Raed Arafat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raed Arafat
Arafat 2015-ben
Arafat 2015-ben
Románia egészségügyi minisztere
Hivatali idő
2012. november 7. – december 21.
ElődVasile Cepoi
UtódEugen Nicolăescu

Született1964május 24. (59 éves)
Damaszkusz

Foglalkozásorvos
IskoláiIuliu Hațieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
Vallásiszlám

Díjak
  • Moldvai Becsületrend
  • National Order of Merit
A Wikimédia Commons tartalmaz Raed Arafat témájú médiaállományokat.

Raed Arafat (Damaszkusz, 1964. május 24. –) palesztin származású marosvásárhelyi orvos, a romániai Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) és légimentő-szolgálat alapítója.

Élete[szerkesztés]

1981-ben érkezett Palesztin autonóm területekről Romániába. Egy évet töltött nyelvtanulással Ploiești-en, majd a Kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemre ment tanulni. Az 1989-es forradalom után döntötte el, hogy végleg Romániában marad. Előbb Kolozsváron próbálta a sürgősségi mentőszolgálatot megszervezni, de terve a mentős szakszervezet ellenállása miatt nem sikerült. 1990 szeptemberében költözött Marosvásárhelyre, ahol sikerült megvalósítania tervét, és a marosvásárhelyi SMURD központ vezérlő orvosa lett. 1999 óta román állampolgár.

2007. augusztus 23-tól Călin Popescu-Tăriceanu felkérésére a román egészségügyi minisztérium államtitkára lett. Az első és a második Boc-kormányban az egészségügyi minisztérium helyettes államtitkára volt. 2012 januárjában éles konfliktusba keveredett Traian Băsescu államfővel, mivel Arafat szerint az IMF által szorgalmazott új egészségügyi törvény a sürgősségi egészségügyi ellátórendszer privatizációját készítette elő. Január 10-én lemondott tisztségéről.[1][2] Elmozdítsa után többezres szimpátiatüntetést tartottak mellette Marosvásárhelyen[3] és más városokban. Arafat mellett és az egészségügyi törvény ellen tüntetések voltak Bukarestben is.[4] A terebélyesedő közfelháborodás miatt visszatérhetett hivatalába.[5] 2012 márciusában ő volt a legnépszerűbb közéleti személyiség Romániában.[6] 2012 novemberében rövid időre a Ponta-kormány egészségügyi minisztere lett.[7] Bejelentette, hogy a decemberi választások után nem kíván miniszter lenni, mert nem akar politikussá válni.[8]

2014 januárjában kinevezték a Belügyminisztériumon belül létrehozott Vészhelyzeti Osztály (DSU) vezetőjévé.

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]