Temesvári vilajet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kárpát-medence 1683-ban

A Temesvári vilajet (vagy más írásmóddal Vilájet, Ejálet, Beglerbégség, Pasalik (törökül: Eyâlet-i temesvári vagy Eyâlet-i Tımışvar Temesvár Eyaleti vagy Tamışvar Eyaleti, románul: Eialetul Timisoarei vagy Paşalâcul Temesvár, szerbül: Темишварски ејалет vagy Temišvarski ejalet,) az Oszmán Birodalom tartománya volt 1552–1716 között.

1552-ben Temesvár török bevétele után a Partium, a Tisza és a Duna közötti területen alakult meg. Az 1699-es karlócai béke is oszmán kézen hagyta, 1716-ban a császári csapatok foglalták el. Északon a Marosig vagy a Körösökig terjedt. 1658-tól kezdve Jenői vilajetként is említik. Székhelye Jenő (Borosjenő), illetve Temesvár.A Budai vilajet vezetőjének, a budai pasának volt alárendelve.

Közigazgatás[szerkesztés]

A török közigazgatásban a vilajetek élén beglerbég, pasa állt, a vilajeteket szandzsákok alkották, a szandzsákokat a bégek vezették, a nahiljék élén pedig az aga állt. Ezeknek a területeknek jelentős katonaságot és hivatalnoki gárdát kellett ellátniuk. Az egyes egységek főhivatalnokai tanácsadó testületet alkottak (díván).

Temesvári beglerbégek[szerkesztés]

Szandzsákok[szerkesztés]

A Temesvári vilajet 1702-ben

A török uralom alatt az alábbi szandzsákok alkották: (Számuk, nevük, elhelyezkedésük a területi változások, átszervezések miatt idővel változhatott, nem is feltétlen jelentett valós fennhatóságot.)

Források[szerkesztés]

További informűciók[szerkesztés]