Silves

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Silves
Silves címere
Silves címere
Silves zászlaja
Silves zászlaja
Közigazgatás
Ország Portugália
PolgármesterRogério Pinto
Irányítószám8600
Körzethívószám282
Testvérvárosok
Lista
Sidi Bennour
Népesség
Teljes népesség37 126 fő (2011)[1]
– elővárosokkal37126 fő
Földrajzi adatok
Terület680,06 km²
IdőzónaWET (UTC)
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 37° 11′, ny. h. 8° 26′Koordináták: é. sz. 37° 11′, ny. h. 8° 26′
Silves weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Silves témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Silves község és város Portugália déli részén Algarve régióban.[2] A község lakossága 2011-ben 37,126 fő volt.[3] A község területe 680,06 négyzetkilométer.[4] Silves város a portugál történelem egyik jelentős helyszíne, Algarve tartomány korábbi központja volt.[5]

Történelem[szerkesztés]

Silves székesegyháza
Silves egyik utcája

Silves területe a kőkor óta lakott hely, melyet számos régészeti lelet, többek közt menhirek is bizonyítanak. Az Arade-folyó, amely a régi időkben még hajózható volt, a vidék belső, szárazföldi területeit kötötte össze a tengerrel. A folyón jelentős kereskedelmi forgalom bonyolódott le. A várost az ókori rómaiak alapították, amikor a vidék még Lusitania provinciához tartozott.

713 körül, mikor a mórok elfoglalták a területet a város a Cordóbai Emirátus részévé vált. Ekkor a város neve az arab Shilb (شلب) elnevezésre változott. A tizedik században al-Andalus legfontosabb városává vált. Silves 1027-ben független taifává vált Ibn mozaine és fiának uralkodása idején, akit eltávolított a trónról Sevilla kormányzója, al-Mu'tadid által.

Földrajza[szerkesztés]

A várost az Arade folyó szeli ketté, mely régen még hajózható volt, aminek következtében Silves városa felvirágozhatott. A folyón két duzzasztóművet is építettek. Az egyik az Arade, a másik a Funcho. A község tájképe többnyire hegyvidékies. A déil részeken a község az Atlanti-óceán által határolt. Silvesben található Dél-Portugália legnagyobb földalatti vízvezetéke, mellyel a közeli narancsültetvényeket locsolták. A narancs termesztését a mórok honosították meg a vidéken.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Silves, Portugal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. http://mapas.ine.pt/download/index2011.phtml, National Institute of Statistics, 2018. szeptember 19.
  2. Detail Regional Map, Algarve-Southern Portugal, ISBN 3-8297-6235-6
  3. Instituto Nacional de Estatística
  4. Direção-Geral do Território. [2014. szeptember 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 30.)
  5. Grande enciclopédia portuguesa e brasileira: Actualização, Zairol, 1998, ISBN 972-9362-16-5