Stegosauria

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Stegosauria
Evolúciós időszak: középső jura - kora kréta
A Stegosaurus fosszilis csontváza a Nemzeti Természetrajzi Múzeumban (National Museum of Natural History)
A Stegosaurus fosszilis csontváza a Nemzeti Természetrajzi Múzeumban (National Museum of Natural History)
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Madármedencéjűek (Ornithischia)
Alrend: Thyreophora
Alrendág: Stegosauria
Marsh, 1877
Családok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Stegosauria témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Stegosauria témájú kategóriát.

A Stegosauria, melyre nem hivatalosan stegosaurusokként is utalnak, növényevő dinoszauruszok csoportja, ami a jura és a kora kréta időszakokban létezett, főként az északi félgömbön, a mai Észak-Amerika és Kína területén. A földrajzi eredetük tisztázatlan; a legkorábbi stegosaurusok fosszíliáit Kínában találták meg, azonban töredékes maradványaik Dél-Angliában is felbukkantak.

A Stegosaurus nem, melyről a csoportot elnevezték messze a legismertebb stegosaurus.

Ősbiológia[szerkesztés]

A stegosaurusok egy sor különleges csonttal, úgynevezett osteodermekkel rendelkeztek, melyek lemezekké és tüskékké (illetve a kettő közötti átmeneti függelékké) alakulva a háton és a farkon helyezkedtek el.

Koponya[szerkesztés]

A fejük jellegzetesen hosszú és keskeny, és egy szaruborítású csőr tartozott hozzá. ami lefedte a felső állcsont elejét (a premaxillát) és az állkapocscsont predentális részét. Ehhez hasonló struktúra látható a teknősöknél és a madaraknál. A Huayangosaurus kivételével az összes későbbi stegosaurus elvesztette a premaxillával szomszédos fogait.[1]

Testtartás[szerkesztés]

Valamennyien négy lábon jártak, lábujjaik vége pataszerű volt. A Huayangosaurus után megjelent stegosaurusok mellső lábai rövidebbek voltak a hátsóknál, ami korlátozhatta a sebességüket, a méretük pedig megakadályozhatta, hogy két lábon mozogjanak, így nem lehettek képesek gyors futásra.

Taxonómia[szerkesztés]

A Stegosauria nevet eredetileg Othniel Charles Marsh alkotta meg a Reptilia osztály egyik rendjeként 1877-ben,[2] napjainkban azonban általánosan alrendként vagy alrendágként (esetleg egyszerűen kládként) kezelik a páncélos dinoszauruszokat tartalmazó Thyreophora alrenden belül. A csoportba két család tartozik: a Huayangosauridae és a Stegosauridae.

A Huayangosauridae a kora és középső jura időszakban élt korai stegosaurusok családja. A tagjai általában kisebbek voltak a későbbi stegosaurusoknál, a koponyájuk pedig rövidebb és magasabb volt. Jelenleg igazoltan csak a típusnem, a kínai Huayangosaurus tartozik ide, de lehetséges, hogy az Angliából, csupán töredékes maradványok alapján ismert Regnosaurus is a család tagja. A két nem állkapcsa nagyon hasonlít egymásra.

A stegosaurusok nagy többségét, a késő jura és kora kréta időszakok között élt nemeket a Stegosauridae családba sorolják. Ide tartozik a jól ismert Stegosaurus. A család elterjedt, tagjainak maradványai az északi félgömbön és Afrikában egyaránt megtalálhatók.

Osztályozás[szerkesztés]

A Tuojiangosaurus és a theropodák közé tartozó Monolophosaurus felállított csontváza a Chicago-i Field Múzeumban

Az alábbi lista a stegosaurus nemeket tartalmazza osztályozásuk és lelőhelyük szerint:

Thyreophora alrend

Stegosauria alrendág

Törzsfejlődés[szerkesztés]

A Természet és Tudomány Denveri Múzeumában (Denver Museum of Nature and Science) dolgozó Kenneth Carpenter a Hesperosaurus 2001-es leírásával együtt közreadta a stegosaurusok előzetes filetikus fáját.[5] Ezen a bazális stegosaurus, a Huayangosaurus külcsoportként (outgroupként) jelenik meg. A Stegosauridae családot ezután olyan csoportként definiálták, ami valamennyi olyan nemet tartalmazza, amely közelebb áll a Stegosaurushoz, mint a Huayangosaurushoz. A Chungkingosaurus helyzete a hiányos adatok miatt bizonytalan.

Stegosauria
|--Huayangosaurus
`--Stegosauridae
   `--+-?Chungkingosaurus
      `--+--Chialingosaurus
         `--+--+--Wuerhosaurus
            |  `--+--Dacentrurus
            |     `--Hesperosaurus
            `--+--Tuojiangosaurus
               `--+--+--Kentrosaurus
                  |  `--Lexovisaurus
                  `--+--Stegosaurus stenops
                     `--S. ungulatus (=?S. armatus)

Leíratlan fajok[szerkesztés]

Jelenleg számos kínai nem, például a „Changdusaurus” és a „Yingshanosaurus” még nem rendelkezik hivatalos leírással, és annak megjelenéséig nomen nudumnak számít.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sereno, P., Z-M. Dong (1992). „The skull of the basal stegosaur Huayangosaurus taibaii and a cladistic diagnosis of Stegosauria”. Journal of Vertebrate Paleontology 51, 318–343. o.  
  2. Marsh, O.C. (1877). „New order of extinct Reptilia (Stegosauria) from the Jurassic of the Rocky Mountains”. American Journal of Science 14 (ser.3), 513–514. o.  
  3. Mateus, Octávio, Maidment, Susannah C.R.; and Christiansen, Nicolai A. (2009). „A new long-necked 'sauropod-mimic' stegosaur and the evolution of the plated dinosaurs” (pdf). Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences online. DOI:10.1098/rspb.2008.1909. (Hozzáférés: 2009. március 6.)  
  4. Maidment, Susannah C.R., Norman, David B.; Barrett, Paul M.; and Upchurch, Paul (in press). „Systematics and phylogeny of Stegosauria (Dinosauria: Ornithischia)”. Journal of Systematic Palaeontology 6, 367. o. DOI:10.1017/S1477201908002459.  
  5. Carpenter, K., Miles, C.A., and Cloward, K..szerk.: Carpenter, Kenneth: New Primitive Stegosaur from the Morrison Formation, Wyoming. Indiana University Press, 55–75. o. (2001). ISBN 0-253-33964-2 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stegosauria című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Fastovsky DE, Weishampel DB.szerk.: Fastovsky DE, Weishampel DB: Stegosauria:Hot Plates, The Evolution and Extinction of the Dinosaurs (2nd Edition). Cambridge University Press, 107–130. o. (2005). ISBN 0-521-81172-4 

További információk[szerkesztés]