Speed metal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Speed metal

StíluseredetNWOBHM, Hardcore punk
Kulturális eredet1980-as évek eleje
Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Németország
Hangszerekgitár, basszusgitár, dob
NépszerűségKözepesen volt népszerű az 1980-as évek első felében, népszerűsége azóta csökkent
Leszármazott stílusok
Thrash metalDeath metalGrindcorePower metalNeoklasszikus metal

A speed metal a heavy metal egyik alműfaja, jellemzője a gyorsabb, de jellemzően dallamos nóták.

A 70-es évek végén alakult ki Európában, a stilusteremtő a Motörhead Ace of Spades lemeze és azon Philty "Animal" Taylor dobos tempója, valamint a Brit Heavy Metal Új Hullámaának (New Wave of British Heavy Metal) hatására fejlődött ki ez a zenei stílus. Míg Európában a klasszikus HM-hez közelebb álló, de annál gyorsabb és dallamos változat terjedt el, addig Amerikában a súlyosabb, brutálisabb mivel ott a thrash-metal zenekarok kezdtek egyre gyorsabb dalokat írni.

Bár már az 1970-es években is történtek kísérletek egy-egy dal erejéig olyan zenekaroktól, mint a Queen (Stone Cold Crazy), a Deep Purple (Highway Star), A stílus igazi úttörői a brit zenekarok, a Motörhead Ace of Spades, 1980 és Venom (Welcome to Hell, 1981 lemeze, valamint az Iron Maiden zenekar Iron Maiden (1980) cimű dala. Európai kontinensen a német Accept volt az úttörő. Igazából a Helloween fejlesztette tökélyre a stílust, a Keeper of the Seven Keys 1 és 2. lemezeikkel. A fő dalszerző, Kai Hansen ezután elhagyta a Helloweent, hogy megalakitsa a Gamma Ray-t. Munkásságát jól jelzi, hogy a Speed-Metal keresztapjaként emlegetik. (Godfather of speed-metal) Mig az öreg kontinensen a dallamosság megmaradt, a grunge korszak hanyatlása után erőre kapott a stilus. A veterán Helloween nyomán megjelent új zenekarok közül az Edguy, illetve énekesük szolóprojektje az Avantasia emelte vissza régi fényébe a stilust.

Amerikában New Yorkban és Kaliforniában (Bay-Area) kialakult a riff központú trash-metal, a Slayer, a Metallica, a Megadeth, az Anthrax (ők így a Big4) és az Overkill, Testament a hardcore punk féktelen energiáját adták hozzá a britek HM zenekarok által kijelölt irányvonalhoz. Az évtized közepére egyfajta sebesség-verseny alakult ki a műfajban. A legtöbb zenekar arra törekedett, hogy ők játsszák a leggyorsabb és legbrutálisabb metalzenét, de ezek megmaradtak alapvetően trash-metal zenekaroknak. Ebben, a brutalitásban különbözik az európai és az amerikai speed-metal. Az amerikai zenekarok 86-87 körül visszavettek a nyaktörő sebességből, és komplexitásból igy kialakult a vegytiszta thrash metal. Persze sok zenekar továbbvitte a brutálisabb stilust, így megszületett a grindcore és death metal.

Források[szerkesztés]