Rachel Skarsten

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rachel Skarsten
SzületettRachel Alice Marie Skarsten
1985. április 23. (38 éves)
Toronto
BeceneveRachie
Állampolgárságakanadai
HázastársaAlexandre Robicquet
SzüleiDr. Stan Skarsten, Mary Aileen Self Skarsten
Foglalkozásaszínész
Iskolái
  • Queen's University
  • Claude Watson School for the Arts

Magassága178 cm

A Wikimédia Commons tartalmaz Rachel Skarsten témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Rachel Alice Marie Skarsten (Toronto, 1985. április 23. –) kanadai színésznő. Legismertebb szerepe "Alice"/ Elizabeth Kane a Batwoman c. sorozatból.

Életrajz és karrier[szerkesztés]

Korai évei[szerkesztés]

Rachel Skarsten Torontóban született, édesanyja a kanadai Mary Aileen Self Skarsten, édesapja a norvég származású Dr. Stan Skarsten. Van egy nála 6 évvel fiatalabb öccse, Jon. Gyermekkoruk óta szoros kapcsolatot ápolnak, így Rachie egyik legjobb barátjának is tartja testvérét. Rachel 9 éves volt, mikor édesapja váratlanul elhunyt hasnyálmirigyrákban.

12 éven keresztül kiemelkedő tagja volt a Királyi Táncakadémiának, 1999-ben ezt alapszinten elvégezte. Később egy táncbalesetben bokasérülést szenvedett, ezért fel kellett hagynia a tánccal, így sportolni kezdett. A jégkorongra esett a választása és a legjobbak között játszhatott versenyszerűen a női kategóriában. A torontói Leaside Wildcats kapusa volt, akikkel 2002-ben megnyerték a Torontó városi bajnokságot.

Színészkarrierje a 90'-es évek végén kezdődött, de nagy áttörést a Warner Bros. sorozata hozott számára. 17 éves korában megkapta a főszerepet a 'Birds of Prey' (Ragadozó madarak) című sorozatban, Los Angelesbe költözött, viszont a sorozat sikere után visszaköltözött szülővárosába, Torontóba, hogy befejezze tanulmányait és egyetemet végezzen. Tanulmányait az Earl Haig középiskolában végezte az osztály legjobbjai között, így Ontario Ösztöndíjat is kapott. Jelentkezését elfogadták a kanadai Queen's Universityn, szaktárgyként angol irodalmat és világtörténelmet tanult, ezekből mesterfokozatot végzett. Egyetemi évei után, barátaival 4 hónapon át tartó hátizsákos kirándulást tettek Nyugat-Európába. 2008 tavaszán visszaköltözött Los Angelesbe, hogy folytassa színészi karrierjét.

Karrier[szerkesztés]

Ügynöke Rachel édesapjának temetésén figyelt fel a lányra, aki nem sokkal később meg is kapta első szerepét a The Famous Jett Jackson című sorozat egyik epizódjában. Ezután kisebb szerepeket kapott a Justice, Angels in the Infield és Ékszer című filmekben. 1998-1999-ben Elizabeth Lawrence karakterét alakította a Little Men című sorozatban, majd epizódszerepet kapott többek között a Játszd újra az életed!, Screech Owls és Zsaru az űrből sorozatokban is. 2002-ben a Virginia futama családi drámában Caroline Loftont alakította. Szintén 2002-ben megkapta élete első főszerepét a Birds of Prey (Ragadozó madarak) című televíziós sorozatban, ahol Dunah Lance-t, ismertebb nevén a Fekete kanárit játszotta egy éven keresztül. Ezután folytatta tanulmányait, így csak kisebb szerepeket vállalt el különböző filmekben, mint például a Szupervihar 2-ben.

2011-ben visszatért a filmek és sorozatok világába. Először Natalie Braddockot alakította az Elit egység, majd Elyse-t a Hetedik érzék c. sorozatban. 2012-ben a Fogadom c. romantikus filmben Rachel McAdams és Channing Tatum oldalán csillogtathatta meg tehetségét, majd a The L. A. Complexben, Roxanne szerepében tűnt fel. Egy rész erejéig láthattuk a Transporter: The Series, és visszatérő szereplőként A szépség és a szörnyeteg című sorozatokban is. 2013-ban szerepet kapott a Lost Girl (Elveszett lány) című, meglehetősen nagy rajongótáború sorozatban, ahol Tamsint, a Valkyrie (Valkűr)-t alakította. A sorozatot mellékszereplőként kezdte, de az évad végére főszereplővé nőtte ki magát, rengeteg rajongót tudva maga mögött. A sorozat végéig 2015-ig játszotta szerepet, de nem kellett sokat várnia egy újabb felkérésre sem. Megkapta I. Erzsébet angol királynő szerepét Az uralkodónő / Reign című sorozatban, ami a CW csatornán volt látható egészen 2017-ig. 2014-ben az In My Dreams című filmben formálta meg az egyik főszereplő, Jessa szerepét, olyan híres színészek mellett, mint Katherine McPhee, Mike Vogel vagy JoBeth Williams. 2015-ben a The Red Dressben kapta meg Patricia szerepét, valamint Anderát játszotta a Fifty Shades of Grey (A szürke ötven árnyalata) adaptációban. Az azt követő évben nem bővült új filmmel vagy sorozattal a filmográfiája. 2017-ben a Wynonna Earp című sorozatban tűnt fel Eliza Shapiroként, a Steel Bars and Stone Walls című epizódban. 2018-ban az Impostersben Poppy Langmore szerepét játszotta, valamint az Acquainted kanadai drámafilmben játszotta Claire-t.

Rachel 2018- tavaszán aláírta egy újabb szerep szerződését a DC univerzumban. A 2019 októberében debütáló Batwoman c. szuperhőssorozat fő gonosza szerepet vállalta el, mint Alice/BethKane.

Magánélet[szerkesztés]

2020. május 12-én Instagram-fiókján bejelentette, hogy privát kereteken belül feleségül ment barátjához, Alexandre Robicquiet-hez. A pár 2015 óta ismeri egymást.

Filmográfia[szerkesztés]

Filmek
Év Cím Szerep Megjegyzés
2002 Virginia Furása Caroline Lofton
2003 A sötétség félelme Heather Fontine
2007 Jack Brooks: Monster Slayer Eve
2007 Amerikai Pite: Present of the Beta house Sharon
2011 Szolgaság Alex
2012 Two hands to mouth Leah Whitefield
2014 Álmaimban Jessa
2015 Szürke ötven árnyalata Andrea
2017 Molly's game Leah
2018 Acquainted Claire Utómunka
2019 Timeless Love Megan Murphy
2020 For Love Charlotte Dumaine
Televíziós szerepek
Év Cím Szerep Megjegyzések
1998 The Famous Jett Jackson Micky Twitty "Wootle-muck-a-heey" epizód
1998-99 Little Man Elizabeth "Bess" Lawrence Főszerep
1999 Justice Actress Tv-film
2000 Angels in infield

Twice in lifetime

Brigitte

Julie Adams

Tv-film

Curveball epizód

2001 Jewel

Screech Owls

Raylene Hilburn

Suki Sutherland

Tv-film

"The Star is gone" epizód

2002 POV Sports on CBC

Tracker

Science of Sports Hots

Jamie Swenson/Lontoria

"The miracle" epizód
2002-2003 Birds of Prey (Ragadozó madarak) Dinah Lance(Fekete Kanári) Főszerep
2003 Missing Brittney Moore "Basic training" epizód
2005 Catehory 7: The end of the world Lyra Duffy Mini sorozat
2010 Made.. The movie Andi Tv film
2011 Awakening

Flashpoint

Leila

Natalie Braddock

Tv-film

4 epizód

2011-2012 The listener Elyse 3 epizód
2012 The L.A. complex

Transporter: The series

Beauty & the beast

Roxanne

Delia

Brooke

3 epizód

"The general's daugther" epizód

"Worth and Bridesmaid up" epizód

2013-2015 Elveszett lány Tamsin Mellék/főszerep
2013 Elveszett lány: Egy este a klubházban Saját maga Tv-film
2014 Álmaimban Jessa Tv-film
2015-2017 Az uralkodónő I. Erzsébet Vendégszerep(2.évad) Főszerep(3-4évad)
2015 The Red dress Patrícia Főszerep
2017 Wyonna Earp

Marry Me At Crhristmas

Madeline Krug

Poppy Langmoore

"Steer balls and stone walls" epizód

Tv-film

2018 Imposters Poppy Langmore Beugró szerep
2019-napjainkig Batwoman Alice/Beth Kane Főszerep
2020 Nurses Lily Dawson 1.évad 10.rész mellékszereplő

Érdekességek[szerkesztés]

  • Elvégzett egy művészeti kurzust a köztiszteletben álló Claude Watson Művészeti Iskolában, amelynek keretein belül csellózni tanult és művészeti tudását is bővítette.
  • Édesapja norvég származása okán folyékonyan beszél norvégul.
  • Képzett vízimentő, a vízben érzi a legkényelmesebben magát, emiatt különösen szeret Santa Monicán az óceán mellett lakni

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]