Rochefort (Belgium)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rochefort
Rochefort címere
Rochefort címere
Közigazgatás
Ország Belgium
RégióVallónia Vallónia
KözösségA belgiumi francia közösség zászlója Belgiumi Francia Közösség
Tartomány Namur
PolgármesterFrançois Bellot (MR)
Körzethívószám084
Testvérvárosok
Lista
Morges
Népesség
Teljes népesség12 554 fő (2018. jan. 1.)[1]
Férfi49,2%
Nők50,8%
Kor szerinti eloszlás (2006)
0–1925,62%
20–6458
65 felett16,38
Más nemzetiségűek2,5% (2006. július 1.)
Gazdaság
Munkanélküliségi ráta17,05% (2006. január 1.) %
Átlagos éves jövedelem10 609 €/fő (2003)
Földrajzi adatok
Terület165,27 km2
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 50° 09′ 33″, k. h. 5° 13′ 19″Koordináták: é. sz. 50° 09′ 33″, k. h. 5° 13′ 19″
Rochefort weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Rochefort témájú médiaállományokat.

Rochefort város és község, azaz alapfokú közigazgatási terület Belgium Namur tartományában (Vallónia), az Ardennek lábainál, a Lesse völgyében található. Kisebb közúti csomópont. 2008. január 1-jén a város lakossága 12 000 fő volt. A 19. században kedvelt pihenőhely volt, manapság leginkább a városban található trappista sörfőzdéről ismert.

Története[szerkesztés]

A rochefort-i trappista szerzetesek apátsági temploma

A város ősi kereskedelmi útvonalak találkozásánál fekszik, a Saint-Hubertbegg tartó út itt keresztezte a LiègeBouillon útvonalat. A csomópont védelmére épült a várkastély, amelyből a város neve, illetve a környék grófjainak címe is származik. A kastély, bár számos ostromot átélt – utoljára Marshal de Chatillon ostromolta 1636-ban – ma is áll.

A települést először 1230 után említik az iratok: akkor alapították az itteni kolostort, ahol 1595-ben már biztosan főztek sört. A város legöregebb épületeit az 1600-as években emelték. A napóleoni háborúkban megrongált apátságot 1887-ben állították helyre.

Rochefort közelében található a híres St. Remy kőfejtő, ahol vörös márványt termelnek. Ilyen márvánnyal borították a Notre-Dame de Saint-Remy apátsági templom padlóját is. A trappista kolostorban ma is a szerzetesek főzik a sötét és édeskés trappista sört, és ezek – elsősorban a Rochefort 8 – nemcsak Belgiumban, de külföldön is igen népszerűek.[2][3][4]

Közlekedés[szerkesztés]

Itt keresztezi a Givet-t Marche-en-Famenne-nel összekötő N86 jelű utat (Rue de France) a Ciney és Wavreille között húzódó N849 út (a várostól északra Rue de Ciney, délre Rue de Rameterve).

Nevezetességek[szerkesztés]

Sörfőző üstök az apátság sörfőzdéjében

A város közelében fedezték fel a 19. század végén a híres, azóta a turisták számára is kiépített Lorette-Rochefort barlangrendszert. A rendszerben még a járatok kiépítése, a villanyvilágítás bevezetése előtt feltártak és eltávolítottak minden őskori emléket. A város alatt található barlangrendszernek hat terme közül a legnagyobbat régebben "Sabbat"-nak hívták, de a nevét nemrégiben „Lorette”-re változtatták, a közelben található Loretoi Madonna kápolna után.

A környék híres barlangrendszere Han-sur-Lesse településen található (ez közigazgatásilag Rochefort része), ahol a Lesse folyó a föld alatt folyik a Boeme vagy Boine nevű hegy alatt. A folyó forrásának felkutatására indított expedíció fedezte fel ezt a rendszert, amelyben tizenöt nagyobb barlangtermet tártak fel. Bejárata közel van ahhoz a ponthoz, ahol a folyó eltűnik a föld alatt, és a látogatók csónakon hagyják el a barlangot.

A város trappista kolostora az 1230-ban alapított Abbaye Notre Dame de St. Rémy; ebben működik a világ hét trappista sörfőzdéjének egyike. A szerzetesek a 16. század óta főznek itt sört; a jelenlegi sörfőzdét (Brasserie de Rochefort, illetve Brasserie de l' Abbaye Notre Dame de St. Rémy) 1889-ben helyezték üzembe.

A sörfőzdében az alábbi típusú söröket főzik:

  • Trapistes Rochefort 6° – 7,5% alkoholtartalmú, trappista barna sör, ami a régi időkben az egyszerű szerzetesek, a mindennapok itala volt;
  • Trapistes Rochefort 8° – 9,2% alkoholtartalmú, trappista barna dubbel;
  • Trapistes Rochefort 10° – 11,3% alkoholtartalmú, trappista barna tripel.

Egyéb látnivalók[szerkesztés]

  • A grófi kastély (Château Comtal de Rochefort) maradványai[5]
  • A Lafayette-emlékmű az amerikai szabadságharc és a francia forradalom hősének, Lafayette márkinak állít emléket, akit 1792-ben itt tartóztattak le a Moitelle tábornagy parancsnoksága alatt álló osztrák csapatok.
  • Gallo-román villa Malagne közelében

Rochefort község települései[szerkesztés]

Az 1977-es közigazgatási reform során számos régi települést csatoltak a városhoz, mint Rochefort község központjához:

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wettelijke Bevolking per gemeente op 1 januari 2018. Statbel. (Hozzáférés: 2019. március 9.)
  2. Beeradvocate - Rochefort 8
  3. RateBeer
  4. Michael Jackson - Belgium's Great Beers
  5. Vestiges de l'ancien Château Comtal de Rochefort. [2008. november 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. március 4.)

Képek[szerkesztés]