Takahasi Rumiko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Takahasi Rumiko
Született1957. október 10. (66 éves)
Niigata, Niigata prefektúra,  Japán
Állampolgárságajapán
Foglalkozásamangaka
Iskolái
  • Japán Női Egyetem (alapfokozat)
  • Niigata Junior High School attached to Niigata University
  • Niigata Prefectural Niigata Central High School
Kitüntetései
Írói pályafutása
Alkotói évei1976–
Fontosabb műveiUruszei Jacura, Ranma ½, InuYasha
KiadóiShogakukan

A Wikimédia Commons tartalmaz Takahasi Rumiko témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Takahasi Rumiko (高橋 留美子; Hepburn: Takahashi Rumiko?; Niigata, 1957. október 10. –) japán mangaművész.

Gyerekkorában is szeretett rajzolni, azonban a manga iránt nem érdeklődött jobban, mint más, korabeli fiatalok.[8] A középiskola alatt azonban ez a hobbi egyre erősebbé vált, és a Japan Women's University-n végzett tanulmányai alatt már jelentkezett a Gekiga Sonjuku nevű manga iskolába, melyet az akkor már nagyon híres Koike Kazuo vezetett. Takahasi két évig tanult Koike iskolájában, aki a legnagyobb hangsúlyt az egyedi és érdekes karakterek kialakítására fektette.[8]

1976-ban, Takahasi végre hasznát is látta az iskolának, amikor a Japan Women's University Manga Club tagjaként publikált rövid történeteket, mint a Bye-Bye Road. A karrierje korai éveiben meg kellett hoznia a nehéz döntést, állást vállal, vagy manga-művészként próbál megélni. Ha a mangát választja, de nem lesz sikeres, később, pár évvel idősebben már nehéz lesz elhelyezkednie. Szülei természetesen ellenezték a bizonytalan pályát, ő azonban mégis azt választotta.

A munkái felkeltették a Shogakukan kiadó figyelmét, és felkérték egy történet publikálására egyik magazinjukban, a Shounen Sunday-ben, ez Katte Na Jacura (勝手なやつら; Hepburn: Katte na Yatsura?) című műve volt. Ez a magazin lett aztán a hely, melyet Takahasi azóta is az otthonának nevez. Első profi munkája, az "Azok az önző idegenek" elnyerte a "Legjobb új művész" díját, és megnyitotta előtte az utat az első sorozatához. Így 1980-ban belekezdhetett a mára klasszikus alapműbe, az Uruszei Jacurába, melyen 1987-ig dolgozott.

Bár az Uruszei Jacura (うる星やつら; Hepburn: Urusei Yatsura?) sikeres volt, a kezdő manga-művésznek nem volt könnyű az élete. Két asszisztensével együtt lakott egy apró lakásban, gyakran a szekrényben aludt és ramenen élt.[9] Ezek az idők érlelték meg benne a Maison Ikkoku ötletét, mely máig is Takahasi leghétköznapibb, ugyanakkor legfelnőttebb munkája.

1995. július 6-án ünnepelték Takahasi Rumiko százmilliomodik eladott könyvét, a Ranma ½ 34. kötetét. Az új évezredben Takahasi még mindig tele van alkotóvággyal, nem ment férjhez, és alapított családot, hanem követi az utat, melyre fiatalon lépett.

Művei[szerkesztés]

Megjelenési év Cím Japán kiadó Angol kiadó
1978–1987 Uruszei Jacura (うる星やつら; Hepburn: Urusei Yatsura?) Shogakukan Viz Media
1980–1987 Maison Ikkoku (めぞん一刻?)
1984–1994 Mermaid Saga (人魚シリーズ?)
1987–1996 Ranma ½ (らんま1/2?)
1987–2007 Icsi-Pondo no Fukuin (1ポンドの福音; Hepburn: Ichi-Pondo no Fukuin?)
1987–folyamatban Rumic Theater (高橋留美子劇場?)
1996–2008 InuYasha (犬夜叉?)
2009–folyamatban Kjókai no Rinne (境界のRINNE; Hepburn: Kyōkai no Rinne?)

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]