SimCity (videójáték, 1989)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
SimCity
FejlesztőMaxis, Nintendo EAD (SNES verzió)
Kiadó
TervezőWill Wright
SorozatSimCity
PlatformokAcorn Archimedes, Acorn Electron, Amiga, Amiga CDTV, Amstrad CPC, Atari ST, BBC Micro, Commodore 64, DESQview, DOS, EPOC32, FM-Towns, PC-98, Game Boy Advance, OLPC XO-1, OS/2, Java, Linux, Mac OS, mobiltelefonok (Symbian vagy Java), NeWS, Nintendo 64, PlayStation, Sega Saturn, Super Nintendo Entertainment System, Tk, Unix, Virtual Console, Wii, Windows, X11 TCL, ZX Spectrum
Kiadási dátum1989. február
Műfajszimuláció
Játékmódokegyjátékos mód
Adathordozófloppy
A SimCity weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SimCity témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A SimCity, más néven Micropolis vagy SimCity Classic,[1] egy Will Wright által fejlesztett városépítő szimulációs videojáték, amely 1989 és 1991 között több platformra is megjelent. A SimCity kétdimenziós grafikával és felülnézeti perspektívával rendelkezik. A játék célja egy város létrehozása, lakó- és ipari területek fejlesztése, infrastruktúra kiépítése és adók beszedése a város további fejlesztéséhez. Fontos szerepet kap a lakosság életszínvonalának emelése, a különböző ágazatok közötti egyensúly fenntartása, valamint a régió környezeti állapotának figyelemmel kísérése, hogy a település ne hanyatlásba és csődbe menjen.

A SimCity-t Will Wright 1985-től kezdődően önállóan fejlesztette; a játék csak 1989-ben látott napvilágot.[2][3] Mivel a játékból hiányoztak azok az arcade vagy akció elemek, amelyek az 1980-as években uralták a videojáték-piacot, a videojáték-kiadók a kereskedelmi kudarctól tartva elutasították a cím kiadását, míg végül a Brøderbund beleegyezett a forgalmazásba. Bár a játék kezdetben gyengén fogyott, a játéksajtó pozitív visszajelzései fellendítették az eladásokat. Miután bestsellerré vált, a SimCity több más platformon is megjelent, leginkább 1991-ben a Super Nintendo Entertainment System (SNES) konzolon, amelyben a Nintendo közreműködésével jelentősen átdolgozták a játékmenetet.

A SimCity kereskedelmi szempontból sikeres volt: személyi számítógépekre 300 000 darabot adtak el belőle, a SNES-re pedig közel 2 millió darabot. A SimCity az akcióelemek hiánya ellenére innovatív és addiktív játékmenetéért a kritikusok elismerését is kivívta. A kritikusok szerint a játék tanulságos és hasznos volt a játékosok számára a várostervezés, a politika és a közgazdaságtan alapjainak megértéséhez. A SimCity számos díjat kapott a hírkiadóktól és egyesületektől. A SimCity sikere jelentette a videojátékok városi szimulációs műfajának kezdetét, valamint a kiadó Maxis hagyományát a nem lineáris szimulációs játékok gyártásában, amelyek közül az egyik - a The Sims - népszerűségben felülmúlta minden elődjét, és a videojáték-ipar egyik legkelendőbb franchise-ává vált.

A SimCity játék (és folytatásai) a Maxis játékfejlesztő cég legsikeresebb játékai közé tartozik, továbbá az egyik legjobb videójátéknak tartják, amely valaha készült.

Játékmenet[szerkesztés]

A játékban az a célunk, hogy az adók megfelelő változtatásaival és megfelelő mennyiségű üres telek kiosztásával, középületek építésével vonzó területet hozzunk létre emberek számára, akik lakóépületeket építenek. A megfelelő nagyságú lakosság letelepedése után hamarosan az ipar és a kereskedelem is megjelenik a városban. Célunk az adók megfelelő szinten tartásával, a bűnözés megfékezésével és új telkek kiosztásával, utak és vasutak építésével minél nagyobb, gazdagabb város létrehozása.

Középületekből az első részben csak az alábbiakat választhatjuk:

A játék során nem csak a gazdasági élet hullámzásaival, hanem természeti katasztrófákkal is meg kell küzdenünk: tornádó, tűzvész, cunami, földrengés, Godzilla.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SimCity Classic. [2014. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva].
  2. SimCity That I Used to Know. [2014. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 20.)
  3. IGN. [2012. július 24-i dátummal az eredetiből archiválva].

További információk[szerkesztés]