Savinja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Savinja
OrszágokSzlovénia
Földrajzi adatok
Hossz102 km
Vízgyűjtő terület1847,7 km²
TorkolatSzáva
é. sz. 46° 05′ 02″, k. h. 15° 10′ 20″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Savinja témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Rinka vízesés közvetlenül a Savinja folyó forrása alatt található

A Savinja Északkelet-Szlovénia folyója. Útjának nagy részét a Felső- és Alsó-Savinja-völgyben (szlovénül: Zgornja in Spodnja Savinjska dolina) teszi meg, közben olyan városokat érint, mint Celje vagy Laško. A Savinja a fő vízfolyása a Savinja-Alpoknak (szlovénül Savinjske Alpe). Zidani Mostnál a Száva folyóba torkollik. A Savinja hossza 102 kilométer.[1]

Források[szerkesztés]

A folyó közvetlenül a Rinka vízesés felett ered. A Rinka az ország egyik legszebb és legismertebb vízesése, amely egész évben sok turistát vonz. Télen a jégfalmászók körében is népszerű.

Mellékvízfolyások[szerkesztés]

A Savinja fő mellékvízfolyásai a Solčavánál betorkolló Jušef és Klobaša, a Lučnica Lučénél, a Ljubnica Ljubnónál, a Dreta Nazarjénél, a Paka Šmartno ob Pakinál és a Ložnica, Voglajna és Hudinja, amelyek mind Celjénél érik el a folyót.

Élet a folyó mentén[szerkesztés]

Ahogy a többi nagyobb szlovéniai folyón, úgy a Savinján is régebben helyi jelentőségű hajózás, áruszállítás és tutajozás (faúsztatás) folyt. A vasutak 19. századi és a vízierőművek 20. századi kiépültével ez megszűnt. Emléküket azonban egyebek mellett Boris Kalin 1961-es Tutajos (szlovénül Splavar) szobra is őrzi, mely Celjében, a folyó bal partján áll.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Reke, dolge nad 25 km, in njihova padavinska območja (szlovén, angol nyelven). Statistical Office of the Republic of Slovenia, 2002