Szojuz TMA–11M

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szojuz TMA–11M
Általános adatok
Ország Oroszország
Rendeltetésszemélyzet és utánpótlás szállítása a Nemzetközi Űrállomáshoz
Első repülés2013. november 7. 04:14 UTC
Utolsó repülés2014. május 14. 01:58 UTC
Űrhajósok3 fő
Űrben eltöltött idő187 nap 12 óra 9 perc
Műszaki adatok
HordozórakétaSzojuz–FG
Hossz6,98 m
Átmérő2,72 m
Hasznos térfogat9 m³
Össztömeg7,15 t

A Szojuz TMA–11M a Szojuz TMA–M orosz háromszemélyes szállító/mentőűrhajó űrrepülése 2013–2014-ben. A 38. expedíció és a 120. Szojuz űrhajó (1967 óta).

Küldetés[szerkesztés]

Hosszú távú cserelegénységet szállított az ISS fedélzetére. A tudományos és kísérleti feladatokon túl az űrhajók cseréje volt szükségszerű.

Jellemzői[szerkesztés]

2013. november 7-én a Bajkonuri űrrepülőtér 1/5-ös indítóállomásról egy Szojuz–FG juttatta Föld körüli, közeli körpályára. Több pályamódosítást követően még ugyanazon a napon, november 7-én a Nemzetközi Űrállomást (ISS) automatikus vezérléssel megközelítette, majd sikeresen dokkolt. Az orbitális egység pályája 92,87 perces, 51,67 fokos hajlásszögű, elliptikus pálya-perigeuma 200 kilométer, apogeuma 243 kilométer volt.

A Progressz teherűrhajókkal (M–16M, M–17M, M–17M) új megközelítési technikát próbáltak ki, hogy ne legyen kétnapos a megközelítés ideje (egészséges szintre emeljék az űrhajósok komfortfokát). Az orbitális egység pályára állását követő nyolcszori gyorsítással elérték az ISS pályamagasságát. A technikai fejlesztések eredményeként a felszállás-dokkolás volt a leggyorsabb művelet, 6 óra időtartamot vett igénybe. A további repülések során egy tipikus transzatlanti repülési idővel (3 óra 30 perc – 4 óra) tervezik az ISS megközelítését. A dokkolásnál előírt műveleti sorrend további 6 órát vett igénybe, amíg átmehettek az űrállomásra.

A mostani küldetés különlegessége az volt, hogy az űrhajósok átszállása után néhány napra 9 fősre bővült a nemzetközi űrállomás (ISS) személyzete. Ezúttal ugyanis a kettővel előbbi Szojuz TMA–09M utasai a megszokottól eltérően nem tértek vissza a Földre még a váltás megérkezése előtt. Az ok az olimpiai láng volt. Az Oroszországban, Szocsiban 2014. februárban megrendezendő téli olimpia játékok előtt a fáklyát vivő váltóba – még ha jelképesen, nyílt láng használata nélkül is – bekapcsolódik az űrállomás. Sőt, a szimbolikus olimpiai láng – most először – egy űrséta erejéig a nyílt világűrbe is kikerül, november 9-én. Olimpia fáklya korábban, a 2000-es sydneyi nyári olimpiai játékok előtt is járt már Föld körüli pályán, de csak az űrrepülőgép belsejében. A „lángot” aztán november 11-én, mint egy igazi váltó, a Szojuz TMA–09M utasai (Fjodor Jurcsihin, Karen Nyberg és Luca Parmitano) hozzák vissza a Földre, befejezve egyúttal öt és fél hónapig tartó űrrepülésüket.

2014. május 14-én, magyar idő szerint 3:58-kor Kazahsztán területén landolt az űrhajó, fedélzetén Mihail Vlagyiszlavovics Tyurin orosz, Richard Alan Mastracchio amerikai és Vakata Kóicsi japán űrhajósokkal.

Személyzet[szerkesztés]

Felszállásnál[szerkesztés]

Tartalék személyzet[szerkesztés]

Leszállásnál[szerkesztés]

Zárójelben azt tüntettük fel, hogy az űrhajósnak ez a küldetés hányadik űrrepülése.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Elődje:
Szojuz TMA–10M

Szojuz-program
2010–Napjainkig

Utódja:
Szojuz TMA–12M