; Arénakoncert 2011; 2084; 2084 turné; Karcolatok 20 - Jubileumi koncert; Igazán EP; Még egyszer; Veletek vagyunk / Dupla Aréna 2015; Szintirock - Dupla Aréna 2016; Arany; Hazatalál; 50 - Jubileumi, akusztikus koncert; Idősziget; Idősziget Koncert (Dupla Aréna 2019); Az utolsó békeév; Magunk maradtunk; Több nem is kell (Aréna 2022.01.22.))
17 albummal
15 albummal
  • Ossian (Ítéletnap; Tűzkeresztség; Örök tűz; Egyszer az életben; Az lesz a győztes; A tűz jegyében; Lélekerő; 30 év legszebb balladái; Az igazi szabadság; Nyitott szívvel; A reményhozó; Csak a jót; A teljesség; Most Mi jövünk!; Angyalok és emberek)
13 albummal
  • Zámbó Jimmy (Zámbó Jimmy II.; Számíthatsz rám; Zámbó Jimmy IV.; Jimmy's Roussos; Szeress, hogy szerethessenek; Mit akarsz a boldogságtól; Fogadj örökbe; Dalban mondom el; Karácsony Jimmyvel; Csak a jók mennek el; 1958-2001; Jimmyx; Királyi duettek)
9 albummal
  • Hooligans (Szenzáció; Vírus; História; Társasjáték; Igaz történet; 20. Jubileumi Koncertshow; Jubiluem Best Of; Jég hátán; Zártosztály)
8 albummal
  • Irigy Hónaljmirigy (A csillagok háborognak; Snassz Vegas; Selejtező; Ráncdalfesztivál; Flúgos Futam; ValóságShokk; Bazi nagy lagzi; K.O. Média)
  • Ganxsta Zolee és a Kartel (Helldorádó; Rosszfiúk; Pokoli Lecke; Gyilkosság Rt.; Tribute album; K.O.; Helldorado újratöltve; Oldskool)
7 albummal
  • Republic (Indul a mandula; Tüzet viszek; Igen; A reklám után; Rajzoljunk álmokat!; Koncert Budapest Park 2015.09.19.; Kimondom a neved)
  • Road (Aranylemez; Emberteremtő; Tegyük fel...; Tizenhét; A tökéletesség hibája; Onnantól - eddig; Senki kedvéért nem fékezünk)
  • Kowalsky meg a Vega (Az évtized lemeze; Még nem éden; Varázsszavak; Kilenc; Árnyék és fény; Esszencia; Égigérő)
6 albummal
  • Hupikék törpikék (Buli van Aprajafalván!; Törparty; Buli a hóban!; Hajrá törpök!; Az apraja nagyja; Hupikék Törpkarácsony)
  • Depresszió (Vízválasztó; A folyamat zajlik…; Válaszok után…; Nehéz szó; 20+1; Vissza a Földre)
5 albummal

Előadók a legtöbb első helyezést elért albummal (külföldi)[szerkesztés]

7 albummal
  • Madonna (Ray Of Light; Music; Confessions On A Dancefloor; The Confessions Tour; MDNA; MDNA World Tour; Rebel Heart)
6 albummal
  • Depeche Mode (Exciter; Playing The Angel; Sounds Of The Universe; Delta Machine; Spirit; Memento Mori)
5 albummal
  • Linkin Park (Minutes to Midnight; Living Things; The Hunting Party; One More Light; Meteora)
4 albummal
3 albummal
2 albummal

A legtöbb hétig listás albumok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sajó, Dávid. „Drasztikusan átalakul a hivatalos magyar zenei slágerlista”, 'Telex', 2023. július 13. (Hozzáférés: 2023. július 17.) 
  2. Generációváltás a slágerlistákon: streaming adatokkal frissülnek a zenei listák”, zeneszmagazin.hu, 2023. július 14. (Hozzáférés: 2023. július 17.) 

Külső hivatkozások[szerkesztés]